Print this page

8 παραδοσιακές συμβουλές φροντίδας ενός μωρού που δεν ισχύουν πια

Τα πράγματα αλλάζουν και μερικά από αυτά που έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι και κάποια που αφορούν την φροντίδα των βρεφών.

Είναι σίγουρο ότι πριν ακόμα γεννήσετε, η μητέρα σας ή άλλες γυναίκες του περιβάλλοντός σας που έχουν μεταλώσει παιδιά, σάς έχουν δώσει πολλές συμβουλές για την καθημερινή φροντίδα του παιδιού σας. Όμως, καλό είναι να ξέρετε ότι πολλές από τις πρακτικές που συνηθίζονταν πριν από κάποια χρόνια σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες. Αυτές είναι μερικές μόνο από κάποιες πολύ διαδεδομένες συμβουλές που είναι προτιμότερο να μην ακολουθείτε πια.

Τα μωρά πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα

Τα μωρά δεν ιδρώνουν όπως οι ενήλικες ούτε μυρίζουν άσχημα όταν δεν έχουν πλυθεί για μέρες και δεν υπάρχει λόγος να τα κάνουμε μπάνιο κάθε βράδυ. Ένα μπανάκι κάθε δυο ή και τρεις μέρες είναι αρκετό. Φυσικά, εξαιρείται η περιοχή της πάνας που πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά κάθε φορά που λερώνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε βράδυ, εάν αυτό το διασκεδάζει και το κάνει να χαλαρώνει και να κοιμάται ευκολότερα. Απλά, φροντίστε να ενυδατώνετε μετά το δέρμα του με μια βρεφική κρέμα.

Για να πέσει ο πυρετός, κάντε εντριβή με οινόπνευμα

Οι εντριβές με οινόπνευμα δεν μπορούν να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Επιπλέον, είναι επικίνδυνο γιατό το αλκοόλ απορροφάται από τον οργανισμό του μωρού μέσω του δέρματος.

Δεν κάνει να βάζουμε το μωρό να στηρίζεται στα ποδαράκια του πάνω στην κοιλιά μας γιατί θα στραβώσουν.

Αυτή η πολύ διαδεδομένη αντίληψη είναι ένας μύθος που δεν ισχύει. Αντιθέτως, μιας και τα μωρά σε κάποια ηλικία αρχίζουν να προσπαθούν να μάθουν πώς να στηρίζουν το βάρος τους και να βρίσκουν την ισορροπία τους, είναι καλό να το κρατάμε ενώ ακουμπάει τα πόδια του στην κοιλιά μας και προσπαθεί να ισορροπήσει.

Εάν βάζεετε στο μωρό να ακούει κλασική μουσική, το IQ του θα αυξηθεί.

Η μουσική -και τη τέχνη γενικότερα- είναι πολύ σημαντική για τη ζωή κάθε ανθρώπου από μικρή ηλικία, όμως δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κλασική μουσική μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μην παίρνεις το μωρό αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει γιατί θα κακομάθει.

Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, τα μωρά δεν έχουν την ικανότητα να ηρεμούν χωρίς βοήθεια. Οι μόνες χαλαρωτικές τεχνικές που γνωρίζουν είναι το πιπίλισμα και η αγκαλιά. Όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όταν κλαίνε, μαθαίνουν ότι υπάρχει πάντα κάποιος εκεί για να τα φροντίσει.

Αν βάλεις ριζάλευρο στο βραδινό γάλα, θα χορτάσει καλύτερα και θα κοιμηθεί περισσότερες ώρες.

Τα μωρά δεν είναι έτοιμα να καταναλώσουν στερεές τροφές μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνω΄ν. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσα τρώνε στερεές τροφές (όπως το ριζάλευρο) πριν τους 4 μήνες έχουν στην πραγματικότητα περισσότερα προβλήματα στον ύπνο, αλλά και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους.

Το μωρό πρέπει να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού

Στην πραγματικότητα, το ιδανικό είναι το μωρό να τρώει ανάλογα με τις ανάγκες του, ώστε να μαθαίνει να αναγνωρίζει τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού.

Τα πρώτα του παπούτσια πρέπει να είναι σταθερά και με χοντρή σόλα

Τα μωρά χρησιμοποιούν τις πατούσες τους για να κρατούν επαφή με την επιφάνεια όπου πατούν και το ιδανικό είναι όταν μαθαίνουν να περπατούν να είναι ξυπόλητα (εφόσον βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο). Όταν περπατάνε έξω, επιλέξτε ένα ζευγάρι παπούτσια που επιτρέπουν στα δάχτυλά του να κινούνται και έχουν αντιολισθητική -όχι πολύ σκληρή- σόλα.