Print this page

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσει το παιδί ψείρες

Τα βήματα – sos που πρέπει να ακολουθήσετε όταν έρθει στο σπίτι το χαρτί ότι στο σχολείο κυκλοφορούν ψείρες!

Όταν μιλάμε για μια τάση γεμάτη παιδικά κεφαλάκια, είναι στ' αλήθεια μάλλον αδύνατο να μην κάνουν την εμφάνισή τους οι ψείρες. Αυτά τα απεχθή, μικροσκοπικά έντομα υπάρχουν ακόμα και στις πιο καθαρές και προσεγμένες σχολικές αίθουσες, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι πως δεν αποτελούν ένδειξη βρωμιάς. Επειδή όμως κανένας γονιός δεν θέλει να κάθεται με τις ώρες να αφαιρεί ψείρες και κόνιδες από τα μαλλιά του παιδιού του, το καλύτερο είναι να αποφύγουμε να κολλήσει. Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι:

Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να μοιράζεται τα προσωπικά του αντικείμενα

Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράγματα που ακουμπούν στα μαλλιά, όπως σκουφάκια, καπέλα, χτένες, στεκάκια, στέκες, μπαντάνες, λαστιχάκια κ.λπ, κάθε παιδί πρέπει να αποφεύγει να παίρνει των άλλων, καθώς η κίνηση αυτή διευκολύνει πολύ την εξάπλωση των ψειρών από κεφάλι σε κεφάλι.

Πιάνετε τα μαλλιά του παιδιού ψηλά όταν πηγαίνει στο σχολείο

Εάν το παιδί έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να τα πιάνετε σε μια κοτσίδα -ή ακόμα καλύτερα πλεξούδα- πριν πάει στο σχολείο. Αυτό δυσκολεύει τις ψείρες στο να προσκολληθούν στην τρίχα. Αλλά ακόμα και για τα κοντά μαλλιά, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε λίγο τζελ για να τα κρατήσετε προς τα πάνω και μακριά από τα αφτιά και τον αυχένα.

Χρησιμοποιήστε καθημερινά απωθητικό σπρέι

Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα που απωθούν τις ψείρες χάρη σε συστατικά όπως τα έλαια τεϊόδεντρου, σιτρονέλλας, λεβάντας ή γερανιού. Ψεκάστε τα μαλλιά του παιδιού κάθε πρωί, απλώνοντας άφθονη λοσιόν στα πιο “επικίνδυνα” σημεία, όπως ο σβέρκος, πίσω από τα αυτιά και κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο. Επίσης, ψεκάστε με το σπρέι το πανωφόρι, το σακίδιο και τα καπέλα.

Βάλτε τα πανωφόρια του παιδιού σε ξεχωριστό μέρος

Οι ψείρες δεν πετούν ούτε πηδούν, περπατούν—και μπορούν εύκολα να περπατήσουν από το παλτό του ενός παιδιού στο άλλο όταν είναι κρεμασμένα μαζί σε μια ντουλάπα. Ζητήστε και από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο του παιδιού να κάνει το ίδιο ή φροντίστε να παίρνετε μαζί σας μια πλαστική σακούλα για να βάζετε μέσα το μπουφάν του όταν δεν το φοράει.

Πλένετε τακτικά τα αξεσουάρ των μαλλιών

Μουλιάστε βούρτσες, χτένες, λαστιχάκια και άλλα προϊόντα μαλλιών σε ζεστό διάλυμα νερού και αντιφθειρικού σαμπουάν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.