Print this page

Πώς να αντιμετωπίσετε το έκζεμα στα βρέφη

Πρόκειται για ένα δερματικό πρόβλημα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό βρεφών. Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Το έκζεμα και κυρίως η ατοπική δερματίτιδα που είναι η πιο κοινή μορφή του είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, μιας και σύμφωνα με τις έρευνες αφορά ένα στα 10 παιδιά. Αν, λοιπόν, παλεύετε με το έκζεμα, το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είσαι μόνη. Υιοθετώντας μερικές πολύ απλές πρακτικές μπορείτε να ανακουφίσετε τη φλεγμονή γρήγορα και αποτελεσματικά.

Κάντε ντους στο μωρό κάθε μέρα

Ιδανικά, πλένετε το βρέφος το βράδυ, προκειμένου να απομακρύνετε από το δερματάκι του τον ιδρώτα και τη βρωμιά που έχει συγκεντρωθεί. Χρησιμοποιήστε χλιαρό ή και δροσερό νερό στο ντους –ποτέ ζεστό. Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και του αρέσει να παίζει μέσα στη μπανιέρα, είναι προτιμότερο να κάνετε ντους και όχι μπάνιο, ώστε να μην κάθεται πολύ ώρα στο νερό.

Στεγνώνετε το δέρμα με ταμποναριστές κινήσεις

Μετά το ντους, αποφύγετε να «τρίβετε» το δέρμα του με την πετσέτα για να στεγνώσει, αλλά σκουπίστε το απαλά ώστε να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς. Στη συνέχεια, απλώστε μια ενυδατική κρέμα, ειδικά σχεδιασμένη για μωρά, χωρίς χρωστικές και άρωμα, προκειμένου η υγρασία να «σφραγιστεί» στην επιδερμίδα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Ένας υγραντήρας στο παιδικό δωμάτιο βοηθάει στο να διατηρείται ο αέρας ενυδατωμένος και είναι αρκετά χρήσιμος, ειδικά όταν ο καιρός είναι ξηρός.

Διαλέξτε σωστά τα ρουχαλάκια του

Αποφύγετε τα ρούχα με συνθετικές ίνες όπως νάιλον ή πολυεστέρας. Το καλύτερο ύφασμα για τα όλα τα μωρά –πόσο μάλλον για αυτά που ταλαιπωρούνται από ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα- είναι το βαμβάκι γιατί επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Καλή επιλογή είναι και το μετάξι που είναι ανάλαφρο και επίσης επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνέει, ενώ είναι επιπλέον φυσικά αντιμικροβιακό.