Print this page

Ο απλός κι αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε το παιδί να συνεργαστεί

Βαρεθήκατε να ζητάτε κάτι από το παιδί σας και να ξέρετε ήδη πριν απαντήσει ότι θα πει «όχι»; Θέλετε να λέτε κάτι και να γίνεται χωρίς γκρίνιες και καυγάδες; Υπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχετε: δώστε στο παιδί τη δυνατότητα της επιλογής!

Τα παιδιά δεν αντιδρούν επειδή θέλουν να μας εκνευρίσουν ή επειδή είναι από τη φύση τους αντιδραστικά (τουλάχιστον, όχι μόνο γι’ αυτό)! Ο λόγος που τις περισσότερες φορές είναι αρνητικά σε αυτό που τους ζητάμε να κάνουν είναι επειδή με αυτόν τον τρόπο διεκδικούν την ανεξαρτησία τους! Θέλουν να αποδείξουν σε εμάς –αλλά και στον εαυτό τους- ότι έχουν τη δική τους βούληση κι ότι δεν είναι υποχρεωμένα να υπακούν. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να τα πείσουμε να συνεργαστούν μαζί μας είναι να τους εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ ελευθερίας. Να τους δώσουμε να καταλάβουν  ότι δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κάτι μόνο και μόνο για να κάνουμε επίδειξη της «εξουσίας» μας ως γονείς αλλά ότι σεβόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη τη δική τους άποψη για τα πράγματα.

Πώς, όμως γίνεται αυτό στην πράξη;

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη είναι ότι χρειάζεται –όπου αυτό είναι εφικτό- να δίνουμε επιλογές στα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο, τους δίνουμε τη δυνατότητα να παίρνουν μόνα τους αποφάσεις για ό,τι τα αφορά κι ότι δεν τα καταπιέζουμε. Για παράδειγμα, όταν θέλετε να φορέσει κάτι πιο ζεστό, αντί να αρχίσετε τα «θα κρυώσεις» και «ζακέτα να πάρεις!», δώστε του μια επιλογή: «θέλεις να βάλεις το μπλε φούτερ ή το μοβ με την κουκούλα;». Αυτή η μικρή διαφορά στο πώς διατυπώνουμε το αίτημά μας δίνει στα παιδιά το μήνυμα ότι έχουν τον έλεγχο –και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, όποια από τις δύο επιλογές κι αν κάνουν! Προσοχή: ποτέ δεν δίνουμε σε μικρά παιδιά μεγάλη γκάμα επιλογών γιατί αυτό θα τα μπερδέψει και θα τα εκνευρίσει (π.χ. δεν λέμε «τι θέλεις να φορέσεις;»). Περιορίζουμε τον αριθμό των επιλογών σε δύο ή τρεις, ανάλογα με την ηλικία τους.

 

Δείτε κι εδώ 4 πράγματα να κάνετε αντί να μαλώσετε το παιδί...

Επιλέξτε μια διαφορετική διατύπωση

Είναι ήδη σαφές πως οι λέξεις που επιλέγουμε για να πούμε αυτό που θέλουμε μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά! Για να φτάσετε πιο γρήγορα και πιο…ανώδυνα στο στόχο σας, διατυπώστε τις φράσεις που χρησιμοποιείτε συχνά, ως εξής:

Αντί για: «Το δωμάτιό σου είναι χάλια! Είναι δυνατόν να πετάς τα ρούχα σου στο πάτωμα;»

Πείτε: «Έτσι όπως είναι τα ρούχα σου πεταμένα εδώ κι εκεί, δεν μπορώ να ξέρω τι είναι καθαρό και τι όχι και δεν θα πλυθούν! Σε παρακαλώ, αφιέρωσε πέντε λεπτάκια για να τα βάλεις στη θέση τους».

Αντί για: «Έβαλες φαγητό στο σκύλο;»

Πείτε: «Το σκυλάκι μου φαίνεται ότι πεινάει. Μάλλον είναι ώρα να του βάλεις φαγητό!»

Αντί για: «Κλείσε επιτέλους την τηλεόραση! Δεν μπορείς να βλέπεις κινούμενα σχέδια όλη μέρα!»

Πείτε: «Μόλις τελειώσει αυτό το επεισόδιο, θα κλείσουμε την τηλεόραση. Θέλεις να παίξεις με τις κούκλες σου ή να πάμε στο πάρκο;»

Αντί για: «Κάνε πιο γρήγορα, έχουμε αργήσει!»

Πείτε: «Πρέπει να βάλεις τα παπούτσια σου και να διαλέξεις ποιο μπουφάν θα πάρεις μαζί σου γιατί δεν θέλουμε να αργήσουμε»

Αντί για: «Πρέπει να καθίσεις στο γιογιό»

Πείτε: «Ώρα για το γιογιο! Θέλεις να σου διαβάσω ένα βιβλίο ή να τραγουδάμε όσο θα κάθεσαι;»

Αντί για: «Πήγαινε τώρα για ύπνο»

Πείτε: «Μου φαίνεσαι κουρασμένος. Διάλεξε ένα παραμύθι και ξάπλωσε να το διαβάσουμε».