Print this page

Πώς θα είστε σίγουροι ότι το μωρό σας πίνει όσο γάλα χρειάζεται;

Οι νέοι γονείς συχνά αγχώνονται αν το μωρό τους πίνει αρκετό γάλα –είτε πρόκειται για μωρά που θηλάζουν είτε για όσα πίνουν γάλα σε σκόνη. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό… Η τροφή είναι από τα πιο βασικά πράγματα που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στο μωρό μας και εκείνο να δεν μπορεί να μας μιλήσει και να μας πει ότι έχει χορτάσει ή ότι θέλει να πιει λίγο ακόμα…

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το μωρό μας τρέφεται σωστά!

Τσεκάρετε πόσες βρεγμένες πάνες αλλάζετε την ημέρα. Ένα βρέφος που τρέφεται ικανοποιητικά, βρέχει τουλάχιστον έξι πάνες το 24ωρο. Ιδιαίτερα εάν θηλάζετε, αυτός είναι ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος για να γνωρίζετε πόσο πίνει –αφού δεν είναι δυνατόν να μετρήσετε το γάλα που καταναλώνει.

Ελέγξτε την ανάπτυξή του. Εφόσον το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά –βάσει το καμπύλων ανάπτυξης που υπάρχουν και στο βιβλιάριό του- παίρνει δηλαδή το βάρος που αναλογεί στην ηλικία του, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι τρώει όσο χρειάζεται.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται καλά. Ένα μωρό που κοιμάται όσες ώρες προβλέπονται για την ηλικία του, συνήθως είναι ένα χορτάτο μωρό. Δείτε εδώ πόσες ώρες ύπνου έχει ανάγκη το βρέφος…

Ρωτήστε τον παιδίατρο. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι επισκέψεις του παιδίατρου στο σπίτι –ή του μωρού στο ιατρείο του- είναι πολύ συχνές, αφού όλο και κάποιο εμβόλιο ή εξέταση πρέπει να γίνει. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας λύσει κάθε απορία. Μην διστάσετε να κάνετε όποια ερώτηση θέλετε για το θηλασμό ή γενικότερα τη διατροφή του μωρού σας.

Ακολουθήστε τις οδηγίες. Εάν το μωρό σας πίνει γάλα σε σκόνη είναι πιο εύκολο να γνωρίζετε πόσο ακριβώς πίνει, αφού έχετε τη δυνατότητα να μετρήσετε τα γραμμάρια. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες παρασκευής του γάλακτος και κρατήστε ημερολόγιο με τις ποσότητες που πίνει για να τις ελέγξει και ο παιδίατρος.