Print this page

Πώς θα προστατέψετε το δέρμα του μωρού σας το χειμώνα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Δεν μόνο είναι ο φόβος μην κρυώσει... Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το εξαιρετικά ευαίσθητο δερματάκι του μωρού, κάνοντάς το ευάλωτο σε ξηρότητα, ερεθισμούς και δερματικές παθήσεις. Γι' αυτό, τους κρύους μήνες του χρόνου, φροντίστε να...

Μην εκτίθεται το μωρό σε μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να μην βγαίνει έξω όταν κάνει πολύ κρύο, αλλά και να μην έχετε υπερβολική ζέστη μέσα στο σπίτι, ώστε όταν επιστρέφει από κάποιο εξωτερικό χώρο να μην έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία.

Ντύνετε το μωρό σε στρώματα. Αντί να του φορέσετε ένα πολύ χοντρό μπουφάν, προτιμήστε ένα μακρυμάνικο εσώρουχο, κι από πάνω μια ζεστή μπλούζα κι από πάνω μια ζακέτα. Έτσι θα μπορείτε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε έξτρα στρώματα, ανάλογα με την περίσταση.

Προστατεύετε τα χείλη του από το σκάσιμο. Τα χείλη είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου -πόσο μάλλον στα μωρά που έχουν έτσι κι αλλιώς πολύ λεπτή επιδερμίδα. Πριν βγείτε έξω βάλτε του λίγο λιπ μπαλμ για να δημιουργήσετε έναν προστατευτικό φραγμό.

Καλύπτετε το καρότσι για να εμποδίσετε τον αέρα. Όταν βγαίνετε έξω το χειμώνα, χρησιμοποιήστε το ειδικό νάιλον κάλυμμα του καροτσιού, ακόμα κι αν δεν βρέχει, ώστε να εμποδίσετε τον αέρα από το να «χτυπάει» το πρόσωπό του.

Επιλέγετε τη σωστή θρεμοκρασία για το μπάνιο του . Εάν επιστρέψετε από έξω και διαπιστώσετε ότι το δέρμα του μωρού σας δείχνει κόκκινο και ερεθισμένο, κάντε του ένα μπάνιο με χλιαρό (όχι πολύ καυτό) νερό. Εάν το χρώμα της επιδερμίδας δεν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από κανα-δυο ώρες, ενημερώστε τον παιδίατρο.

Καλύπτετε τα άκρα του. Όταν κάνει κρύο, ο οργανισμός στέλνει λιγότερο αίμα προς τα άκρα (πόδια, χέρια, κεφάλι) προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερο για τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Γι' αυτό το λόγο, τα χεράκια και τα ποδαράκια του είναι πιο παγωμένα. Φροντίστε να του φοράτε γάντια, παπουτσάκια και σκουφί όταν βγαίνετε έξω.