Print this page

5 σημαντικοί λόγοι να πάτε τα παιδιά σας στο θέατρο

Τώρα που οι παιδικές παραστάσεις θα υποδεχτούν και πάλι τους μικρούς θεατές, είναι μια καλή ευκαιρία να μυήσετε τα παιδιά σας στο μαγικό κόσμο του θεάτρου –θα έχουν πολλά να κερδίσουν.

Εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους και τη δυνατότητα να περάσουν ένα ευχάριστο δίωρο, το θέατρο μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα ένα παιδί –είτε παίζει είτε απλώς παρακολουθεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν ή βλέπουν συχνά θεατρικές παραστάσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να μάθουν να συνεργάζονται, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να είναι εφευρετικά και να έχουν αυξημένες δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων.

Να τι μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί όταν συνηθίσει να βλέπει συχνά θέατρο:

Μεγαλύτερη δημιουργικότητα

Το θέατρο είναι μια τέχνη της φαντασίας που σχετίζεται άμεσα με την επινοητικότητα και την ευελιξία. Σε αντίθεση με ό,τι βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση (ή στην πραγματική ζωή) όσα συμβαίνουν στο θέατρο έχουν έναν έντονο συμβολισμό παρά ρεαλισμό. Για παράδειγμα, στην ταινία Ψυχρά κι Ανάποδα της Disney, όταν η πριγκίπισσα Άννα παγώνει, το κινούμενο σχέδιο την μετατρέπει σε πάγο, κυριολεκτικά. Στη θεατρική εκδοχή που παρουσιάστηκε στο Μπρόντγουεϊ, όταν η πριγκίπισσα Άννα παγώνει, ένα σύνολο ηθοποιών που είναι ντυμένοι με λευκά και ασήμι  κοστούμια δημιουργεί μια κυματιστή ανθρώπινη γέφυρα που προσκολλάται στην Άννα και την «παγώνει» στη θέση της. 

Επιπλέον, το θέατρο είναι μια συνεχής διαδικασία ανακάλυψης. Τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν πού πηγαίνει η ιστορία και τι σημαίνει κάθε σκηνή. Καθώς τα παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα φαντασία και περιέργεια, το θέατρο τους παρέχει ένα ενδιαφέρον και ασφαλές περιβάλλον για να εξελίξουν αυτές τις δεξιότητες.

Καλύτερο λεξιλόγιο

Η επαφή με κλασικά (και όχι μόνο) θεατρικά κείμενα και η παρακολούθηση δραματοποιημένων ιστοριών γενικά, βοηθά το παιδί να κατακτήσει καλύτερη κατανόηση της γλώσσας, μεγαλύτερη συγκέντρωση και πλούσιο λεξιλόγιο, ενώ του δίνει κίνητρα για μάθηση.

Περισσότερη υπομονή

Σε μια θεατρική αίθουσα τα παιδιά μαθαίνουν την υπομονή και τη συγκέντρωση. Σε αντίθεση με την τηλεόραση που αλλάζει εικόνες κάθε τρία-τέσσερα δευτερόλεπτα, το θέατρο απαιτεί από τους μικρούς θεατές να παραμείνουν συγκεντρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, επειδή είναι ένα θέαμα το οποίο παρακολουθούν μαζί με άλλους, μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα, να μη μιλούν δυνατά και να σέβονται τους υπόλοιπους θεατές.

Μεγαλύτερη συντροφικότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν πολλού άνθρωποι κάθονται μαζί σε μια αίθουσα παρακολουθώντας κάτι συγχρονίζεται ο καρδιακός ρυθμός τους. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση σύνδεσης, η οποία καταπολεμά τα συναισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς.

Περισσότερη ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις πιο πολύτιμες ανθρώπινες ιδιότητές μας και ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Τα παιδιά που βλέπουν θέατρο μπορούν πιο εύκολα να ταυτιστούν με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με «δύσκολα» θέματα όπως ο εκφοβισμός ή η απώλεια κι αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν συναισθήματα που μπορεί να μην έχουν βιώσει στη ζωή τους, κάτι που επίσης αναπτύσσει την ενσυναίσθηση. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα διαχειρίζονται και να επικοινωνήσουν πώς αισθάνονται.