Print this page

Απλές συμβουλές για να φτιάξετε το πιο όμορφο παιδικό δωμάτιο

Ο προσωπικός χώρος του παιδιού αξίζει να είναι όχι μόνο ασφαλής αλλά επίσης πρακτικός και όμορφος.

Είναι ο χώρος όπου το παιδί σας θα ζήσει τις πρώτες σημαντικές εμπειρίες της ζωής του. Εκεί όπου θα φυλάει τα παιχνίδια του, θα υποδέχεται τους φίλους του, θα παίζει, θα διαβάζει… Είναι λογικό λοιπόν να είναι το δωμάτιο που θα πρωταγωνιστεί σε όλη τη ζωή του στις παιδικές αναμνήσεις του. Όσο μεγάλος ή μικρός κι αν είναι ο χώρος που διαθέτετε για το παιδικό δωμάτιο, όποια κι αν είναι η διαμόρφωση ή τα χαρακτηριστικά του, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να τον φτιάξετε έτσι ώστε να είναι ένα αληθινά όμορφο δωμάτιο που θα εμπνέει για παιχνίδι και δημιουργία. Αυτές είναι μερικές ιδέες από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση.

Δωμάτιο καλών τεχνών

Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά των παιδιών καλύπτοντας με λευκό χαρτί έναν τοίχο ή μια άλλη μεγάλη επιφάνεια (π.χ. το πλαϊνό μιας ντουλάπας) ώστε να μπορούν να ζωγραφίζουν ελεύθερα. Μια άλλη ιδέα είναι να βάψετε ένα κομμάτι του τοίχου με μπογιά μαυροπίνακα (στα χρωματοπωλεία) και να τα προμηθεύσετε με χρωματιστές κιμωλίες για να δημιουργήσουν εφήμερα έργα Τέχνης. Τέλος, στολίστε τον προσωπικό τους χώρο με τα ίδια τα δημιουργήματά τους. Κρεμάστε τις ζωγραφιές τους μέσα σε πολύχρωμες κορνίζες ή μεγεθύνετέ τις σε αφίσες με τη δική τους υπογραφή.

Η γοητεία του παλιού

Ποιος είπε ότι τα έπιπλα ενός παιδικού δωματίου πρέπει να έχουν την ηλικία των ενοίκων του; Ένα παλιό, βίντατζ κομμάτι συνδυασμένο με μοντέρνα έπιπλα προσθέτει μια ρομαντική πινελιά στην ατμόσφαιρα του δωματίου. Παράλληλα δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει ότι κάποια αγαπημένα πράγματα μπορούν με προσεκτική χρήση και φροντίδα να μείνουν για χρόνια!

Επιλέγοντας τα κατάλληλα έπιπλα

Όταν εξοπλίζετε το παιδικό δωμάτιο προτιμήστε κομμάτια με κλασικό στυλ και σε καλή ποιότητα ώστε να μπορεί το παιδί να τα χρησιμοποιεί μέχρι τα πρώτα εφηβικά χρόνια. Καλό είναι να επιλέγετε κομμάτια που μπορούν με μικρές μετατροπές να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ηλικίας (π.χ. αλλαξιέρα που μπορεί αφαιρώντας το αφρώδες στρώμα γίνεται συρταριέρα, ντουλάπες με ράγες που αλλάζουν ύψος καθώς μεγαλώνει το μήκος των ρούχων κ.λπ.). Αποφύγετε όμως να δώσετε υπερβολικά πολλά χρήματα εάν πιστεύετε ότι θα «πληγωθείτε» βλέποντας τα πράγματα γρατσουνισμένα, σπασμένα ή… ζωγραφισμένα. Αντίθετα, διαλέξτε υλικά που μπορούν να ανανεωθούν και να φρεσκαριστούν εύκολα με ένα ξύσιμο ή βάψιμο. 

Ο ιδανικός φωτισμός

Ο φυσικός φωτισμός είναι ο καλύτερος, γι’ αυτό φροντίστε το παιδικό δωμάτιο να έχει μεγάλα ανοίγματα για να μπαίνει άπλετο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή όμως τα μωρά κοιμούνται νωρίς το βράδυ, επενδύστε σε ένα σετ κουρτίνες ή στόρια συσκότισης για να αποκτά το δωμάτιο ατμόσφαιρα που ενδείκνυται για ύπνο ακόμα και τα καλοκαίρια που νυχτώνει αργά. Επιλέξτε για το ηλεκτρικό φως διακόπτες με ντίμερ για να μπορείτε να ρυθμίζετε την ένταση και να έχετε τη δυνατότητα να αφήνετε τη νύχτα ένα χαμηλό γλυκό φως –πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό όταν θηλάζετε ή όταν το μωρό είναι μικρό και θέλετε να το τσεκάρετε χωρίς να το ξυπνήσετε. Τα σποτάκια είναι μια καλή λύση για το παιδικό δωμάτιο, αφού μπορείτε να τα έχετε τα πρώτα χρόνια στραμμένα προς το ταβάνι για χαμηλό φωτισμό και στη συνέχεια να τα γυρίσετε προς το τραπεζάκι εργασίας, το γραφείο ή όπου χρειάζεται έντονο φως. Τέλος, δημιουργήστε μερικές χαρούμενες εστίες φωτός με σειρές-φωτάκια γύρω από ένα έπιπλο ή στερεωμένα σε ένα τοίχο.

Τα χρώματα του παιδικού δωματίου

Για το μωρό προτιμήστε απαλά παστέλ που χαρίζουν ηρεμία και χαλαρή ατμόσφαιρα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορείτε να εισάγετε στον προσωπικό του χώρο πιο έντονες αποχρώσεις. Επειδή όμως τα παιδιά βαριούνται εύκολα, το κλειδί για να είναι ευχαριστημένα είναι να αλλάζετε τα χρώματα συχνά. Για να το πετύχετε, μπορείτε να επιλέξετε τα βασικά έπιπλα σε ουδέτερες αποχρώσεις (λευκό, εκρού ή του φυσικού ξύλου) για να μπορείτε να πειραματίζεστε με έντονα ντεσέν στα σεντόνια, τις ταπετσαρίες και τη μοκέτα χωρίς να δημιουργείται… χάος. Σε ό,τι αφορά το χρώμα των τοίχων αποφύγετε να ντύσετε ολόκληρο το δωμάτιο με μια απόχρωση γιατί το αποτέλεσμα θα δείχνει φορτωμένο. Περιοριστείτε για παράδειγμα να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο ροζ και για τους υπόλοιπους διαλέξτε ένα πολύ απαλό ροζ ή σπασμένο λευκό.

Tips αποθήκευσης

- Για να είναι το δωμάτιο πιο άνετο και χαλαρωτικό όταν έρθει η ώρα του ύπνου, φροντίστε ο χώρος αποθήκευσης των παιχνιδιών να είναι «κρυφός» (π.χ. μέσα στη ντουλάπα ή ένα μεγάλο αδιαφανές κουτί που κλείνει από όλες τις μεριές).

Χρησιμοποιήστε διαφορετικού μεγέθους κουτιά για διαφορετικού μεγέθους αντικείμενα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να βρείτε, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο αυτοκινητάκι ή ένα επιτραπέζιο. Μην τα τοποθετείτε ψηλά, αλλά σε μέρος όπου φτάνει το παιδί για να μάθει να μαζεύει μόνο του τα πράγματά του.

- Τα ράφια χαρίζουν στυλ στο δωμάτιο και εξυπηρετούν πολλές διαφορετικές ανάγκες στο πέρασμα του χρόνου: από το να φιλοξενήσουν τα λούτρινα αρκουδάκια του μωρού μέχρι τα σχολικά βιβλία του, όταν μεγαλώσει.

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

- Επιλέξετε για να συρτάρια και τα ντουλάπια μηχανισμούς ασφαλείας, ώστε να μην κλείνουν απότομα με κίνδυνο να «πιάσουν» τα παιδικά δαχτυλάκια.

 - Απομακρύνετε τα κλειδιά από τις κλειδαριές σε όλα τα έπιπλα και κυρίως στις πόρτες και τις ντουλάπες για να περιορίσετε τον κίνδυνο να κλειδωθούν μέσα.

 - Καλύψτε τις πρίζες με τα ειδικά πλαστικά καλύμματα. Αν υπάρχουν καλώδια (από φωτιστικά, ενδοεπικοινωνίες κ.λπ.) φροντίστε να είναι κρυμμένα πίσω από έπιπλα ή κάτω από τη μοκέτα.

 - Μην τοποθετείτε την κούνια κοντά σε παράθυρο με blinds ή κουρτίνα που έχει σκοινί. Υπάρχει κίνδυνος να πιαστεί από εκεί το παιδί για να σκαρφαλώσει ή να τυλίξει το σκοινί γύρω από το λαιμό του.

 - Αν στο παιδικό δωμάτιο υπάρχει παράθυρο, αφήστε πάντα άδειο το χώρο από κάτω για να μην μπορεί το παιδί να πατήσει σε κάποιο αντικείμενο και σκαρφαλώσει και φροντίστε να είναι πάντα κλειδωμένο όταν δεν είστε εκεί για να επιτηρείτε.

 - Στερεώστε τα βαριά έπιπλα στο επάνω μέρος τους για να μην πέσουν μπροστά στην περίπτωση που το παιδί σκαρφαλώσει πάνω τους.