Print this page

10 πλεονεκτήματα που έχει ένα παιδί με διαταραχή προσοχής/υπερκινητικότητα

Το ότι ένα παιδί έχει ΔΕΠΥ δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα, υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που συνδέονται με αυτή τη διαταραχή.

Ξέρατε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, είναι παρορμητικό, ανήσυχο και δεν μπορεί να καθίσει καθισμένο για πολλή ώρα. Τώρα, σας είπαν ότι αυτό οφείλεται στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, (ΔΕΠΥ ή ADHD). Καταρχάς, μην νιώθετε μόνοι. Στην πραγματικότητα, 1 στους 10 από τους συμμαθητές του μπορεί να βιώνει την ίδια εμπειρία. Η ΔΕΠΥ μπορεί να εμποδίσει το παιδί να κάνει με ευκολία κάποια πράγματα στην καθημερινότητά του, όπως να κάθεται στην τάξη χωρίς να μιλάει, να ακολουθεί κανόνες ή να εστιάζει την προσοχή του για μεγάλες περιόδους…Όμως, όχι μόνο υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, αλλά παράλληλα πιθανότατα διαθέτει και μερικές φοβερές υπερδυνάμεις που συνοδεύουν τη ΔΕΠΥ, όπως αυτές:

 

Σκέφτεται διαφορετικά—και αυτό είναι πολύτιμο

Όλο και περισσότερο, ο κόσμος γύρω μας συνειδητοποιεί ότι ο παλιός τρόπος σκέψης χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί. Και πώς μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με νέο τρόπο αν δεν εκτιμούμε τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά; Το μυαλό του παιδιού σας είναι μοναδικό και αυτό το κάνει πολύτιμο μέλος της κοινωνίας.

 

Διαθέτει απεριόριστη ενέργεια

Η υπερκινητικότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ΔΕΠΥ. Αυτό το «υπερκινητικό» μέρος μπορεί πραγματικά να είναι πολύ διασκεδαστικό, ενώ μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να διακριθεί σε αθλήματα, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σωματική πρόκληση και να εξερευνήσει το περιβάλλον του. 

 

Είναι πολύ δημιουργικό

Ο εγκέφαλος του παιδιού λειτουργεί κάπως διαφορετικά από αυτόν των περισσοτέρων και μοιάζει περισσότερο με αυτόν των καλλιτεχνών, των εφευρετών και άλλων ανθρώπων που η δημιουργική, καινοτόμος σκέψη τους έρχεται φυσικά. 

 

Έχει εκπληκτικό ταλέντο στο να εντοπίζει τη λεπτομέρεια

Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι το μυαλό του μερικές φορές λειτουργεί σαν ένα τρελομπαλάκι που αναπηδά από σημείο σε σημείο. Αυτό μεταφράζεται συχνά σε έλλειψη εστίασης, αλλά σημαίνει επίσης ότι το μυαλό τους είναι ικανό να καλύψει πολλές λεπτομέρειες ταυτόχρονα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές η ΔΕΠΥ ονομάζεται "πλεόνασμα προσοχής.» Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας έχει πραγματικά την ικανότητα να εστιάζεται πολύ καλά, απλά η εστίασή του φαίνεται διαφορετικά από αυτή των άλλων παιδιών.

 

Έχει ψυχική ανθεκτικότητα

Όχι μόνο το μυαλό του παιδιού σας μπορεί να μετατοπιστεί γρήγορα από το ένα πράγμα στο άλλο, δίνοντάς του τρομερή ευελιξία, αλλά ταυτόχρονα το ταλέντο του να αλλάζει γρήγορα ταχύτητες το βοηθά να παραμείνει ανθεκτικό στη ζωή. Όσοι έχουν ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να παραμένουν ψύχραιμοι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση και για αυτό επιλέγουν πολλές φορές επαγγέλματα στα οποία αυτή η δεξιότητα είναι πολύ σημαντική, όπως γιατροί ή νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικοί, χρηματιστές, αθλητές κ.λπ.

 

Έχει ενσυναίσθηση

Το παιδί σας αντιδρά συνήθως με έντονα συναισθήματα, επειδή τα άτομα με ΔΕΠΥ αισθάνονται τον κόσμο γύρω τους πολύ βαθιά. Δεδομένου ότι είναι οι ίδιοι κάπως διαφορετικοί, μπορούν να αντιληφθούν πώς είναι να νιώθει κανείς έτσι και ξέρουν πότε οι γύρω τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λίγη ενσυναίσθηση για τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά. Και, φυσικά, κάνουν και εκείνοι το ίδιο.

 

Είναι αυθόρμητο

Υπάρχουν πολλά επίθετα με τα οποία θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε το παιδί σας και σίγουρα το «βαρετό» δεν είναι ένα από αυτά. Έχει ένα εκατομμύριο ιδέες το λεπτό και δεν προτίθεται να βυθιστεί στη ρουτίνα. Στους άλλους αρέσει να περνούν χρόνο μαζί του επειδή το παιδί σας θέλει πάντα να δοκιμάζει νέα πράγματα.

 

Δεν φοβάται να ρισκάρει

Η «παρορμητικότητα» είναι ένα από τα σημάδια της ΔΕΠΥ. Μπορεί πράγματι το παιδί σας να μην σκέφτεται πάντα τα πράγματα μέχρι τέλους και να είναι κάπως παράτολμο -κάτι που ίσως δεν αρέσει στους ενήλικες. Όμως αυτό το χαρακτηριστικό, το βοηθάει να προχωρήσει. Η ανάληψη ρίσκου είναι απαραίτητο για να πετύχει κάποιος σπουδαία πράγματα και, σε τελική ανάλυση, δύσκολα πετυχαίνει κάποιος πολλά εάν παραμένει στη ζώνη άνεσής του.

 

Είναι ενθουσιώδες

Η απεριόριστη ενέργειά του συνήθως συνοδεύεται από ατελείωτο ενθουσιασμό που με τη σειρά του αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια συναρπαστική καθημερινότητα.

 

Έχει πλούσια φαντασία

Εάν μάθει να τιθασεύει τον πλούσιο κόσμο της φαντασίας του, μπορεί να τον αξιοποιήσει για να γράψει απίστευτες ιστορίες, να ονειρευτεί νέες εφευρέσεις ή οτιδήποτε πρωτοποριακό — ο κόσμος είναι δικός του!