Print this page

Το λέει η επιστήμη: οι αγκαλιές αλλάζουν το DNA του μωρού (προς το καλύτερο)

Μην αναρωτηθείτε ποτέ μήπως αγκαλιάζεται υπερβολικά το παιδί σας.

Οι γονείς αγκαλιάζουν όλη την ώρα τα παιδιά τους, γιατί γνωρίζουν -ακόμα κι αν δεν τους το έχει πει κανείς- ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό στα βρέφη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ήδη από τις πρώτες ώρες της ζωής ενός παιδιού, ενθαρρύνεται η επαφή δέρμα με δέρμα με τους γονείς, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το βοηθάει να καθησυχάσει το άγχος του και να ρυθμίσει τις βασικές λειτουργίες του. Τώρα, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της British Columbia δείχνει ότι οι αγκαλιές επηρεάζουν τα μωρά σε ακόμη βαθύτερο επίπεδο από ό, τι νομίζαμε.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Development and Psychopathology, οι αγκαλιές που κάνουμε στα μωρά μας έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο σε μοριακό επίπεδο για πολλά χρόνια. Βασικά, η αγκαλιά έχει τη δύναμη να προκαλέσει αλλαγές στα γονίδιά του!

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 94 υγιή μωρά ηλικίας 5 εβδομάδων, ζητώντας από τους γονείς να κρατούν ημερολόγιο για το πότε έφαγαν, κοιμήθηκαν και έκλαψαν, καθώς και για τη σωματική επαφή που είχαν οι ίδιοι μαζί τους. Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες αργότερα, οι επιστήμονες πήραν μοριακό υλικό των παιδιών για να εξετάσουν το DNA τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων. Στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν κάποια μόρια που λειτουργούν σαν «διακόπτες dimmer», ελέγχοντας πόσο ενεργό είναι κάθε γονίδιο.

Οι επιστήμονες βρήκαν σταθερές διαφορές στη μεθυλίωση DNA των παιδιών που τα είχαν αγκαλιάσει πολύ και εκείνων που οι γονείς τους τα αγκάλιαζαν λιγότερο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που οι γονείς τους τα αγκάλιαζαν και τα κρατούσαν στα χέρια τους λιγότερο είχαν λιγότερο αναπτυγμένο μοριακό προφίλ στα κύτταρά τους και χαμηλότερη από την αναμενόμενη «επιγενετική ηλικία» στην ηλικία των 4,5 ετών.

"Σχεδιάζουμε να παρακολουθήσουμε αν η "βιολογική ανωριμότητα "που εντοπίσαμε σε αυτά τα παιδιά έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και την ψυχολογική τους ανάπτυξη", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sarah Moore. "Εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει αυτό το αρχικό εύρημα, θα υπογραμμίσει τη σημασία της παροχής σωματικής επαφής για τα βρέφη».

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να ανησυχούν αν αγκαλιάζουν πολύ ένα μωρό, γιατί οι αγκαλιές του ωφελούν όχι μόνο τα κύτταρά τους, αλλά και τον εγκέφαλό τους. Άλλη μελέτη που έγινε από το Nationwide Children's Hospital στο Columbus του Οχάιο, διαπίστωσε ότι οι ήπιες εκδηλώσεις αγάπης από γονείς και φροντιστές έχουν διαρκή αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος των μωρών αντιδρά στο απαλό άγγιγμα.