Print this page

Καραντίνα με παιδιά σχολικής ηλικίας | Πώς θα τα βοηθήσουμε να κρατήσουν επαφή με τα μαθήματά τους

Και γιατί είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε!

Για τους γονείς με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο τα προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πριν επιβληθεί η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεκριμένα από το πρώτο πρώτο μέτρο που αφορούσε το κλείσιμο των σχολείων. Στο μεταξύ, η αρχική αγωνία μας «πού θα αφήσουμε τα παιδιά;» εξελίχθηκε σε μια σειρά από άλλες, όπως «πώς θα διατηρήσουν μια επαφή με τα μαθήματά τους;», «πώς δεν θα χάσουν την υπόλοιπη ύλη της σχολικής χρονιάς;» και «πώς θα περάσουν εποικοδομητικά το χρόνο τους μέσα στο σπίτι;».

Ήδη κάποια σχολεία έχουν ξεκινήσει να παραδίδουν μαθήματα μέσω υπολογιστή ή έστω να παρέχουν στους μαθητές online κάποιες ασκήσεις για να κάνουν επανάληψη και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες θα είναι έτοιμη σύντομα.

Ποιος όμως είναι ο ρόλος του γονέα σ’ αυτό το νέα στυλ εκπαίδευσης –έστω και προσωρινά; Από τη μία, η δική μας δουλειά είναι να μην προσθέσουμε κι άλλο στρες στα παιδιά μας κι από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι η ζωή τους έχει μια κάποια κανονικότητα, που στην περίπτωση ενός μαθητή περιλαμβάνει και κάποια μαθήματα! Να μερικές ιδέες για να το καταφέρουμε:

Βάλτε προτεραιότητες

Όσο κι αν μας απασχολεί τι το θα γίνει με την ύλη ή τη σχολική χρονιά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη άγχος και αβεβαιότητα για όλους –και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε την υγεία της οικογένειάς μας –και όλων των άλλων- και να καθησυχάσουμε τους φόβους των παιδιών (διαβάστε κι εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε). Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε κάθε σπίτι: για άλλους να είναι μια παρηγοριά γιατί θυμίζει την «κανονική ζωή» και για άλλους να είναι μια έξτρα πηγή στρες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς το βλέπει το παιδί μας και να ακούσουμε το ένστικτό μας.

Δημιουργήστε μια καινούρια καθημερινή ρουτίνα

Η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά –σ’ αυτή την περίπτωση ίσως ακόμα πιο σημαντική! Επειδή δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία και πόσο θα μείνουμε μέσα στο σπίτι, έχουμε όλοι ανάγκη από μια σταθερότητα στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουν ένα πρόγραμμα και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν τώρα και τι έρχεται αμέσως μετά. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχουν να πάνε στο σχολείο, θα πρέπει να κρατάμε σταθερές τις ώρες ύπνου και πρωινού ξυπνήματος, καθώς και των γευμάτων, προκειμένου να υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή στην κάθε τους μέρα. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, θα εντάξουμε και κάποια ώρα ενασχόλησης με τα μαθήματα. Επιπλέον, όσο είναι δυνατόν, προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις συνήθειες που το παιδί είχε πριν κλειστεί στο σπίτι. Για παράδειγμα, εάν κάθε Τρίτη απόγευμα είναι μαθήματα χιπ-χοπ, καλό είναι εκείνη την ώρα να βάζουμε μουσική και να χορεύουμε οικογενειακώς ή να του δώσουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα αντίστοιχο μάθημα που γίνεται online!

Προσαρμόστε το πρόγραμμα των μαθημάτων στην ηλικία του παιδιού

Ανάλογα με την ηλικία, την τάξη και το στόχο που έχει το παιδί (π.χ. απλά χρειάζεται να κρατήσει μια επαφή με τα μαθήματα ή πρόκειται να δώσει εξετάσεις όταν τελειώσει όλο αυτό;), οι ώρες της μελέτης μπορεί να κυμαίνονται από δύο έως τέσσερις την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν μιλάμε για παιδιά μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Για τις πιο μικρές τάξεις, όπως και το νηπιαγωγείο, υπολογίστε το μισό χρόνο, ενώ οι μαθητές Λυκείου ίσως χρειαστεί να αφιερώσουν περισσότερες ώρες. Αυτός ο χρόνος, καλό είναι να «σπάει» σε περιόδους της μίας ώρας με κάποια διαλείμματα για ξεκούραση ανάμεσα.

Εστιάστε στο πόσο διασκεδαστικό μπορεί να γίνει το μάθημα 

Πολλοί γονείς αισθάνονται την υποχρέωση να υποκαταστήσουν το ρόλο του δασκάλου και να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν συνθήκες που προσομοιάζουν όσο γίνεται σε αυτές μιας τάξης. Αυτό αφενός δεν είναι δυνατό κι αφετέρου τους προκαλεί ιδιαίτερο στρες. Τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά ότι υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος να μαθαίνουν, ένας τρόπος λιγότερο αυστηρός και πιο διασκεδαστικός από αυτόν που ξέρουν. Στο διαδίκτυο θα βρείτε ένα σωρό τεστ, ασκήσεις, βίντεο και παιχνίδια που αφορούν τη σχολική ύλη κάθε τάξης που κάνουν τα παιδιά να παίρνουν τις γνώσεις που πρέπει χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι εκείνη την ώρα διδάσκονται! Επιπλέον, μιας που η γενιά των παιδιών μας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την τεχνολογία –σε αντίθεση με τα περισσότερα δημόσια σχολεία- θα χαρούν πολύ να συνδυάσουν το ίντερνετ με τη διαδικασία του μαθήματος.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, τουλάχιστον διαβάστε τους!

Ένας πολύ απλός τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να κρατήσουν μια επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία αυτές τις μέρες είναι να τους διαβάζετε ή να τα παροτρύνετε να διαβάζουν μόνα τους. Δεν χρειάζεται να είναι σχολικά βιβλία –ένα οποιοδήποτε καλό βιβλίο που απευθύνεται στην ηλικία τους είναι μια καλή επιλογή. Ας μην ξεχνάμε ότι προϋπόθεση για τη γνώση κάθε είδους είναι η κατάκτηση της τέχνης της ανάγνωσης και της κατανόησης κειμένου! Για μεγαλύτερη ποικιλία, μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό τους πρόγραμμα κάποιο audio-book ή ακόμα και κάποιο από τα βίντεο στο You-Tube όπου διάφοροι –ακόμα και celebrities- διαβάζουν ιστορίες για παιδιά (μια εξαιρετική ιδέα για να εξοικειωθούν περισσότερο και με την αγγλική γλώσσα).