Print this page

Γιατί δεν είναι καλό τα παιδιά να έχουν πολλά παιχνίδια

Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτές τις μέρες που συχνά το παρακάνουμε με τα δώρα.

Όλοι μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να βλέπουμε το παιδί μας χαρούμενο. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να ενδώσουμε και να του αγοράσουμε (ακόμα) ένα παιχνίδι που του έχει γυαλίσει. Ιδιαίτερα στις γιορτές, το σπίτι γεμίζει με χρωματιστά χαρτιά περιτυλίγματος και καινούρια παιχνίδια. Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Τα παιχνίδια -ή έστω πολλά από αυτά- είναι σχεδιασμένα για να βελτιώνουν τις αναπτυξιακές δεξιότητες των παιδιών και να προάγουν ικανότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η λεπτή κινητικότητα κ.λπ. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν τα παιχνίδια είναι υπερβολικά πολλά, τότε συμβαίνει το αντίθετο: αντί το παιδί να επωφελείται παίζοντας μαζί τους, εμποδίζουν τη φυσιολογική του ανάπτυξη.

Το πρόβλημα με τα υπερβολικά πολλά παιχνίδια

Όπως έδειξε έρευνα του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, τα λιγότερα παιχνίδια προάγουν περισσότερο την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, ενώ εξασφαλίζουν πιο ποιοτικό χρόνο παιχνιδιού και κάνουν τα παιδιά πιο χαρούμενα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 36 νήπια να παίξουν με 4 ή με 16 παιχνίδια για 30 λεπτά. Όσα είχαν στη διάθεσή τους τα 4, ασχολήθηκαν μαζί τους για περισσότερο χρόνο και σκέφτηκαν πιο πολλούς τρόπους να αξιοποιήσουν το καθένα, αναπτύσσοντας έτσι τόσο την εστίαση της προσοχής τους όσο και τη δημιουργικότητά τους. Αντίθετα, τα παιδιά της άλλης ομάδας, έπαιξαν λιγότερη ώρα με το κάθε παιχνίδι και δεν ασχολήθηκαν αρκετά με κανένα.

Είναι γεγονός ότι τα πολλά παιχνίδια δεν δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε μια δραστηριότητα όσο απαιτείται για να μάθουν κάτι από αυτή, ενώ δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλώνοντας πάρα πολλά παιχνίδια, στην ενήλικη ζωή τους ήταν πιο επιρρεπή στο τζόγο, τα χρέη και το υπερβολικό shopping.

Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει πάρα πολλά παιχνίδια

Όμως, πόσα παιχνίδια είναι”πολλά”; Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, παρατηρώντας τη συμπεριφορά του παιδιού σας μπορείτε να βγάλετε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Αναζητήστε σημάδια όπως αυτά:

- Το παιδί βαριέται πολύ εύκολα

Όταν έχει μπροστά του πάρα πολλές επιλογές, το παιδί έχει την τάση να απαιτεί άμεση διασκέδαση από το κάθε παιχνίδι, αντί να αφιερώνει χρόνο για να ανακαλύψει τρόπους να διασκεδάσει αξιοποιώντας το. Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας πιάνει στα χέρια του κάτι και το παρατάει μετά από μερικά λεπτά και λέει ότι βαριέται και δεν έχει τίποτα να κάνει, μάλλον έχει πολλά παιχνίδια στη διάθεσή του.

- Κάθε φορά που κάποιο παιχνίδι χαλάει ή σπάει, το παιδί απαιτεί να το αντικαταστήσετε

Όταν τα παιδιά παίρνουν ένα παιχνίδι που ήθελαν μαθαίνουν να δείχνουν ευγνωμοσύνη και το φροντίζουν σαν τα μάτια τους. Εάν όμως το παρακάνουμε με όσα τους προσφέρουμε, ενδέχεται να γίνουν απαιτητικά και να ζητούν όλο και περισσότερα. Εάν τα κατεστραμμένα παιχνίδια του παιδιού σας είναι πάρα πολλά, καλό είναι να προσπαθήσετε να τα επιδιορθώσετε ή να τους εξηγήσετε ότι θα πρέπει να παίξουν με τα υπόλοιπα, αντί να τα αντικαταστήσετε με καινούρια.

 -Εξακολουθεί να κρατάει παιχνίδια που δεν είναι για την ηλικία του

Όλοι μας έχουμε κρατήσει κάποια από τα αντικείμενα που μας θυμίζουν τα παιδιά μας όταν ήταν πιο μικρά είτε για συναισθηματικούς λόγους είτε γιατί θεωρούμε ότι ίσως τα χρησιμοποιήσουμε κάποια στιγμή αργότερα. Εάν όμως έχετε ακόμα κουδουνίστρες και το παιδί σας αρνείται να τις δώσει σε κάποιο μωρό -παρόλο που το ίδιο πάει στο σχολείο- είναι σκόπιμο να του εξηγήσετε ότι δεν τις χρειάζεται πια και πρέπει να μάθει να αφήνει πράγματα για τους άλλους.

- Έχετε το ίδιο παιχνίδι σε πολλές διαφορετικές εκδοχές

Μήπως έχετε τρεις διαφορετικές Monopoly; Ή αυτοκινητάκια σε όλα τα χρώματα ου ουράνιου τόξου; Σίγουρα, το παιδί δεν χρειάζεται όλα. Ζητήστε του να επιλέξει ποιο από όλα είναι το αγαπημένο του και δωρίστε τα υπόλοιπα σε άλλα παιδάκια.

- Ζητάει συνεχώς καινούρια παιχνίδια

Ένα παιδί που έχει συνηθίσει να έχει πολλά παιχνίδια είναι αναμενόμενο να ζητάει ακόμα περισσότερα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να ζητάει γενικά να του πάρετε πράγματα (που είδε για παράδειγμα σε διαφημίσεις) τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή και συχνότερα.