Print this page

Γιατί τα μπρατσάκια δεν αρκούν για να προστατέψουν ένα παιδί στο νερό

Και ποια άλλα μέτρα προστασίας πρέπει να πάρουμε.

Ένα ζευγάρι μπρατσάκια είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην τσάντα της παραλίας, όταν ετοιμαζόμαστε να πάμε για μπάνιο με μικρά παιδιά. Άλλωστε, είναι το νούμερο ένα μέτρο ασφάλειας που παίρνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους όταν βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό. Το πρόβλημα όμως με τα μπρατσάκια είναι ακριβώς αυτό! Ότι δηλαδή προφέρουν ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας και κάνουν συχνά τους γονείς να θεωρούν ότι τα παιδιά τους μπορούν να κολυμπήσουν μόνα τους, αρκεί να τα φορούν. Στην πραγματικότητα, τα μπρατσάκια, όσο καλής ποιότητας κι αν είναι, δεν αρκούν για να προφυλάξουν ένα παιδί που δεν ξέρει κολύμπι από πνιγμό. Κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι το μέσο προφύλαξης στο οποίο θα βασιστούμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όταν βρισκόμαστε στην θάλασσα ή την πισίνα.

Για ποιους λόγους τα μπρατσάκια και οι σαμπρέλες δεν προλαμβάνουν τον πνιγμό

- Αν και βοηθούν το παιδί να επιπλέει όταν τα φοράει, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μπορεί να καταλάβει τη διαφορά όταν δεν τα φοράει! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιχειρήσει να κάνει βουτιά ή να μπει στο νερό ξεχνώντας ότι δεν έχει βάλει μπρατσάκια ή επειδή θεωρεί ότι δεν τα χρειάζεται γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να στέκεται με το κεφάλι έξω από το νερό χάρη σ’ αυτά.

- Τα μπρατσάκια κάνουν το σώμα του παιδιού να επιπλέει κάθετα, με το κεφάλι έξω, όμως αυτή είναι μια αφύσικη θέση για να επιπλέει κανείς. Αποτέλεσμα; Εάν το παιδί βρεθεί για κάποιο λόγο χωρίς μπρατσάκια μέσα στο νερό και προσπαθήσει να μιμηθεί τη στάση που παίρνει όταν τα έχει στα χέρια του, κινδυνεύει να βρεθεί στον πάτο.

- Τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα μπρατσάκια να ξεφουσκώσουν για κάποιο λόγο και να φύγουν από τα χέρια του παιδιού.

Άλλα (καλύτερα) μέτρα προστασίας στο νερό

Μαθήματα κολύμβησης

Είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο νερό. Τα μαθήματα κολύμβησης μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την ηλικία των 4 μηνών και εξασφαλίζουν ότι θα είναι σε θέση να προφυλάξουν τον εαυτό τους ακόμα και σε συνθήκες που ίσως δεν έχουμε προβλέψει.

Αντιμετώπιση του φόβου για το νερό

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να προφυλάσσουν το παιδί από τον κίνδυνο μαθαίνοντάς του να φοβάται το νερό. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι θα προτιμάει να βρίσκεται μακριά του. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου βοηθητικό στην περίπτωση που ένα παιδί πέσει στο νερό κατά λάθος κι επιπλέον δυσκολεύει το παιδί να μάθει να κολυμπά, όταν αποφασίσουν οι γονείς ότι ήρθε η ώρα να το κάνει. Είναι προτιμότερο να διδάσκουμε στα παιδιά να αγαπούν αλλά και να σέβονται το νερό.

Η προσοχή των γονιών

Όταν τα παιδιά είναι μέσα στην πισίνα ή τη θάλασσα, απαγορεύεται οι γονείς να κάνουν κάτι που τους αποσπά την προσοχή, όπως να πιάσουν κουβέντα με κάποιον, να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους ή να απομακρυνθούν έστω και για λίγα λεπτά. Εάν είστε με παρέα, μπορείτε να ορίσετε ότι ένας από τους γονείς έχει στραμμένη όλη την προσοχή του στα παιδιά ώστε οι υπόλοιποι να μπορούν να χαλαρώσουν και να αλλάζετε ρόλους κάθε 15-20 λεπτά.

Απομακρύνετε τους πειρασμούς

Εάν έχετε πισίνα, φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα παιχνίδια ώστε να μην μπει στον πειρασμό το παιδί να μπει μέσα για να παίξει μαζί τους. Επίσης, ασφαλίστε όλες τις πόρτες στους χώρους που δίνουν πρόσβαση στην πισίνα.

Κατανόηση του κινδύνου

Ποτέ μην θεωρήσετε δεδομένο ότι τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί επειδή έχετε προβλέψει κάθε ενδεχόμενο. Να είστε συνεχώς σε επιφυλακή, καθώς ένα ατύχημα στο νερό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε! Το ζητούμενο είναι να είμαστε έτοιμοι να προλάβουμε τα χειρότερα.

 

Διαβάστε κι εδώ τους βασικούς κανόνες ασφάλειας για τα παιδιά το καλοκαίρι...