Print this page

To παιδί σας είναι "κολλημένο" με το ίντερνετ; Τι μπορείτε να κάνετε

Θυμάστε πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια που παρακαλούσατε το γιο ή την κόρη σας να ξεκολλήσει το πρόσωπο από την τηλεόραση; Τώρα, λοιπόν, που επιτέλους ξεκόλλησε, αντί να βλέπετε το παιδί σας να βυθίζεται στην απόλαυση ενός καλού βιβλίου ή να το συνεπαίρνει μια μελωδία που ερμηνεύει στο πιάνο –όπως ονειρευόσασταν- εκείνο μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για το smartphone ή το τάμπλετ του. Για το παιδί είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί με τους (πραγματικούς και τους διαδικτυακούς) φίλους του. Για εσάς δεν είναι τίποτα άλλο από χάσιμο χρόνου. Η αλήθεια βρίσκεται, όπως συνήθως, κάπου στη μέση. Αν θέλετε να περιορίσει τουλάχιστον το χρόνο που περνάει online, ακολουθήστε τις συμβουλές που δίνει η αμερικανίδα ψυχολόγος και εκπαιδευτικός Σούζαν Στίφελμαν, στο βιβλίο της Parenting Without Power Struggler: Raising Jouful, Resilient Kids While Staying Cool, Calm and Connected.

1.     Να είστε ρεαλιστές 

     Από τη μία δεν θέλετε να αρχίσετε τους καυγάδες ούτε να στενοχωρήσετε το παιδί σας. Στο κάτω κάτω, όλα τα αγόρια και τα κορίτσια της ηλικίας του είναι όλη μέρα στο ίντερνετ, σωστά; Από την άλλη, εάν θέλετε το παιδί σας να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι –είτε είναι η μελέτη για το σχολείο του είτε το άθλημα που αγαπάει- θα πρέπει να εξασφαλίσει χρόνο, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος που ξοδεύει στο διαδίκτυο. Όμως, εάν δεν του το επισημάνει κάποιος, οι πιθανότητες να προτιμήσει ο έφηβος από μόνος του να διαβάσει ή να παίξει μουσική αντί να ασχοληθεί με το ipad ή το κινητό του είναι ελάχιστες.

2.     Μη φοβάστε               

     Όλοι οι έφηβοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θυμώνουν και έρχονται σε ρήξη με τους γονείς τους. Είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο που συμβαίνει μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής τους ανάπτυξης και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσετε να το αποφύγετε. Αισθανθείτε ελεύθεροι λοιπόν να επιβάλλετε ως γονείς όσους περιορισμούς και απαγορεύσεις χρειάζεται, χωρίς να νοιάζεστε εάν σας θυμώσουν –και χωρίς να περιμένετε ότι υπάρχει περίπτωση το παιδί να πει «αχ, ναι, ευχαριστώ, έχεις δίκιο, θα το κλείσω τώρα». Μην επιτρέψετε στο φόβο ή την αναστάτωση που είναι σίγουρο ότι θα προκληθεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε ποιος είναι ο ρόλος σας ως γονιός.

3.   Φέρτε το παιδί σε επαφή με ό,τι το ευχαριστούσε πριν από λίγα χρόνια           

     Οι περισσότεροι έφηβοι δεν θυμούνται καν τι έκαναν στον ελεύθερο χρόνο τους πριν το youtube ή τα online games. Εσείς όμως μπορείτε να τους θυμίσετε τι αγαπούσαν όταν ήταν παιδιά και να τους προτείνετε να το εξελίξουν. Εάν η κόρη σας για παράδειγμα έστηνε συνέχεια αυτοσχέδια θεατρικά έργα με πρωταγωνίστριες τις κούκλες της ίσως της αρέσει η ιδέα να γραφτεί στη θεατρική ομάδα του δήμου σας.  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες που θα τα βγάλουν από το σπίτι και θα κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητά τους.

4.     Γνωρίστε του ενδιαφέροντες ανθρώπους 

     Πολλές φορές τα παιδιά, ιδιαίτερα στην εφηβεία, αποκτούν καινούρια ενδιαφέροντα επειδή γνώρισαν κάποιον που τα ενέπνευσε να δοκιμάσουν. Ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους του κοινωνικού, οικογενειακού και φιλικού σας περίγυρου. Μήπως κάποιος συμμετέχει σε μια εθελοντική οργάνωση; Ή έχει λατρεία για την Τέχνη; Βρείτε μια αφορμή να τους δώσετε την ευκαιρία να μοιραστούν με το παιδί τον ενθουσιασμό που τους δημιουργεί αυτή η ενασχόλησή τους.

5.     Κάντε υπομονή

     Είναι εξαιρετικά πιθανό, κάθε προσπάθειά σας να κάνετε το παιδί σας να αφήσει στην άκρη για μερικές ώρες το smartphone του να πέσει στο κενό. Ακόμα κι αν δεχτεί τους περιοριστικούς όρους σας όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει το τάμπλετ στην άκρη και θα πιάσει αμέσως την κιθάρα. Ίσως μεσολαβήσει ένα διάστημα που δεν θα ξέρει τι ακριβώς να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο του. Όμως συνεχίστε να το στηρίζετε και να πιστεύετε ότι σύντομα θα βρει κάτι που θα γεμίσει τη ζωή του ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.