Print this page

5 δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κάθε παιδί πριν πάει στο σχολείο

Εκμεταλλευτείτε την προσχολική ηλικία για να το βοηθήσετε να τις καλλιεργήσει. 

Πολλοί γονείς αγχώνονται ότι πρέπει να μάθουν στο παιδί τους να γράφει ή να διαβάζει από πολύ μικρό ώστε όταν ξεκινήσει το σχολείο να έχει ένα μικρό προβάδισμα. Κι όμως, οι δεξιότητες που θα χρειαστεί ένα παιδί ξεκινώντας τη σχολική ηλικία είναι άλλες. Εάν έχετε κι εσείς ένα παιδί προσχολικής ηλικίας στο σπίτι, φροντίστε μέχρι να ξεκινήσει το νηπιαγωγείο να έχει καλλιεργήσει τα εξής:

Μια μίνιμουμ αίσθηση ανεξαρτησίας

Για να επιτευχθεί, το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι ικανό να φροντίσει τον εαυτό του χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί ξεκινώντας το σχολείο θα πρέπει να μπορεί να φάει, να ντυθεί, να πάει στην τουαλέτα και γενικά να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του χωρίς να πρέπει να είστε δίπλα του για να του κουμπώσετε τα κουμπιά, να το καθαρίσετε ή να του κόψετε το φαγητό του σε μικρές μπουκιές. Δεν είναι μόνο η πρακτική αξία του πράγματος που θα του φανεί χρήσιμη, αλλά και η αυτοπεποίθηση που αντλεί από τη σκέψη ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο του.

Η αγάπη για το διάβασμα

Ακόμα κι αν δεν μπορεί ακόμα να διαβάσει μόνο του, ένα παιδί μπορεί να καλλιεργήσει την αγάπη για το διάβασμα. Εάν ρωτήσετε μια έμπειρη νηπιαγωγό είναι σίγουρο ότι θα σας πει ότι μπορεί να διακρίνει ποιοι μικροί μαθητές της έχουν βάλει το βιβλίο στην καθημερινότητά τους από μικρή ηλικία και ποιοι όχι. Φροντίστε να περνάτε χρόνο κάθε μέρα διαβάζοντας στο παιδί και κάντε αυτόν τον χρόνο διασκεδαστικό ώστε να του εμφυσήσετε τη χαρά της ανάγνωσης.

Η ικανότητα να ζητήσει βοήθεια

Παρόλο που όπως είπαμε είναι σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ανεξάρτητα όταν θα ξεκινήσουν το σχολείο, την ίδια στιγμή πρέπει να έχουν το θάρρος και την αυτοπεποίθηση να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μέσα στη σχολική ζωή θα χρειαστεί κάποια στιγμή να ζητήσει την άδεια για να πάει στην τουαλέτα ή τη βοήθεια της δασκάλας για να ανοίξει το δοχείο με το φαγητό του. Διδάξτε στο παιδί ότι έχει το δικαίωμα να σηκώσει το χέρι, να μιλήσει και γενικά να διεκδικήσει αυτό που θέλει αι δείξτε του πώς να το κάνει με ευγενικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Η ικανότητα να κάνει φίλους

Για μερικά παιδιά, αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται φυσικά και χωρίς ιδιαίτερο άγχος ή προσπάθεια. Άλλα, χρειάζονται ενθάρρυνση, παρότρυνση και τη δυνατότητα να βρεθούν σε ανάλογες καταστάσεις όπου μπορούν να εξασκήσουν αυτή την ικανότητα (όπως π.χ. παιδικά πάρτι, παιδότοποι κ.λπ.). Δείξτε του τον τρόπο να προσεγγίσει ένα άλλο παιδί του, πείτε του να του χαμογελάσει, να ρωτήσει το όνομά του ή να προσφερθεί να μοιραστεί μαζί του το παιχνίδι του.

Η δυνατότητα της αυτορρύθμισης

Η αυτορρύθμιση είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να ελέγχει τα συναισθήματά του, ακόμα και τα πιο έντονα, όπως ο θυμός, η ζήλεια ή ο εκνευρισμός .Στη σχολική ζωή θα χρειαστεί συχνά να υπομείνει κάτι χωρίς να θυμώσει ή να εκφράσει το θυμό του χωρίς να καταφύγει στη βία ή σε συμπεριφορές που δεν γίνονται ανεκτές. Μάθετε στο παιδί πώς να παίρνει μερικές βαθιές αναπνοές όταν νιώθει ότι θα εκραγεί αλλά και πώς να αναγνωρίζει και να εκφράζει με λόγια τα συναισθήματά του.