Print this page

Έρευνα: Οι διακοπές φέρνουν χαρά στα παιδιά για πολύ καιρό αφότου τελειώσουν

Ακόμα και μια σύντομη απόδραση κάπου κοντά είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας το καλοκαίρι. 

Σε πολυτελές ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενο δωμάτιο, κάμπινγκ ή στο εξοχικό φίλων, όπου κι αν σκέφτεστε να περάσετε φέτος τις διακοπές σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα οφέλη τους θα είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά σας –ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα θα ξοδέψετε.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, ένα δώρο εμπειρίας –όπως οι οικογενειακές διακοπές- είναι πολύ πιο ουσιαστικό και ωφελεί τα παιδιά περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό δώρο. να βιωματικό δώρο προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση – για παράδειγμα, η αδρεναλίνη μιας περιπέτειας σε ξένη χώρα, ο ενθουσιασμός μιας συναυλίας ή η χαλάρωση ενός σπα. Για το λόγο αυτό, έχουν για τον καθένα μας μεγαλύτερη σημασία από κάποιο υλικό αντικείμενο που θα μπορούσε να μας προσφέρει κανείς",λέει.η επικεφαλής της έρευνας Cindy Chan."Αν, λοιπόν, θέλετε να δώσετε σε κάποιον κάτι που θα τον κάνει να νιώσει περισσότερο κοντά σας, χαρίστε του μια εμπειρία", προτείνει.

Η εμπειρία των οικογενειακών διακοπών μας φέρνει πιο κοντά στα παιδιά μας και κάνει όλη την οικογένεια πιο ευτυχισμένη για πολύ καιρό μετά το τέλος του ταξιδιού. Βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η πιο αγαπημένη τους παιδική μνήμη είναι από κάποιες οικογενειακές διακοπές και περισσότεροι από τους μισούς (55%) ότι αυτές οι χαρούμενες αναμνήσεις θα μείνουν μαζί τους για το υπόλοιπο οι ζωές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι οικογενειακές διακοπές λειτουργούν σαν «άγκυρα ευτυχίας» που μας πηγαίνουν πίσω σε χαρούμενες στιγμές, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Έτσι, καταφέρνουμε να βλέπουμε τα όποια προβλήματα από μια άλλη προοπτική και να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, το να πάμε όλοι μαζί σε ένα άγνωστο για εμάς μέρος δεν είναι μόνο διασκεδαστικό για τα παιδιά, αλλά μπορεί να τα κάνει πιο έξυπνα.Οι οικογενειακές διακοπές παρέχουν στα παιδιά «εμπλουτισμένες εμπειρίες» -εμπειρίες δηλαδή που συνδυάζουν κοινωνική, σωματική, γνωστική και αισθητηριακή αλληλεπίδραση- και με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στη γνωστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού.Έτσι, εάν είστε ανάμεσα στο να αγοράσετε για το παιδί σας ένα tablet ή να πάτε μαζί διακοπές, είναι βέβαιο ότι με τις διακοπές ο εγκέφαλός του θα ευεργετηθεί περισσότερο.

Και μην ξεχνάτε, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο μακρινό ταξίδι σε ένα συναρπαστικό προορισμό για να απολαύσετε τα οφέλη των οικογενειακών διακοπών.Ακόμα και 2-3 μέρες σε ένα κοντινό σας θέρετρο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: μια πιο ευτυχισμένη και «δεμένη» οικογένεια.