Print this page

Εκπαίδευση τουαλέτας | Τώρα είναι η ιδανική περίοδος να βγάλετε τις πάνες

Μερικά χρήσιμα tips για να το κάνετε εύκολα και αποτελεσματικά.

Εάν το παιδί σας έχει φτάσει στην ηλικία που δείχνει έτοιμο να βγάλει τις πάνες και να αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα είστε πιθανότατα από εκείνους τους γονείς  που περιμένουν να καλοκαιριάσει για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Ωστόσο, μιας και στο μεταξύ μας προέκυψε η καραντίνα, ίσως είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας! Μιας και βρισκόμαστε συνεχώς μέσα στο σπίτι –οπότε η πιθανότητα για… ατυχήματα εκτός σπιτιού είναι ελάχιστες- και έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας –κατά συνέπεια και περισσότερη υπομονή- είναι μια καλή ιδέα όταν επιστρέψουμε σε μια κάπως πιο «κανονική» καθημερινότητα να έχετε ξεμπερδέψει με την εκπαίδευση τουαλέτας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν!

Πρώτα από όλα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι αναπτυξιακά έτοιμο γι’ αυτό το μεγάλο βήμα. Υπάρχουν κάποιες αρκετά σαφείς ενδείξεις που θα σας καθοδηγήσουν. Όπως: Μένει στεγνό για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας; Η πάνα του είναι συνήθως στεγνή όταν ξυπνάει από το μεσημεριανό ύπνο; Οι κενώσεις του είναι τακτικές και προβλέψιμες; Γνωρίζετε δηλαδή περίπου τι ώρα θα τα κάνει κάθε μέρα; Του αρέσει να μιμείται το πώς χρησιμοποιούν την τουαλέτα οι «μεγάλοι»; Μπορείτε να βρείτε κι άλλα σημάδια ετοιμότητας διαβάζοντας κάνοντας κλικ εδώ…

Από τη στιγμή που είστε σίγουροι ότι το παιδί μπορεί να βγάλει τις πάνες, το επόμενο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι κι εσείς είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας με συνέπεια. Αν νιώθετε ότι δεν έχετε την υπομονή και τη θέληση να το κάνετε, δεν πειράζει, αφήστε το για λίγο αργότερα. Εξάλλου, στις συνθήκες που ζούμε πολλοί από εμάς είμαστε πολύ αγχωμένοι ή φοβισμένοι για να κάνουμε νέα ξεκινήματα –είναι λογικό. Είναι προτιμότερο να μείνει το παιδί με τις πάνες μερικές εβδομάδες ή και μήνες παρά να κάνετε πισωγυρίσματα. Εφόσον αποφασίσετε όμως ότι τώρα είναι η ώρα, φροντίστε να εξαφανίσετε όλες τις πάνες (μην κρατήσετε ούτε μία «για ώρα ανάγκης») και τις πάνες-βρακάκια, βγάλτε την αλλαξιέρα από το παιδικό δωμάτιο και τις κρέμες για τα συγκάματα από το μπάνιο. Δείτε το σαν μια κίνηση που θα απαλλάξει και τους δυο σας από κάθε δικαιολογία να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις παλιές συνήθειες.  

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξασφαλίσετε τον απαραίτητο «εξοπλισμό». Αυτός περιλαμβάνει ένα γιογιό. Τα περισσότερα παιδιά αρχικά δείχνουν φόβο απέναντι στη λεκάνη και προτιμούν το γιογιό που φαντάζει στα μάτια τους πιο ακίνδυνο, αλλά αν το δικό σας δεν έχει πρόβλημα πάει κατευθείαν στη λεκάνη, μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο του γιογιό. Φροντίστε όμως να έχετε ένα σκαμνάκι για να μπορεί να τη φτάνει και ένα στεφάνι από αυτά που μικραίνουν την επιφάνειά της ώστε να κάθεται πιο άνετα. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης μερικά βρακάκια με σχέδια που του αρέσουν ώστε να ανυπομονεί να τα φορέσει.

Ζητήστε από το παιδί να καθίσει στο γιογιό ή την τουαλέτα τις ώρες που θεωρείτε ότι θέλει να τα χρησιμοποιήσει (όπως μετά το πρωινό ξύπνημα, περίπου μισή ώρα μετά το γεύμα ή κάθε φορά που η στάση του σώματός του δείχνει ότι θέλει τσίσα). Προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο αμέτοχοι, με την έννοια ότι απλά του υπενθυμίζετε να πάει και δεν δείχνετε κάποια αγωνία για το εάν θα τα καταφέρει. Και φυσικά, να είστε προετοιμασμένοι για κάποια «ατυχήματα» που είναι αναπόφευκτο να συμβούν.

Αφότου περάσουν μερικές μέρες που το παιδί μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα στη διάρκεια της ημέρας, είναι η ώρα να βγάλετε και τη νυχτερινή πάνα. Πριν το επιχειρήσετε, βεβαιωθείτε ότι όταν ξυπνάει το πρωί η πάνα του παιδιού είναι όλο και λιγότερο βρεγμένη κι ότι έχει σταματήσει να ζητάει γάλα πριν τον ύπνο (ή αν πίνει γάλα πηγαίνει στην τουαλέτα πριν κοιμηθεί). Δείτε  κι εδώ ποια είναι τα σημάδια ότι το παιδί μπορεί να μείνει στεγνό και τη νύχτα… Μην ξεχάσετε να βάλετε Αφήστε ένα φωτάκι νυχτός στο δωμάτιό του ώστε να μπορεί εύκολα να βρει το δρόμο για την τουαλέτα εάν ξυπνήσει τη νύχτα.

Τέλος, αξιοποιήστε κι αυτή την ευκαιρία για να εξηγήσετε για άλλη μια φορά αυτές τις μέρες πόσο σημαντική υπόθεση είναι η ατομική υγιεινή μαθαίνοντάς του να σουπίζεται καλά και να πλένει πάντα πολύ σχολαστικά τα χέρια του πριν και μετά την τουαλέτα.