Print this page

Τι να κάνετε εάν το παιδί χρειάζεται έναν υπνάκο αλλά δεν κοιμάται

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες τα παιδιά δεν πάνε για ύπνο –και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Οι μικρής διάρκειας ύπνοι μέσα στην ημέρα μπορεί να διαρκούν λίγο, αλλά επηρεάζουν και τις 24 ώρες της ημέρας του παιδιού.Όταν ένα μικρό παιδί παίρνει έναν υπνάκο, ξεκουράζεται, η διάθεσή του βελτιώνεται, σταματάει να γκρινιάζει και ο εκνευρισμός σε όλο το σπίτι μειώνεται. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται καθημερινά το μεσημέρι αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, αναπτύσσονται καλύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα. Αυτοί οι ύπνοι στη διάρκεια της ημέρας μπορούν επίσης να καλύψουν τυχόν έλλειψη ύπνου τη νύχτα –σκεφτείτε ότι ακόμα και μια ώρα λιγότερος ύπνος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε ένα παιδί

Υπάρχουν πολλές ιδέες για να βοηθήσετε ένα παιδί να κοιμηθεί, αλλά για να βρείτε ποια ταιριάζει καλύτερα στη δική σας περίπτωση θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε το λόγο για τον οποίο το παιδί σας δεν κοιμάται.Μόλις καταλάβετε την αιτία της άρνησής του να ξεκουραστεί για λίγη ώρα,μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σχέδιο για να ξεπεράσετε την αντίδρασή του.

Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν κοιμούνται:

Πρόβλημα: Το παιδί έχει μεγαλώσει και δεν μπορεί να ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα ύπνου

Λύση:Σκεφτείτε εάν το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες αλλαγές στην ανάπτυξη ή την καθημερινότητα του παιδιού σας.Μήπως άρχισε να μπουσουλάει, να τρώει στερεά τροφή ή να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό; Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί επίσης να επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου.Παρακολουθήστε το παιδί σας για σημάδια κούρασης στη διάρκεια της ημέρας και προσαρμόστε το πρόγραμμά σας για να καλύψετε τις νέες του ανάγκες.

Πρόβλημα: Το πρόγραμμα ύπνου δεν ταιριάζει με το βιολογικό ρολόι του παιδιού

Λύση: Το ωράριο του ύπνου, αλλά και των γευμάτων, η έκθεση στο φως και το σκοτάδι και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει το βιολογικό ρολόι του παιδιού.Ελέγξτε το πρόγραμμα του παιδιού για να βεβαιωθείτε ότι κάθε ένα από αυτά συμβαίνουν σε εύλογες ώρες κάθε μέρα.Ακόμα κι αν η σειρά δεν είναι η κατάλληλη (όπως για παράδειγμα εάν παίζει έντονα λίγο πέσει στο κρεβάτι) μπορεί να επηρεαστεί ο βιολογικός ρυθμός του παιδιού σας.

Πρόβλημα: Το πρόγραμμα ύπνου δεν είναι σταθερό Λύση:Εάν τις καθημερινές οι ώρες ύπνου είναι συγκεκριμένες, αλλά τα σαββατοκύριακα το πρόγραμμα χαλαρώνει τότε το παιδί είναι λογικό να αντιδρά.Το ίδιο συμβαίνει όταν για παράδειγμα, κοιμάται σε μια συγκεκριμένη ώρα όταν βρίσκεται στον παιδικό σταθμό και σε άλλη όταν είναι στο σπίτι, αν κοιμάται για λίγο στο αυτοκίνητο κ.λπ..Φροντίστε το καθημερινό πρόγραμμα ύπνου του παιδιού να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερό και κάντε ό,τι απαιτείται για να το ακολουθείτε με συνέπεια. Πρόβλημα: Το παιδί είναι υπερβολικά κουρασμένο και εκνευρισμένο όταν είναι η ώρα να κοιμηθεί Λύση:Εάν δεν εντοπίσετε έγκαιρα τα σημάδια της κόπωσης στο παιδί, μπορεί γρήγορα να περάσει στο επόμενο στάδιο και από έτοιμο να κοιμηθεί να αρχίσει να εκνευρίζεται, να κλαίει και να δυσκολεύεται να χαλαρώσει.Έτσι, θα δυσκολευτεί να αποκοιμηθεί. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της κούρασης παρακολουθώντας το την ώρα που ξυπνά το πρωί, όταν είναι ξεκούραστο.Συγκρίνετε αυτή την εικόνα με τη συμπεριφορά του την υπόλοιπη μέρα για να διαπιστώσετε πότε αρχίζει να δείχνει κουρασμένο. Δώστε σημασία στο πώς αλλάζει η συμπεριφορά όταν είναι σε εγρήγορση και προσπαθήστε να το βάλετε για έναν υπνάκο αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια. Πρόβλημα: Έχει ανάγκη από ένα συγκεκριμένο τελετουργικό ύπνου Λύση:Ένα παιδί που έχει συνηθίσει να κοιμάται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο μπορεί εύκολα να συνηθίσει σε αυτή τη μέθοδο και αν προσπαθήσετε να το κοιμήσετε υπό άλλες συνθήκες του είναι αδύνατο να το κάνει.Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει και στους ενήλικες. Ίσως κι εσείς δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σε κάποιο άλλο κρεβάτι (για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο) ή χωρίς το δικό σας μαξιλάρι. Οι πιο συνηθισμένες τελετουργίες ύπνο για τα παιδιά είναι ο θηλασμός ή το τάισμα με μπουκάλι ενώ είναι μισοκοιμισμένα, το κούνημα στην αγκαλιά ή μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Πρόβλημα: Το παιδί δεν νιώθει καλά Λύση:Εάν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ενοχλεί το παιδί σας, μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τον ύπνο του.Οι αλλεργίες και το άσθμα είναι δύο από τις πιο κοινές παιδικές ασθένειες -και οι δύο μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί σας να αναπνέει άνετα όταν ξαπλώνει.Οι κολικοί, η παλινδρόμηση, η ωτίτιδα και οι πόνοι οδοντοφυΐας μπορούν επίσης να αποτρέψουν ένα παιδί από το να κοιμηθεί καλά. Από την άλλη, εάν το παιδί αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα είναι ακόμα πιο σημαντικό για την υγεία του να κοιμηθεί καλά. Για να το πετύχετε θα χρειαστεί να είστε πιο ευέλικτοι στην εξεύρεση λύσης που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί ή ακόμα και να δείξετε ευελιξία σε θέματα που θεωρείτε σημαντικά -όπως να μην κοιμάται στο κρεβάτι ή την αγκαλιά σας. Σ'΄αυτή τη φάση, ό,τι μπορεί να εξασφαλίσει έναν υπνάκο είναι προτιμότερο από το να μην κοιμηθεί καθόλου.