Print this page

Πώς θα περιορίσουμε το χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά σε οθόνες

Ακόμα και αυτή την περίοδο που δεν έχουν και πολλά άλλα να κάνουν μέσα στο σπίτι.

Είναι αρκετά δύσκολο να είναι κανείς γονιός στην εποχή μας –και σίγουρα το γεγονός ότι πρέπει να χειριστούμε τη λατρεία των παιδιών για τις οθόνες (του υπολογιστή, του τάμπλετ, ακόμα και της τηλεόρασης) είναι μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά το πολύ μία ώρα την ημέρα απασχόλησης των παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών μπροστά σε οθόνη με υψηλής ποιότητας προγράμματα και την επιβολή περιορισμών στο χρόνο και το είδος της αντίστοιχης ενασχόλησης για τα παιδιά από έξι ετών κα πάνω.

Πώς μπορούμε όμως στην πράξη να περιορίσουμε το χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά στον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή την τηλεόραση;

Βάζουμε κανόνες

Πριν ξεκινήσει το παιδί να ασχολείται με κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή του εξηγούμε πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για να παίξει. Στη συνέχεια, κάθε τόσο του υπενθυμίζουμε πόσος χρόνος έχει απομείνει:« έχεις άλλα δέκα λεπτά», «έχεις άλλα τέσσερα λεπτά» κ.λπ. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε ένα χρονόμετρο κουζίνας δίπλα του ώστε να ξέρει από μόνο του πόσο χρόνο έχει ή και να ρυθμίσετε το τάμπλετ ή το κινητό να χτυπήσουν υπενθύμιση όταν παίξουν όση ώρα είχατε προσυμφωνήσει. Βασική προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα ο κανόνας είναι να είστε αποφασισμένοι να τον τηρήσετε: όταν ο χρόνος τελειώσει δεν δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί για περισσότερο!

Βγάζουμε τις οθόνες από το χώρο όπου συνήθως καθόμαστε

Εάν έχετε τον υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρά σας ή την τηλεόραση σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο, είναι μάλλον απίθανο το παιδί να θελήσει να περάσει πολύ ώρα εκεί μόνο του. Μάλλον θα προτιμήσει να κάνει κάτι άλλο στο σαλόνι ώστε να βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, σίγουρα δεν συνιστάται να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους τάμπλετ ή κινητό και να μπορούν να παίζουν με αυτό όπου θέλουν εκείνα.

Δείτε εδώ κι άλλες ιδέες για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από smartphones και τάμπλετ...

Επιτρέπουμε τις οθόνες ως επιβράβευση

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να δίνουν ένα κίνητρο στο παιδί τους: του επιτρέπουν να παίξει με κάποιο ηλεκτρονικό ή να δει τηλεόραση μόνο εάν εκείνο κάνει κάτι άλλο που θα του ζητηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι πρέπει να «κερδίσουν» το δικαίωμα να παίξουν στην υπολογιστή είτε γράφοντας πολύ καλά σε κάποιο διαγώνισμα στο σχολείο είτε τακτοποιώντας το δωμάτιό τους ή κάτι άλλο εποικοδομητικό που αναλογεί στην ηλικία τους. Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε αυτόν τον κανόνα ακόμα πιο λεπτομερή, ορίζοντας για παράδειγμα πόσα λεπτά μπροστά στην οθόνη κερδίζει το παιδί για κάθε δραστηριότητα που ολοκληρώνει. Π.χ. 5 λεπτά εάν στρώσει το κρεβάτι του, άλλα 5 εάν βγάλει έξω τα σκουπίδια, 10 για κάθε «Άριστα» στο σχολείο κ.λπ.

Δείτε κι εδώ τρόπους να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού...

Επιλέγουμε την κατάλληλη ώρα

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά να ασχολούνται με οθόνες την ώρα πριν πάνε στο κρεβάτι, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου τους. Καλό θα ήταν να σταματούν να παίζουν στον υπολογιστή ή να βλέπουν τηλεόραση τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. 

Διαβάστε κι εδώ γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε τα παιδιά νωρίς για ύπνο....