Print this page

Πώς να ξεχωρίσετε ένα καλό παιδικό βιβλίο

Τα παιδιά λατρεύουν τα βιβλία. Πώς όμως θα είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει ένα πραγματικά καλό βιβλίο για να τους διαβάσετε;

Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά. Οι ιστορίες που αφηγούνται είναι σημαντικές γιατί μάς επιτρέπουν να περνάμε χρόνο μαζί τους, ς διαμορφώνουν τη νοοτροπία τους και εξελίσσουν τις ικανότητές τους. Πώς όμως θα διαλέξουμε ένα πραγματικά καλό βιβλίο; Να τι πρέπει να αναζητάτε κάτι φορά που βρίσκεστε στο βιβλιοπωλείο και χαζεύετε στα ράφια με τις εκδόσεις για παιδιά.

 

Ιστορίες που περιέχουν ένα ισχυρό μήνυμα

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας δώσει την αφορμή για να μη μιλήσουμε στα παιδιά για κάτι που έχει στ' αλήθεια σημασία. Είτε είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα είτε η προστασία του περιβάλλοντος ή το πένθος, τα καλά βιβλία διδάσκουν τα πιο σοβαρά, περίπλοκα ή ξεχωριστά θέματα στα παιδιά με εύληπτο τρόπο. Καθώς τα παιδιά έχουν ακόμα πολύ περιορισμένες εμπειρίες τους συχνά δεν διαθέτουν το υπόβαθρο ή τα εργαλεία για να κατανοήσουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο ρατσισμός ή η βία. Επιλέξτε βιβλία που θα δώσουν στα παιδιά σας την ευκαιρία να διαβάσουν και να ερμηνεύσουν το μήνυμα πίσω από την ιστορία που διηγούνται.

 

Βιβλία που προάγουν την κριτική σκέψη

Αφού διαβάσετε ένα βιβλίο, πιθανότατα το παιδί σας θα θέλει να μοιραστεί μαζί σας μια παρόμοια ιστορία -ή θα σας ζητήσει να μοιραστείτε μια δική σας παρόμοια εμπειρία. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ενθαρρύνουμε! Ένα καλό βιβλίο βοηθά το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις του και να επεξεργαστεί περίπλοκα συναισθήματα. Ή το εξοικειώνει με έννοιες όπως οι αριθμοί, τα γράμματα του αλφαβήτου, τα σχήματα και τα χρώματα. Αναζητήστε βιβλία που ενθαρρύνουν τα παιδιά να διηγηθούν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και να κατανοήσουν παρόμοια περιστατικά που μπορεί να έχουν συμβεί σε άλλους. 

 

Βιβλία που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση

Τα βιβλία που ενθαρρύνουν τον αναγνώστη να πάρει θέση δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν βαθύτερα τους χαρακτήρες, εξασκώντας την ενσυναίσθηση, μια δεξιότητα πολύτιμη στην πραγματική ζωή. Επιλέξτε κάποιο που δίνει την ευκαιρία στο παιδί να φτιάξτε το δικό του σενάριο για τη συνέχεια της ιστορίας ή να μοιραστεί δικές του εμπειρίες. Επιπλέον, τα βιβλία που αφηγούνται ιστορίες που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες σχέσεις, εμπλουτίζουν το κοινωνικό οπλοστάσιο του παιδιού με πρακτικές που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

 

Εκδόσεις με εντυπωσιακή εικονογράφηση

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν εκδότη είναι να βρει τον κατάλληλο εικονογράφο για μια ιστορία. Και παρόλο που σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση “μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο”, όταν μιλάμε για εκδόσεις που απευθύνονται στα παιδιά, μια ματιά στις ζωγραφιές του εξωφύλλου θα σας δώσει μια αρκετά καλή ιδέα για το μήνυμα που θα βρείτε μέσα. Χάρη στην καλή εικονογράφηση οι ήρωες μιας ιστορίας δεν περιορίζονται στις λέξεις της σελίδας, αλλά “μεγαλώνουν”. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την τέχνη σαν κάτι με το οποίο μπορούν να απεικονίσουν και να εμπλουτίζουν την πραγματική ζωή.