Print this page

Πώς θα επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα για το δέρμα του μωρού σας

Εξασφαλίστε την πιο απαλή φροντίδα στην ευαίσθητη επιδερμίδα του.

Το δέρμα του μωρού είναι το πιο απαλό πράγμα στον κόσμο! Είναι λεπτό κι ευαίσθητο κι αξίζει μόνο τα καλύτερα! Είτε πρόκειται για το απορρυπαντικό των ρούχων του, είτε για το σαμπουάν, τη βρεφική κρέμα ή τα μωρομάντιλα που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να κάνετε τη σωστή επιλογή. Μην ξεχνάτε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και τα προϊόντα που θα επιλέξουμε πρέπει να το περιποιούνται και να το θρέφουν σωστά, αλλά και να είναι ασφαλή καθώς τα συστατικά τους μέσω του δέρματος θα ταξιδέψουν σε όλο τον οργανισμό του παιδιού. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

Επιλέξτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη

Τα προϊόντα που έχουν φτιαχτεί για μεγαλύτερα παιδιά ή για ενήλικες –ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά απαλά- μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμούς στο βρεφικό δέρμα. Αντίθετα, τα βρεφικά είναι φτιαγμένα για να εξασφαλίζουν την ισορροπία στο pH του δέρματος και να το προστατεύουν.

Διαβάστε την ετικέτα με τα συστατικά

Ποτέ μην αγοράζετε κάποιο καλλυντικό ή άλλο προϊόν που θα έρθει σε επαφή με το δέρμα του μωρού σας χωρίς να έχετε μελετήσει τα συστατικά του. Ακόμα κι αν οι περισσότερες λέξεις στην ετικέτα της συσκευασίας σάς είναι άγνωστες, δεν είναι δύσκολο να αναζητήσετε τα προϊόντα που έχουν ουδέτερο pH και δεν περιέχουν άρωμα και σαπούνι, καθώς αυτά είναι συνήθως οι ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς. Μερικά ακόμα ονόματα που πρέπει να αποφύγετε είναι τα parabens και οι φθαλάτες (phthalates) που απορροφώνται από το δέρμα και μπορεί να βλάψουν το μωρό (έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, διαταραχή έλλειψης προσοχής και νευρολογικά προβλήματα), αλλά και τα χρώματα που είναι μια περιττή προσθήκη χημικών συστατικών.

Επιλέξτε εκείνα με τα λιγότερα συστατικά

Ακόμα κι ένα «αθώο» και πολύ απαλό βρεφικό προϊόν μπορεί να περιέχει πάνω από 10 διαφορετικά συστατικά. Κατά κανόνα, όσα μεγαλύτερη η λίστα με όσα περιέχονται μέσα στη συσκευασία τόσο μεγαλύτερες κι οι πιθανότητες να υπάρχουν ανάμεσά τους χημικά πρόσθετα, όπως γαλακτοματοποιητές που απαιτούνται για να ενοποιηθούν όλα αυτά μεταξύ τους ή άλλοι παράγοντες που κάνουν το προϊόν να έχει την κατάλληλη υφή. Τα καλύτερα βρεφικά προϊόντα περιέχουν στο μεγαλύτερο μέρος νερό και μερικά αγνά συστατικά, όπως βαμβάκι ή φυτικά εκχυλίσματα.

Δείτε κι εδώ ποια είναι η ιδανική ώρα για το μπάνιο του μωρού...

Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα

Προτιμήστε κρέμες και καθαριστικά που αναγράφουν  στη συσκευασία ότι είναι «υποαλλεργικό» -αυτό σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί ώστε να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή αλλεργική αντίδραση. Ακόμα κι αυτά όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργικού άσθματος ή άλλης αλλεργίας στην οικογένεια, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου πριν επιλέξετε τα καλλυντικά του μωρού. Ακόμα και κάποια φαινομενικά «αθώα» συστατικά, όπως τα φυτικά εκχυλίσματα ή τα βότανα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Δοκιμάστε τα οργανικά προϊόντα

Τα οργανικά καλλυντικά είναι φυσικά και δεν περιέχουν χημικά συστατικά, γι’ αυτό και συχνά προτιμώνται για το βρεφικό δέρμα –κυρίως όταν υπάρχει έκζεμα ή άλλο πρόβλημα.

Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε μέρα εάν δεν έχει λερωθεί, ούτε να γεμίζετε το μπανάκι του με αφρόλουτρο ή να χρησιμοποιείται πολύ λάδι για το μασάζ του. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει βρωμιά και μπορείτε να φρεσκάρετε το δέρμα του μόνο με βαμβάκι και νερό προτιμήστε το από το να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό ή καλλυντικό προϊόν.

 Διαβάστε κι εδώ τι να κάνετε εάν το μωρό σας δεν θέλει με τίποτα να του λούσετε τα μαλλιά....