Print this page

Co-sleeping: Ναι ή όχι;

Μια νέα έρευνα, προσφέρει ένα καινούριο επιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν ότι γονείς και παιδιά πρέπει να κοιμούνται χωριστά.

Αν και είναι δικαίωμα κάθε οικογένεια να αποφασίσει εάν οι γονείς και τα παιδιά θα κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτιο ή στο ίδιο, ή ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι, το θέμα του ύπνου είναι από αυτά που διχάζει περισσότερο τους γονείς και προκαλεί συζητήσεις. Τώρα μια νέα έρευνα επισημαίνει ένα ακόμα στοιχείο που –ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει ο καθένας- είναι καλό να λάβει υπόψη.

Σϋμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Αναπτυξιακής και Συμπεριφοριστικής Παιδιάτρικής, όταν γονείς και παιδιά μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, τα παιδιά τείνουν να ξυπνούν περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα και να κοιμούνται συνολικά λιγότερες ώρες.

«Ξέρουμε ήδη από παλαιότερες έρευνες ότι όταν οι γονείς εμπλέκονται στη διαδικασία του ύπνου των παιδιών, είτε με το να είναι απλώς παρόντες είτε νανουρίζοντάς τα μέχρι να αποκοιμηθούν, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθεί εξάρτηση από το γονιό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και το bed-sharing (ύπνος στο ίδιο κρεβάτι) είναι ένας τρόπος που κάνει το παιδί να εξαρτάται από το γονιό προκειμένου να αποκοιμηθεί», σχολιάζει η δρ. MariHysing, κλινική ψυχολόγος και ερευνήτρια που εργάστηκε στη συγκεκριμένη μελέτη.

Η έρευνα διήρκεσε από το 1999 έως το 2008 και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας UniResearch, του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου τα Καλιφόρνιας Berkeley. Η Hysingκαι οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από στοιχεία που είχαν δώσει σε άλλες έρευνες 55,831 μητέρες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους, στην ηλικία των 6 μηνών και αργότερα στην ηλικία των 18 μηνών. Διαπίστωσαν ότι στις περιπτώσεις που τα παιδιά κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών τουλάχιστον τη μισή νύχτα, κοιμούνται συνολικά λιγότερο και ξυπνούν συχνότερα. Μάλιστα, αυτό ισχύει σε μεγαλύτερη έκταση για τα μικρότερα παιδιά: ενώ στην ηλικία των 6 μηνών το 69,5% ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας, όταν έγιναν 18 μηνών το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 26,6%. Στην ηλικία των 6 μηνών, οι πιθανότητες να ξυπνάει συχνά το μωρό που κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς ήταν τριπλάσιος, σε σχέση με την ηλικία των 18 μηνών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος να κοιμούνται τα παιδιά με τους γονείς», τονίζει η Hysing. «Για πολλούς γονείς, αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Πρόκειται απλώς για ένα ακόμα παράγοντα ανάμεσα σε πολλούς άλλους που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πώς θέλετε να οργανώσετε θέματα που αφορούν τον ύπνο στην οικογένειά σας».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, είναι προτιμότερο οι γονείς που επιθυμούν να κοιμούνται με τα παιδιά τους να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο αλλά όχι το ίδιο κρεβάτι, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου στα βρέφη και αποφεύγεται να πάθουν ασφυξία κατά λάθος.