Print this page

7 τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά στα μαθήματά τους

Πώς θα γίνει η μελέτη στο σπίτι πιο αποτελεσματική!

Η μελέτη και οι εργασίες για το σπίτι είναι αποκλειστικά υποχρέωση των μαθητών –είτε πρόκειται για παιδιά του νηπιαγωγείου είτε του λυκείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ρόλος σας ως γονιός δεν επιβάλλει και σε εσάς κάποιες αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τα μαθήματά τους. Όχι, βέβαια, να διορθώσετε τα λάθη ούτε να κάνετε τη δουλειά τους, αλλά να…

…παρέχετε στο μαθητή ένα χώρο αφιερωμένο στη μελέτη. Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν σε ένα χώρο άνετο, φωτεινό, τακτοποιημένο και ήσυχο, μακριά από περισπασμούς (βλ. τηλεόραση ή μικρότερα αδέρφια) και με όλα τα απαραίτητα, όπως χαρτιά, μολύβια, λεξικό, φωτιστικό  κ.λπ. Κάθε μέρα, όταν το παιδί επιστρέψει από το σχολείο, ζητήστε του να τσεκάρει τι έχει να κάνει για την επομένη και να ελέγξει μήπως χρειάζεται κάτι που δεν έχει για να το ολοκληρώσει (π.χ. όργανα γεωμετρίας). Έτσι, αποφεύγετε τον κίνδυνο να χρειαστεί να τρέχετε αργά το βράδυ να ψάχνετε τα απαραίτητα  για να τελειώσει την εργασία του. Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά σχολικής ηλικίας, θα πρέπει να εξασφαλίσετε διαφορετικούς χώρους για τη μελέτη καθενός, ακόμα κι αν όλη την υπόλοιπη μέρα θέλουν να είναι συνέχεια μαζί. Εάν τα βάλετε στο ίδιο ή σε διπλανά γραφεία θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σ’ αυτό που κάνουν και να αντισταθούν στον πειρασμό να πειράξουν ή να παίξουν με το αδερφάκι τους.

…ορίσετε ένα ωράριο μελέτης. Αποφασίστε ποια είναι η καλύτερη ώρα να ασχοληθεί με τα μαθήματά του, με βάση τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του παιδιού. Κάποιοι μαθητές διαβάζουν καλύτερα αμέσως μόλις επιστρέψουν από το σχολείο και πριν βγουν από το «κλίμα» της μάθησης, ενώ άλλοι έρχονται στο σπίτι κουρασμένοι και πρέπει να χαλαρώσουν πριν αρχίσουν το διάβασμα. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα στο οποίο έχετε καταλήξει περιλαμβάνει αρκετό χρόνο για ξεκούραση, παιχνίδι, τις εξωσχολικές δραστηριότητές του και οπωσδήποτε γεύμα, δείπνο και τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο σνακ.  Τα πιο μεγάλα παιδιά θα πρέπει να έχουν μια σχετική ελευθερία να αποφασίσουν (ή να συναποφασίσουν μαζί σας) πότε θα ασχοληθούν με τα μαθήματά τους, αλλά ακόμα κι αυτά είναι καλό να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο «ωράριο» μελέτης.

…βάλετε κανόνες. Το διάβασμα απαγορεύεται αυστηρά να συνυπάρχει με ανοιχτή τηλεόραση, chatστο facebookμε τους φίλους του και χρήση κινητού τηλεφώνου. Εάν χρειάζεται να βρει μια πληροφορία στο ίντερνετ ή να μιλήσει με ένα συμμαθητή για κάτι που δεν σημείωσε στην τάξη, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το τηλέφωνο μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση και ζητήστε να σας τα παραδώσει πριν επιστρέψει στη μελέτη. Επειδή αυτός ο κανόνας θα είναι δύσκολο να επιβληθεί σε παιδιά στην εφηβεία, καλό είναι να τον ορίσετε από όταν είναι ακόμα μικρά.

…προσφέρετε τη βοήθειά σας. Ακόμα και τα παιδιά που διαβάζουν εντελώς μόνα τους, είναι αναπόφευκτο να ζητήσουν κάποια στιγμή τη βοήθεια ενός ενήλικα επειδή δεν κατάλαβαν μια άσκηση ή επειδή έχουν κάποια απορία. Όσο απασχολημένοι κι αν είστε, θα πρέπει να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι θα προσφέρετε τη βοήθειά σας όποτε ζητηθεί. Προσοχή όμως: αποφύγετε να λύσετε μαζί τις ασκήσεις του παιδιού. Προτιμήστε να του δείξετε τον τρόπο και να λύσετε μία-δύο παρόμοιες μαζί έως ότου κατανοήσει πώς μπορεί να το κάνει μόνο του. Αντίστοιχα, αποφύγετε να δώσετε έτοιμη την απάντηση όταν ρωτάει κάτι και προτιμήστε να κάνετε εσείς ερωτήσεις με στόχο να καθοδηγήσετε τη σκέψη του παιδιού έτσι ώστε να βρει μόνο του τη λύση.

…συζητάτε με το δάσκαλο  του παιδιού. Μοιραστείτε μαζί του τις εμπειρίες σας από τον τρόπο που το παιδί δουλεύει στο σπίτι και ρωτήστε ποια είναι η στάση του στο σχολείο και με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ενημερώστε τον εάν θεωρείτε ότι το παιδί συναντά συστηματικά δυσκολίες σε κάποιο μάθημα. Μην ξεχνάτε ότι και οι δύο έχετε τον ίδιο στόχο: να εξελιχθεί το παιδί σας ομαλά και χωρίς προβλήματα στη διαδικασία της μάθησης.

…ελέγχετε τα τετράδια και τα βιβλία του. Ελέγξτε τι έχει κάνει το παιδί (χωρίς να μπείτε στον πειρασμό να διορθώσετε λάθη ή να συμπληρώσετε ό,τι έχει αφήσει κενό) και πώς αξιολογήθηκε από το δάσκαλο στην τάξη. Μην το μαλώνετε εάν δείτε ότι πήρε έναν κακό βαθμό, αλλά συζητήστε μαζί τα λάθη που έκανε και οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

…διατηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα παιδιά είναι καλό να πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και να κοιμούνται τουλάχιστον 8,5-9 ώρες. Εάν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται στο σχολείο, χωρίς να κρίνετε ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, δοκιμάστε να το βάζετε να κοιμάται πιο νωρίς. Φροντίστε να μην παραφορτώνετε το πρόγραμμά του με κουραστικές εξωσχολικές δραστηριότητες και βεβαιωθείτε ότι τρέφεται σωστά για να έχει την απαιτούμενη ενέργεια.