Print this page

Είναι επίσημο| Τα αγόρια που είναι «κολλημένα» με τη μαμά τους γίνονται πιο χαρούμενοι και πιο πετυχημένοι ενήλικες

Μήπως μεγαλώνετε κι εσείς έναν…μαμάκια; Μήπως έχετε κι εσείς ένα μικρό αντράκι που κάθε τόσο ξεχνάει πόσο »σκληρό» θέλει να δείχνει και τρέχει κοντά σας για μια αγκαλιά κι ένα φιλί; Μήπως ώρες ώρες αναρωτιέστε αν αυτό το γλυκό αγοράκι θα μπορέσει να γίνει μια μέρα ένας δυνατός, ανεξάρτητος άντρας που δεν θα έχει ανάγκη τη μαμά του; Σας έχουμε καλά νέα! Φαίνεται πως τα αγόρια που συχνά αποκαλούμε «μαμάκηδες» έχουνε περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ευτυχισμένοι στη ζωή του και να πετύχουν τους στόχους τους!

Όπως έδειξε μια μεγάλη έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Harvard μελετώντας τις αλλαγές στην προσωπικότητα των ατόμων μέσα στα χρόνια, οι άντρες που είχαν στενή σχέση με τη μητέρας τους όχι μόνο είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και αργότερα στη δουλειά τους αλλά επιπλέον ως εργαζόμενοι στην ενήλικη ζωή τους έβγαζαν πολύ περισσότερα χρήματα από όσους δεν ήταν πολύ κοντά με τη μαμά τους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι άντρες αυτοί είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ και άνοια σε μεγάλη ηλικία.

Άλλη έρευνα που μελέτησε τις συναισθηματικές επιδράσεις της σχέσης με τη μητέρα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Development έδειξε ότι όταν τα αγόρια βρεφικής ηλικίας δεν αναπτύσσουν έντονους δεσμούς προσκόλλησης στη μητέρα τους, μεγαλώνοντας γίνονται πιο επιθετικά ενώ έχουν αυξημένο στρες. Επιπλέον, μεγαλώνοντας έχουν περισσότερο φόβο δέσμευσης και είναι πιο πιθανό να είναι άπιστοι στις σχέσεις που θα δημιουργήσουν ως ενήλικες.  Όπως εξηγεί ο δρ.Michael Kimmel, κοινωνιολόγος που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την αρρενωπότητα, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώτη γυναίκα της ζωής τους τους κράτησε σε απόσταση.

Αν δεν έχετε ακόμα πειστεί ότι είναι πολύ καλό να είναι ένα αγόρι μαμάκιας, δείτε κι αυτό: άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας και μελάτησε στοιχεία από 426 αγόρια από δημόσια γυμνάσια της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι όσα ήταν δεμένα με τη μαμά τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να συνδέουν την αρρενωπότητα με τη σκληρή συμπεριφορά και την απουσία έκφρασης συναισθημάτων. Επίσης,  είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες και καλύτερους βαθμούς στο σχολείο!

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις έρευνες είναι ότι η στενή σχέση ενός αγοριού με τον πατέρα του είναι επίσης σημαντική αλλά επιδρά σε εντελώς διαφορετικούς τομείς της μετέπειτα ζωής τους.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα κάνετε αγκαλιές με το γιο σας και κάποιος σχολιάσει ότι έτσι να γίνει «μαμάκιας», θα έχετε έτοιμη την απάντηση!