Print this page

Γιατί τα μωρά κοιμούνται στο αυτοκίνητο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι τους οποίους μάλλον δεν έχετε φανταστεί.

Όταν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και το μωρό σας εξακολουθεί να είναι εκνευρισμένο, να κλαίει και να μην κοιμάται με τίποτα, ξέρετε ότι έχει έρθει η ώρα για το απόλυτο κόλπο: μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Αμέσως μόλις το ασφαλίσετε στο καθισματάκι του και βάλετε μπροστά τη μηχανή, διαπιστώνετε ότι αρχίζει να χαλαρώνει και αρκούν μια-δυο βόλτες γύρω από το τετράγωνο για να καταφέρετε αυτό που δεν πετύχατε με όλα όσα δοκιμάζατε επί  ώρες: το παιδί επιτέλους κοιμάται!

Τι είναι όμως αυτό κάνει σχεδόν όλα τα παιδιά –ακόμα και τα πιο δύσκολα - να μπαίνουν αμέσως σε mood ύπνου όταν τα βάζουμε στο αυτοκίνητο; Η απάντηση ίσως σας ξαφνιάσει: φαίνεται πως η ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο μοιάζει αρκετά με αυτή στο περιβάλλον της μήτρας! Υπάρχει κίνηση και δόνηση, ζεστασιά και ησυχία –εκτός από τον ήχο της μηχανής που προσομοιάζει στους ήχους που επικρατούν μέσα στη μήτρα. Έτσι, το μωρό αισθάνεται αμέσως ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον και του είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσει.

Επιπλέον, ένα αυτοκίνητο που κινείται προσφέρει στο μωρό την αίσθηση που ένιωθε όταν ήταν μέσα στην κοιλιά σας και περπατούσατε. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το κούνημα το βοηθάει να ρυθμίζει το νευρικό του σύστημα και τον καρδιακό ρυθμό έτσι ώστε να χαλαρώνει.

Ο ήχος της μηχανής, από την άλλη, είναι ένα είδος «λευκού» θορύβου, όπως ονομάζονται οι ήχοι που περιλαμβάνουν όλες τις συχνότητες σε ίση ένταση και κατανομή. Εκτός από το ότι του θυμίζει τους ήχους της μήτρας, συμβάλει στο να καλύψει άλλους θορύβους που μπορεί να λειτουργούσαν σαν ερέθισμα που θα τραβούσαν την προσοχή του με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν περισσότερο εκνευρισμό. Αλλά και ο χώρος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν έχει πολλά ερεθίσματα που θα μπορούσαν να διακόψουν την προσπάθειά του να χαλαρώσει. Μιας κι επικρατεί σκοτάδι και δεν υπάρχουν εναλλαγές στις εικόνες που βλέπει στο εσωτερικό, είναι πιο εύκολο για το μωρό να διαπιστώσει ότι δεν έχει κάτι άλλο να δει, να ακούσει ή να κάνει κι έτσι σταματά να είναι σε εγρήγορση.

Τέλος, ένας ακόμα παράγοντας που το βοηθάει να χαλαρώσει είναι πως είστε κι εσείς κοντά του, οπότε νιώθει ασφάλεια.

Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε το μωρό βόλτα με το αυτοκίνητο για να κοιμηθεί;

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι που μια βόλτα με το αυτοκίνητο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποκοιμηθεί ένα μωρό. Είναι όμως και ασφαλής; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Journal of Pediatrics, εφόσον το μωρό τοποθετείται σε ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου  τηρώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή ο κίνδυνος να προκληθεί ασφυξία ή στραγγαλισμός από τις ζώνες ασφαλείας είναι σχεδόν μηδαμινός. Αλλά και άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος συνδεδεμένος με το να κοιμάται ένα μωρό για μικρό χρονικό διάστημα σε καθισματάκι αυτοκινήτου.  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) δεν είναι εξίσου ασφαλές για ένα μωρό να κοιμάται στο καθισματάκι όταν δεν μετακινείται με αυτοκίνητο, γι’ αυτό και συνιστά να το μεταφέρουμε στην κούνια ή το καλαθάκι του αμέσως μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας. Διαβάστε κι εδώ για ποιους λόγους δεν είναι ασφαλές το μωρό να κοιμάται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου για πολλές ώρες. 

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να ΜΗΝ κοιμηθεί;

Το «κόλπο» με τον ύπνο στο αυτοκίνητο πιάνει ακόμα κι όταν δεν μας εξυπηρετεί να έχουμε μαζί μας ένα κοιμισμένο μωρό. Όπως για παράδειγμα, όταν θέλουμε να τελειώσουμε με τις δουλειές μας και να πάμε στο σπίτι για να φάει και να κοιμηθεί την ώρα που προβλέπεται βάσει του προγράμματός του ή όταν πηγαίνουμε στον παιδικό σταθμό και μέχρι να φτάσουμε βλέπουμε τα μάτια του παιδί να βαραίνουν στο πίσω κάθισμα. Να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν προτιμάτε να μείνει ξύπνιο όσο βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

-Μην παίρνετε μαζί σας στο αυτοκίνητο το παιδί εάν είναι πολύ κουρασμένο γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποκοιμηθεί.

-Αποφύγετε τις βόλτες με το αυτοκίνητο μισή ώρα με 45 λεπτά πριν την ώρα του ύπνου του.

-Μην του δώσετε πιπίλα που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο.

-Μιλήστε του ή ζητήστε του να κοιτάξει κάτι έξω από το παράθυρό ώστε να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά.

-Κάντε στην άκρη και βγείτε για λίγο στον καθαρό αέρα.