Print this page

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου έχει πολλά και ουσιαστικά οφέλη.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα παιδιά δεν έχουν να πάνε στο σχολείο πολλοί γονείς πέφτουμε στην παγίδα να τους επιτρέψουμε να πάνε για ύπνο ό,τι ώρα θέλουν. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος στον ύπνο των παιδιών έχει πολύ σημαντικά οφέλη!

Όπως έδειξε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία με τη συμμετοχή 10.000 παιδιών ηλικίας 3 έως 7 ετών, όσα δεν κοιμούνται σε σταθερές ώρες έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με όσα ακολουθούν ένα «αυστηρό» πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που κοιμούνται ό,τι ώρα θέλουν (διαφορετική κάθε βράδυ) είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιθετικότητας, αλλά και έλλειψης ευχαρίστησης, ενώ ήταν πιο απερίσκεπτα. Τα χαρακτηριστικά αυτά δηλώθηκαν σε σχετικά reports όχι μόνο από τους γονείς τους αλλά και από τους δασκάλους των παιδιών σχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τις δικές τους «βαθμολογίες» φάνηκε ότι τα παιδιά χωρίς σταθερό πρόγραμμα ύπνου είχαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στη σχολική αίθουσα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics έδειξε επίσης ότι ένα ποσοστό 20% των γονέων παιδιών ηλικίας 3 ετών δεν έχουν επιβάλλει μια σταθερή ρουτίνα ύπνου.

Όπως σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Yvonne kelly, όταν βάζουμε τα παιδιά να κοιμηθούν το ένα βράδυ στις 9 και το επόμενο στις 11 έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα είδος «κοινωνικού jet lag» -ακόμα κι αν οι συνολικές ώρες ύπνου είναι οι ίδιες! «Οι αντιδράσεις του κιρκαδικού ρυθμού και του ορμονικού συστήματος των παιδιών είναι παρόμοια με αυτή που έχουμε όταν παθαίνουμε jet lag, με μόνη διαφορά ότι τα παιδιά δεν χρειάστηκε να μπουν σε αεροπλάνο», λέει η ίδια. Τα καλά νέα είναι, ωστόσο, ότι φαίνεται πως αυτές οι αρνητικές επιρροές της απουσίας προγράμματος σε ό,τι αφορά τον ύπνου των παιδιών είναι αναστρέψιμες. «Ποτέ δεν είναι αργά να βοηθήσουμε τα παιδιά να μπουν στο ‘σωστό δρόμο’», λέει η ειδικός που συμπληρώνει ότι «ακόμα και μια μικρή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλη σημασία».