Print this page

Οι θείες είναι εξίσου συμαντικές με τη μαμά για τα μικρά κορίτσια

Ο  ειδικός εξηγεί γιατί είναι υπέροχο να έχεις θείες (αλλά και να είσαι θεία).

Κάποιες από εμάς είμαστε αρκετά τυχερές ώστε να έχουμε μεγαλώσει με μια θεία που την αισθανόμαστε περισσότερο σαν δεύτερη μαμά. Είναι αυτή που φέρνει πάντα τα καλύτερα δώρα, φτιάχνει το καλύτερο κέικ σοκολάτα και απολαμβάνει να βλέπει μαζί μας ταινίες. Κάποιες άλλες πάλι είμαστε αυτές οι θείες, στις οποίες οι ανιψιές μας απευθύνονται όταν έχουν ανάγκη -κάτι που αντιμετωπίζουμε σαν εξαιρετική τιμή. Εμείς ξέρουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η σχέση και τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι οι θείες είναι εξίσου σημαντικές με τις μαμάδες όταν πρόκειται για τα μικρά  κορίτσια.

Ο ειδικός στη συμβουλευτική γονέων, Steve Biddulph μιλώντας στο podcast του καναλιού ABC με τίτλο “Parental As Everything” εξήγησε ότι ότι το να υπάρχουν στο περιβάλλον του θετικές γυναικείες φιγούρες, όπως μια θεία, μπορεί να βοηθήσει ένα κορίτσι να αναπτυχθεί. Σήμερα, οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες κοινωνικές πιέσεις από ποτέ. Τα πάντα,  από το τι φοράνε, μέχρι  το με ποιον βγαίνουν και πώς μιλούν είναι αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού. Το να έχεις μια θεία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους που βιώνουν οι νεαρές γυναίκες σήμερα. Οι θείες αποτελούν μια πηγή σοφίας σας και μια πάντα ανοιχτή αγκαλιά για τις δύσκολες στιγμές.

“Ακόμα κι όταν δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα κι από κανέναν,  θέλουν να ξέρουν πως κάποιος είναι εκεί για να τις ακούσει” εξήγησε ο ειδικός μιλώντας για την ψυχολογία των νεαρών κοριτσιών. Κι επειδή σε κάποια ηλικία η σχέση με τη μητέρα δοκιμάζεται, η ύπαρξη μιας άλλης γυναίκας βοηθά περισσότερο από ό, τι πιστεύουμε. Τα κορίτσια μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να μιλούν με τη θεία τους για θέματα που αοφορύν την ψυχική υγεία, τις ιδιατερότητες του φύλου τους, τις προσωπικές τους σχέσεις ή την εικόνα του σώματος.

Ο Biddulph προτείνει σε όλες τις μαμάδες να κάνουν την δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα στην κόρη και την αδερφή ή τις ξαδέρφες τους προτεραιότητα από πολύ νωρίς. Έτσι μέχρι να έρθουν τα πιο περίπλοκα έφηβα χρόνια θα έχει μια ισχυρή σχέση με τη θεία της και θα έχει άλλον έναν δικό της άνθρωπο στον οποίο ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί.