Print this page

10 ευχάριστες δραστηριότητες για να απασχολήσετε τα παιδιά (δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά παιχνίδια)

Χωρίς παιδικό σταθμό και άλλες δραστηριότητες, ο χρόνος μπορεί να περνάει απελπιστικά αργά για τα παιδιά το καλοκαίρι. Αυτές οι δραστηριότητες θα τα απασχολήσουν για αρκετό χρόνο και, το σημαντικότερο, με δημιουργικό τρόπο.

Έχετε βαρεθεί να βλέπετε το παιδί σας μπροστά σε μια οθόνη και θέλετε να περνάει το χρόνο του ευχάριστα αλλά και πιο δημιουργικά; Τα παιχνίδια που σας προτείνουμε είναι ιδανικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας και από εσάς απαιτούν μόνο λίγη προετοιμασία.

Φτιάξτε ένα κουτί δραστηριοτήτων

Γεμίστε ένα κουτί με αντικείμενα με τα οποία το παιδί μπορεί να απασχοληθεί όταν δεν έχει παρέα, όπως μπογιές και μπλοκ ζωγραφικής, κάρτες, κύβους και απλά παζλ.  Όταν διαμαρτύρεται ότι δεν έχει κάτι να κάνει, δώστε του το κουτί ή βάλτε την ενασχόληση με αυτό σαν ένα μέρος της καθημερινής ρουτίνα του (π.χ. για να περνάει το χρόνο του το μεσημέρι εάν δεν θέλει να κοιμηθεί).

Ζητήστε να σας βοηθήσουν

Όταν μαγειρεύετε, καθαρίζετε ή τακτοποιείτε το σπίτι, αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και είναι κατάλληλος για την ηλικία τους. Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να στρώσουν το τραπέζι ή να ξεσκονίσουν με ένα πανί τα έπιπλα ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να αναλάβουν τη σαλάτα ή την ηλεκτρική σκούπα. Δείτε κι εδώ άλλες δουλειές που μπορεί να κάνει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του το καλοκαίρι.

Αναθέστε του κάτι σημαντικό

Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ότι κάνουν σημαντικά πράγματα! Ζητήστε τους, λοιπόν, να αναλάβει ένα έργο, όπως να ζωγραφίσει μια κάρτα για τα γενέθλια της γιαγιάς ή να φτιάξει μια κατασκευή για κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο. Εάν ξέρουν ότι έχει ιδιαίτερη αξία, θα το κάνουν με συνέπεια και προσοχή χωρίς να παραπονιούνται ότι βαρέθηκαν.

Φτιάξτε ένα βάζο με ιδέες

Καθίστε με το παιδί και βρείτε μαζί διάφορα πράγματα που μπορεί να κάνει όταν βαριέται. Καταγράψτε κάθε ιδέα σε ένα διαφορετικό χαρτί, διπλώστε τα και βάλτε τα μέσα σε ένα μεγάλο βάζο. Κάθε φορά που παραπονιέται ότι δεν έχει με τι να παίξει, πείτε του να βγάλει ένα χαρτί από το βάζο και να κάνει αυτό που λέει. Ακριβώς επειδή οι ιδέες θα είναι δικές του, θα είναι πιο πρόθυμο να τις βρει διασκεδαστικές.

Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι εξεζητημένο.  Απλά κρύψτε κάπου μέσα στο σπίτι, όπως ένα μικρό παιχνίδι ή ένα αυτοκόλλητο. Δώστε στο παιδί μερικά στοιχεία που θα το βοηθήσουν και αφήστε το να ψάχνει. Δυσκολέψτε τα πράγματα για τα μεγαλύτερα παιδιά, βοηθώντας τα έτσι να αναπτύξουν την ικανότητα να προσπαθούν περισσότερο χωρίς να γκρινιάζουν ή να ζητάνε βοήθεια.

Καλέστε έναν φίλο

Εάν έχετε κάποιο φίλο με παιδιά  στη γειτονιά μπορείτε να κάνετε μαζί του μια συμφωνία: όταν εσείς χρειάζεστε να περάσετε λίγο χρόνο ήσυχη, να στέλνετε το παιδί σας στο σπίτι του –και το αντίθετο. Ακόμα και όταν βρίσκονται στο δικό σας χώρο, δεν θα σας απασχολούν ιδιαίτερα γιατί θα έχουν παρέα.

Πάρτε μερικά audiobooks

Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό για να μπορεί να διαβάζει μόνο του κι εσείς έχετε άλλα πράγματα να κάνετε και δεν υπάρχει χρόνος για να του διαβάσετε, μπορείτε να του βάζετε να ακούει τα αγαπημένα του παραμύθια σε audiobook. Ακόμα καλύτερα, δώστε του το ίδιο παραμύθι και σε βιβλίο ώστε να βλέπει τις εικόνες και να το ξεφυλλίζει καθώς ακούει. Αν είστε, για παράδειγμα, στο εξοχικό και δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε κάποιο audiobook, μπορείτε να φτιάξετε ένα ηχογραφώντας τον εαυτό σας να διαβάζει την ιστορία στο κινητό σας.

Φτιάξτε ένα κάστρο

Προμηθεύστε το παιδί με σεντόνια, μαξιλάρια και ό,τι άλλο χρειάζεται για να χτίσει ένα «κάστρο» όπου θα μπορεί να μπαίνει μέσα και να έχει εκεί τη μυστική» του βάση. Ναι, το σαλόνι σας πιθανότατα θα γίνει άνω – κάτω, αλλά σίγουρα το παιδί θα απασχοληθεί για ώρες.

Παίξτε με τις λέξεις

Καθίστε μαζί και προσπαθήστε να βρείτε όσο περισσότερα ζώα μπορείτε που να αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα ή ζητήστε του να σας φέρει ένα αντικείμενο που αρχίζει από αυτό το γράμμα μέσα από το σπίτι. Άλλη μια ιδέα είναι να παίξετε τις «10 ερωτήσεις» (ο ένας από τους δύο βάζει στο μυαλό του ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο κι ο άλλος προσπαθεί να βρει τι είναι κάνοντας 10 ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με «ναι» ή «όχι»). Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ πρακτικό γιατί μπορείτε να παίζετε ενώ μαγειρεύετε ή φτιάχνετε τα μαλλιά σας.

Προμηθεύστε το με κάτι καινούριο που μπορεί να εξερευνήσει

Βρείτε αντικείμενα που είναι άγνωστα στο παιδί σας και μπορούν να το απασχολήσουν για πολύ ώρα. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι ένας φακός, ένα λουκέτο με συνδυασμό, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή ένας μεγάλο μαγνήτης. Αφήστε το παιδί να ανακαλύψει μόνο του τι ακριβώς μπορεί να κάνει με αυτά γιατί έτσι θα ενθουσιαστεί περισσότερο όταν το βρει (κι επιπλέον, θα του πάρει περισσότερο χρόνο).