Print this page

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να μαζεύουν το δωμάτιό τους

Χωρίς γκρίνιες και καυγάδες. 

Το να πείσεις ένα παιδί να καθαρίσει το δωμάτιό του (και να το διατηρήσει καθαρό) μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, πολλές μαμάδες προτιμάμε να αναλάβουμε ΚΑΙ αυτή τη δουλειά παρά να προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να ασχοληθεί με τον προσωπικό χώρο του. Ωστόσο, αναθέτοντάς του αυτή την υποχρέωση δεν απαλλασσόμαστε μόνο εμείς από άλλη μία δουλειά του σπιτιού αλλά και το βοηθάει να γίνει πιο υπεύθυνο και ανεξάρτητο άτομο. Αυτές οι συμβουλές θα σας πείσουν να τα καταφέρετε πιο εύκολα:

Δώστε το παράδειγμα

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, μπορείτε να κάνετε εσείς τα περισσότερα, ζητώντας τους όμως να αναλάβουν ό,τι είναι σε θέση να κάνουν και δίνοντάς τους σαφείς οδηγίες, ώστε να ξέρουν ποιο είναι το αποτέλεσμα που περιμένετε. Καθώς μεγαλώνουν όμως, είναι σημαντικό να αρχίσουν να καθαρίζουν και να τακτοποιούν μόνα τους. Στην αρχή, μπορείτε να τα βοηθάτε -περισσότερο για να δώσετε τον τόνο- συμμετέχοντας για τα πρώτα 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε τα να ολοκληρώσουν την τακτοποίηση μόνα τους. Σταδιακά, μειώστε το χρόνο που ασχολείστε εσείς μέχρι να φτάσετε στο σημείο να τα κάνουν όλα μόνα τους.

Δώστε ξεκάθαρες οδηγίες

Πολύ συχνά, όταν λέμε στο παιδί «καθάρισε το δωμάτιό σου» δεν συνειδητοποιούμε ότι δεν ξέρει τι ακριβώς περιμένουμε από αυτό. Είναι προτιμότερο να ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως μάζεψε τα ρούχα σου, βάλε τα παιχνίδια στη θέση τους, πέταξε τα σκουπίδια κ.λπ. Μπορείτε αν θέλετε να τυπώσετε μια λίστα με όλα όσα περιλαμβάνει το «μάζεψε το δωμάτιο» και να του τη δώσετε ώστε να τσεκάρει κάθε δουλειά όταν την ολοκληρώνει.

Αφήστε το να το κάνει με το δικό του τρόπο

Όσο σίγουρη κι αν είστε ότι η δική σας μέθοδος είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική, μην μπαίνετε στον πειρασμό να διορθώνετε το παιδί και να του ζητάτε να κάνει τα πράγματα ακριβώς όπως εσείς. Μπορεί να διπλώσει τα ρούχα του κάπως άτσαλα ή ο τρόπος που θα οργανώσει τα βιβλία του να μην είναι τόσο λειτουργικός, όμως αφήστε το να τα κάνει όπως θέλει και μην σπεύσετε να τα φτιάξετε «καλύτερα». Δεν θα χαλάσει ο κόσμος, να είστε σίγουρη!

Αφαιρέστε προνόμια μέχρι να κάνει αυτό που ζητάτε

Έχετε πει επανειλημμένως στο παιδί ότι το δωμάτιό του είναι χάλια κι εκείνο εξακολουθεί να παίζει στο τάμπλετ. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να σας δώσει το τάμπλετ και να του το επιστρέψετε όταν θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, να έχει καθαρίσει το δωμάτιο.

Προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας στην ηλικία τους

Σε μικρή ηλικία υπάρχουν δουλειές που τα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να κάνουν αρκετά καλά, όπως να καθαρίσουν τα τζάμια ή να βάλουν ηλεκτρική σκούπα. Ωστόσο, ένα νήπιο σίγουρα μπορεί να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του ή να πάρει τα ρούχα που είναι πεταμένα στο πάτωμα και να τα βάλει στο καλάθι με τα άπλυτα. Γενικά, σε ηλικία 2-3 ετών μπορούν να αρχίσουν να κάνουν κάποια πράγματα στον προσωπικό χώρο τους και σταδιακά να αυξάνονται έως ότου τον αναλάβουν ολοκληρωτικά.

Διαβάστε κι εδώ ποιες δουλειές μπορεί να κάνει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του...