Print this page

Ο παράγοντας που ίσως δεν ξέρατε ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού

Το αν θα είναι ένα παιδί καλός μαθητής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από τους πιο σημαντικούς όμως είναι κάτι που μπορείτε να προβλέψετε. 

Μια νέα έρευνα εξέτασε πόσο επηρεάζει την απόδοση ενός μαθητή γυμνασίου στο σχολείο το πρόγραμμα του ύπνου του και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που έχει τίτλο Study, Sleep Retreat: Exploring High School StudentsSleep Patterns in Americaκαι για τις ανάγκες της χρειάστηκε να μελετηθούν στοιχεία εφήβων από το 2011 μέχρι το 2017, όπως καταγράφηκαν σε άλλες έρευνες.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες στους βαθμούς ενός μαθητή.

«Οι επιδόσεις ενός μαθητή στις εξετάσεις σχετίζονται άμεσα με τις γνωστικές δεξιότητές του, οι οποίες επηρεάζονται ευθέως από την ποιότητα, την ποσότητα και τη συνέπεια σε ό,τι αφορά τον ύπνο του», σχολιάζει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν περιγράψει τον ύπνο σαν μια πολύ σημαντική συμπεριφορική διαδικασία που υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου».  

Οι ειδικοί που μελέτησαν τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψαν ότι οι άριστοι μαθητές κοιμούνταν κατά μέσο όρο 6,7 ώρες κάθε βράδυ, με τους βαθμούς τους να πέφτουν όταν οι ώρες αυτές μειώνονταν. Αντίστοιχα, οι μέτριοι και οι κακοί μαθητές κοιμούνται το πολύ 6,16 ώρες –γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και μισή ώρα ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι οι έφηβοι από 13 έως 18 ετών έχουν ανάγκη από 8 έως 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ προτείνουν σε γονείς και μαθητές να βάλουν τον ύπνο στις προτεραιότητες και να τον προγραμματίζουν, όπως οργανώνουν τη μελέτη τους ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

 

Διανάστε κι εδώ τι κάνουν οι γονείς που τα παιδιά τους είναι καλοί μαθητές...

Εάν και ο δικός σας έφηβος δεν κοιμάται αρκετά, δοκιμάστε να του ζητήσετε να πηγαίνει για ύπνο λίγο νωρίτερα κάθε μέρα, μέχρι να φτάσει να συμπληρώνει τις επιθυμητές ώρες και μην ξεχνάτε ότι εκτός από την ποσότητα μεγάλη σημασία έχει και η σταθερότητα στο πρόγραμμα του ύπνου.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι –παρόλο που ζούμε στη ψηφιακή εποχή και είναι σχεδόν αδύνατον να μεγαλώσουμε παιδιά μακριά από τις οθόνες- ας φροντίσουμε τουλάχιστον να μην ασχολούνται με κινητά αι τάμπλετ αμέσως πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως από τις οθόνες επηρεάζει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να χαλαρώσουμε.