Print this page

Πόσο νωρίς είναι πολύ νωρίς για να έχει ένα κορίτσι περίοδο;

Είναι φυσιολογικό η εμμηναρχή στα κορίτσια να συμβεί στην ηλικία των 8 ή 9 ετών; 

Στους γονείς συνήθως δεν αρέσει η ιδέα ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν τόσο γρήγορα! Όμως στην πραγματικότητα, φτάνουν στην προεφηβεία και την εφηβεία πριν καν συνηθίσουμε στην ιδέα ότι δεν είναι πια εκείνο το γλυκό νήπιο που κρατούσαμε από το χέρι. Για όποιον έχει κόρη, η πρώτη περίοδος σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για το οποίο οι γονείς καλό είναι να είναι προετοιμασμένοι.

Πότε θα έρθει η πρώτη της περίοδος;

Κατά μέσο όρο, η εμμηναρχή (όπως ονομάζεται η έναρξη της γόνιμης φάσης στη ζωή μιας γυναίκας) συμβαίνει στην ηλικία των 12-13 ετών. Ωστόσο, κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένα κορίτσι να έχει την πρώτη του περίοδο στα 8 ή τα 9 της χρόνια. Σαν ένα πρώιμο σημάδι, οι γονείς μπορούν να παρατηρήσουν την ανάπτυξη του στήθους, καθώς η πρώτη περίοδος συνήθως συμβαίνει γύρω στα 2 χρόνια αφότου αυτό αρχίζει να μεγαλώνει.

Στην περίπτωση που ένα κορίτσι που έχει περίοδο πριν από την ηλικία αυτή, οι λόγοι είναι ορμονικοί. Η πρόωρη ορμονική ανάπτυξη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους που επηρεάζονται από το σωματικό βάρος, την κληρονομικότητα, την εθνικότητα και τη σωματική δραστηριότητα.

Πώς είναι συνήθως η πρώτη περίοδος;

Κατά κανόνα, η διάρκεια της πρώτης περιόδου είναι σχετικά μικρή (2-3 μέρες), ενώ χρειάζεται να περάσουν ακόμα και χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος. Εκτιμάται ότι 2-3 χρόνια μετά την εμμηναχρή, η περίοδος έρχεται τακτικά μια φορά το μήνα και πλέον μπορεί να διαρκεί έως και 7 ημέρες.

Πώς να προετοιμάσετε την κόρη σας για την πρώτη περίοδο

Είναι σημαντικό να μιλάτε με το παιδί για θέματα όπως η ανάπτυξη, η εφηβεία, η περίοδος κ.λπ. πριν αυτά συμβούν ώστε να είναι προετοιμασμένο. Ειδικά εάν είναι κάτι που προκύψει νωρίς στη ζωή της (στην ηλικία των 8-9 ετών) είναι λογικό να την αναστατώσει σωματικά και ψυχικά, οπότε είναι καλό να ξέρει τι να περιμένει. Ξεκινήστε να συζητάτε από την προσχολική ηλικία, γύρω στα 4, αναφέροντας γενικές πληροφορίες –δεν είναι σκόπιμο μια μέρα να καθίσετε το παιδί κάτω και να κάνετε μια μεγάλη συζήτηση. Εκμεταλλευτείτε κάθε αφορμή για να μιλήσετε στα κορίτσια (αλλά και στα αγόρια) για το τι συμβαίνει στο σώμα ενός ανθρώπου καθώς μεγαλώνει. Για παράδειγμα, εάν δει το πακέτο με τις σερβιέτες της μαμάς στο μπάνιο και ρωτήσει τι είναι αυτό, εξηγήστε με απλά λόγια τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα έχει περίοδο. Έτσι, όταν γίνει 6-7 ετών θα έχει μια γενική εικόνα του τι σημαίνει η περίοδος. Λύστε της κάθε απορία και δώστε της να καταλάβει τι θα νιώσει ότι έρθει η πρώτη της περίοδος (ότι μπορεί να πονάει στην κοιλιά ή την μέση, να νιώθει εκνευρισμό ή να δει την επιδερμίδα της να αλλάζει). Χωρίς να εστιάσετε στα προβλήματα, είναι σημαντικό να ξέρει ότι θα νιώσει δυσφορία ή πόνο όταν της συμβεί για να ξέρει ότι είναι κάτι φυσιολογικό.