Print this page

8 φράσεις να πείτε σε ένα παιδί για να μείνει στο κρεβάτι του

Έχετε βαρεθεί να κάνετε βόλτες από το ένα υπνοδωμάτιο στο άλλο, αφού το παιδί σας αρνείται να μείνει όλη τη νύχτα στο κρεβάτι του; Αυτές οι φράσεις μπορεί να βοηθήσουν.

Για κάποιους γονείς, το να βάλουν το παιδί τους σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που συναντούν τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Συχνά, τα πιτσιρίκια δυσκολεύονται να μείνουν στο κρεβάτι τους και αμέσως μόλις φύγει η μαμά ή ο μπαμπάς από το δωμάτιό τους σηκώνονται και...αρχίζουν οι βόλτες. Αν βρίσκεστε κι εσείς σ' αυτή τη φάση που πηγαινοέρχεστε στο παιδικό δωμάτιο για ώρες προκειμένου να προσπαθήσετε ξανά να βάλετε το παιδί στο κρεβάτι του, δοκιμάστε πριν φύγετε από το προσκεφάλι του να του πείτε κάποια από αυτές τις φράσεις:

Θα έρθω πάλι να σε τσεκάρω σε 10 λεπτά”

Καθησυχάζοντας το παιδί ότι θα βρεθείτε σύντομα ξανά κοντά του, είναι πιο πιθανό να μην τρέξει αμέσως από πίσω σας όταν φύγετε, Αυτή η φράση θα του προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και θα του δείξει ότι δεν είναι κακό να σας θέλει κοντά του, αλλά θα πρέπει να περιμένει στο κρεβάτι του.

Τώρα εσύ θα κοιμηθείς στο κρεβάτι σου κι εγώ θα πάω στο δικό μου”

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κι εσείς να πάτε αμέσως για ύπνο, αλλά όταν το παιδί γνωρίζει ότι και εσείς θα κοιμάστε στο δικό σας κρεβάτι, κάνει πιο εύκολα τη σύνδεση και κατανοεί ότι τα κρεβάτια είναι για ύπνο.

Μπορείς να ζητήσεις ένα πράγμα ακόμα-αλλά μόνο ένα”

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά όταν τα βάλουμε για ύπνο αρχίζουν να θέλουν γάλα, νερό, τσίσα, παραμύθι... Επιτρέποντάς του έναν συγκεκριμένο αριθμό από τέτοια αιτήματα θα το σκεφτεί περισσότερο να σας ξαναφωνάξει για κάτι άλλο.

Πρέπει να κοιμηθούμε γιατί αλλιώς αύριο θα είμαστε πολύ κουρασμένοι και δεν θα μπορούμε να πάμε στις κούνες”

Αυτό δεν είναι απειλή ή τιμωρία, αλλά υπενθύμιση του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που μας αρέσουν.

«Θα ήθελα να μείνεις στο κρεβάτι σου και ξέρω ότι μπορώ να υπολογίζω σε σένα κι ότι θα το κάνεις»

Συχνά όταν δίνουμε στα παιδιά μας την αίσθηση ευθύνης έχουν την ανάγκη να ανταποκριθούν και να μας επιβεβαιώσουν. Ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο το να μένουν στο κρεβάτι, το γεγονός ότι τα καθιστούμε υπεύθυνα για αυτό τα κάνει να νιώθουν δυνατά και έτσι η μοναξιά ή το σκοτάδι δείχνουν λιγότερο τρομαχτικά.

 

"Τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ασφαλής;"

Πολλά παιδιά νιώθουν άγχος και στρες αποχωρισμού όταν κοιμούνται μόνα τους, όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που αισθάνονται. Μιλώντας για τα συναισθήματά του το βοηθάτε να τα ελέγξει.

 

«Αν φοβηθείς, έλα να μου μιλήσεις».

Μερικά φορές, αρκεί να ξέρουν ότι έχουν την επιλογή να βρεθούν κοντά σας για να νιώσουν πιο ήρεμα και να κοιμηθούν. Και μόνο το ότι τους δίνετε την έγκριση και την δυνατότητα να σας ζητήσουν μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν λιγότερο ανήσυχα γνωρίζοντας ότι έχουν την υποστήριξή σας.

 

"Μόλις το ρολόι δείξει 8 μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι."

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ένα ρολόι μπορεί να βοηθήσει ώστε να ξέρουν πότε είναι αποδεκτό να σηκωθούν από το κρεβάτι και πότε όχι .