Print this page

Τι να κάνετε εάν το μωρό σας κοιμάται όλη την ημέρα και μένει ξύπνιο τη νύχτα

Γιατί έχει κάνει τη μέρα νύχτα και πώς θα του αλλάξετε συνήθειες;

Μέχρι μια ηλικία είναι πολύ φυσιολογικό για να βρέφη να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, καθώς το εσωτερικό τους ρολόι δεν είναι ακόμα πλήρως αναπτυγμένο. Έτσι, παρά τις προσπάθειες των γονιών επιμένουν να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιμισμένα και το βράδυ –όταν οι υπόλοιποι θέλουν να πάνε για ύπνο- να θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να παίξουν και να περιεργαστούν τον κόσμο γύρω τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει περάσει τους εννέα μήνες της ενδομήτριας ζωής στο σκοτάδι, οπότε είναι υπερβολικό να θέλουμε να προσαρμοστεί αμέσως στους ρυθμούς που θεωρούμε «φυσιολογικούς».

Έτσι, για τις πρώτες έξι με οχτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα περισσότερα βρέφη έχουν μια συγκεχυμένη άποψη για τι είναι ημέρα και τι νύχτα. Το γεγονός ότι χρειάζονται τακτικά τάισμα κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου, επίσης δεν τα βοηθάει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

Τι να κάνετε εάν το μωρό σας μένει ξύπνιο όλη νύχτα

Εκτός από το να περιμένουν να μεγαλώσει λίγο ώστε να μπορούν να οργανώσουν καλύτερα το πρόγραμμά του, οι…ξάγρυπνοι γονείς μπορούν σιγά σιγά να μάθουν στο παιδί πώς να ξεχωρίζει την ημέρα από τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βάλτε το καλαθάκι του σε ένα μέρος με άπλετο φως και αφήστε το να εκτίθεται στους ήχους που προκύπτουν από τις διάφορες δραστηριότητές σας –ακόμα κι όταν κοιμάται. Αντίθετα, τη νύχτα έχετε τα φώτα χαμηλωμένα και κάντε όσο περισσότερη ησυχία μπορείτε. Επίσης, όταν θηλάζετε το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποφύγετε να παίζετε και να ασχολείστε πολύ μαζί του. Απλά δώστε του το γάλα, βάλτε το να ρευτεί με ήρεμες κινήσεις και στη συνέχεια πίσω στην κούνια του για να συνεχίσει τον ύπνο του.

Ένα πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι να ξυπνάτε το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ελπίδα να κοιμηθεί περισσότερο τη νύχτα. Αν ακούγεται λογικό σαν θεωρία, αυτή η τακτική μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θέλετε γιατί θα προκαλέσει στο μωρό εκνευρισμό και θα δυσκολευτεί να χαλαρώσει για να κοιμηθεί το βράδυ. Το καλύτερο είναι να μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια που σας στέλνει όταν θέλει να κοιμηθεί (»βαριά» μάτια, χασμουρητά, γκρίνια  κ.λπ.) και να ανταποκρίνεστε στην ανάγκη του για ύπνο. Βάζοντάς το στο κρεβατάκι του με τα πρώτα σημάδια –πριν δηλαδή πάθει υπερένταση από την εξάντληση- θα το βοηθήσετε να κοιμηθεί πιο εύκολα και πιο καλά. Ίσως χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να μάθει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και λιγότερο το πρωί, αλλά το πιο πιθανό είναι μέχρι την ηλικία των 3 μηνών να κοιμάται κι εκείνο (αλλά κι εσείς) πολύ καλύτερα!