Print this page

10 σημάδια ότι ένα παιδί είναι κακομαθημένο

Μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες! Το θέμα είναι να το αντιληφθούμε έγκαιρα και να ανατρέψουμε την κατάσταση.

 

Όλοι οι γονείς αγαπάμε τα παιδιά μας πολύ και συχνά, αυτή η αγάπη μάς οδηγεί στο να μην μπορούμε να τους χαλάσουμε χατίρι -ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν τους κάνουμε καλό. Ωστόσο, μολονότι είναι συνήθως πολύ εύκολο για τον καθένα από εμάς να διακρίνουμε ένα κακομαθημένο παιδί όταν το βλέπουμε στην παιδική χαρά ή στο παιδικό πάρτι, δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι το δικό μας παιδί είναι αυτό που... έχει ξεφύγει! Αυτές οι δέκα συμπεριφορές θα πρέπει να χτυπήσουν ένα καμπανάκι ώστε να καταλάβουμε ότι κάτι κάνουμε λάθος με το πόσο ελαστικοί είμαστε με το παιδί μας και να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση:

 

Έχει συχνά ξεσπάσματα υστερίας

Είναι το πιο συχνό και προφανές σημάδι ότι ένα παιδί είναι κακομαθημένο. Όταν συνηθίζει να πέφτει στα πατώματα και να χτυπιέται επειδή δεν περνάει το δικό του, ακόμα κι αφού έχει περάσει τη νηπιακή ηλικία, είναι μια σαφής ένδειξη ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

 

Δεν ικανοποιείται με τίποτα

Θέλει ένα γλειφιτζούρι αλλά μόλις του το δώσετε το πετάει και ζητάει επίμονα ένα μπισκότο. Κάποιος του φέρνει ένα καινούριο παιχνίδι κι εκείνο παραπονιέται ότι δεν είναι αυτό που ήθελε. Τα κακομαθημένα παιδιά συνήθως δυσκολεύονται να νιώσουν ικανοποίηση με αυτά που έχουν ή να εκφράσουν αυτή την ικανοποίηση.

 

Δεν βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού

Κανένα παιδί δεν τρελαίνεται από τη χαρά του αν του πεις να καθαρίσει το δωμάτιό του ή να βοηθήσει τη μαμά να απλώσει τα ρούχα, όμως από μια ηλικία και μετά είναι σκόπιμο όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν ισότιμα στις υποχρεώσεις του νοικοκυριού.

 

Προσπαθεί να επιβληθεί ακόμα και στους ενήλικες

Τα κακομαθημένα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν ξεχωρίζουν ανάμεσα στους συνομηλίκους τους και τους «μεγάλους» και έχουν την απαίτηση όλοι να τους δίνουν όλη τους την προσοχή και να ακολουθούν τις επιταγές τους.

 

Σας κάνει συχνά ρεζίλι μπροστά σε άλλους

Όλα τα παιδιά κάνουν μερικές φορές πράγματα για τα οποία οι γονείς νιώθουν άβολες κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως, ένα παιδί που σκόπιμα προσπαθεί να κάνει τους γονείς του να ντραπούν για λογαριασμό του, συνήθως απλά θέλει να τραβήξει την προσοχή, με έναν πολύ αρνητικό τρόπο.

 

Δεν μοιράζεται

Είναι αρκετά δύσκολο να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του, το φαγητό του ή οτιδήποτε άλλο με τους φίλους ή τα αδέρφια του, όμως μετά την ηλικία των 4 θα πρέπει να έχει πλέον κατακτήσει αυτή την ικανότητα,

 

Αναγκάζεστε να το παρακαλάτε για να κάνει αυτό που πρέπει

Ο γονιός τυπικά αντιπροσωπεύει την εξουσία στη σχέση με το παιδί του και, υπό κανονικές συνθήκες, εκείνο θα πρέπει να τον (υπ)ακούει. Όταν χρειάζεται να παρακαλέσετε ή να απειλήσετε το παιδί για να κάνει κάτι που εμπίπτει στις υποχρεώσεις του, κάτι δεν πάει καλά.

 

Σας αγνοεί

Η λέξη «όχι» δεν είναι η αγαπημένη των παιδιών, οφείλουν όμως να τη δέχονται και να μην προχωρούν σε κάτι όταν η απάντηση του γονιού είναι αρνητική. Τα κακομαθημένα παιδιά, συχνά, αγνοούν αυτή την άρνηση κι επιμένουν να κάνουν το δικό τους έτσι κι αλλιώς.

 

Δεν παίζει μόνο του

Έως την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να θέλουν (και να μπορούν) κάποιες στιγμές να απασχολούνται χωρίς να χρειάζεται κάποιος άλλος να βρίσκεται δίπλα του ή να παίζει μαζί του. Όταν ένα παιδί διεκδικεί συνεχώς την παρέα του γονιού ή κάποιου συνομηλίκου, συνήθως επιδεικνύει την ανάγκη του να τραβήξει την προσοχή.

 

Το δωροδοκείτε

Ένας γονιός δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να δωροδοκήσει το παιδί του με χρήματα, γλυκά, παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να κάτι αυτό που θα του ζητηθεί.