Print this page

8 εντελώς φυσιολογικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωρό

Το κλάμα του μωρού δεν χρειάζεται να είναι πηγή ανησυχίας για τους γονείς.

Οι νέοι γονείς περνούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί κλαίει το μωρό. Αυτοί είναι μερικοί πολύ συνηθισμένοι και, την ίδια στιγμή, απολύτως φυσιολογικοί λόγοι για τους οποίους ένα βρέφος μπορεί να νιώθε άσχημα -κάτι που μπορεί να εκφράσει μόνο με κλάματα.

 

Κάτι τρέχει με την πάνα του

Ακόμα κι αν δεν έχει λερωθεί, υπάρχει η πιθανότητα η πάνα να το σφίγγει, να του είναι υπερβολικά χαλαρή και να μετακινείται ή να γενικά να μην εφαρμόζει καλά, με αποτέλεσμα να το ενοχλεί και να του προκαλεί δυσφορία.

Θέλει τη μαμά του

Τα μωρά γνωρίζουν από ένστικτο ότι για να είναι ασφαλή και ικανοποιημένα, καλό είναι να μην τα αγνοούμε. Ακόμα λοιπόν κι αν το μόνο τους πρόβλημα είναι ότι βαριούνται, το σίγουρο είναι ότι θα διεκδικήσουν με σθένος την προσοχή της μαμάς, προκειμένου να τους πει ένα τραγούδι ή μια ιστορία για να περάσουν το χρόνο τους πιο ευχάριστα.

Έχει υπερένταση

Μπορεί εσείς να θεωρείτε ότι το μωρό περνάει πολύ ωραία με όλα αυτά τα τραγουδάκια και τα φωτάκια γύρω του όμως εκείνο ενδέχεται να εκνευρίζεται -κυρίως εάν είναι ήδη κουρασμένο. Μερικές φορές για να σταματήσει να κλαίει αρκεί να το μεταφέρετε σε ένα ήρεμο μέρος χωρίς πολλά ερεθίσματα ή να το τυλίξετε με μια κουβερτούλα για να νιώσει ασφάλεια.

Η κοιλίτσα του έχει αέρια

Καθώς το γαστρεντερικό σύστημα των βρεφών είναι ακόμα ανώριμο, κάποιες φορές χρειάζονται βοήθεια για να αποβάλλουν τα αέρια που δημιουργούνται φυσιολογικά στο στομάχι ή το έντερο. Δοκιμάστε να το κρατήσετε όρθιο τρίβοντάς του την πλάτη για να ρευτεί, πιέστε τα ποδαράκια του προς τα πάνω κρατώντας τα πατούσες του ή βάλτε το μπρούμυτα.

Νυστάζει

Ακόμα και εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές αισθανόμαστε εκνευρισμό και έχουμε γκρίνια όταν είμαστε κουρασμένοι. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά.

Κρυώνει ή ζεσταίνεται

Εάν το μωρό κλαίει χωρίς προφανή λόγο, τσεκάρετε τα χεράκια, τα ποδαράκια και το μέτωπό του. Αν είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα, δοκιμάστε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο σκέπασμα ή ρουχαλάκι, ανάλογα.

Κάποιο ρούχο το “τρώει” ή το ενοχλεί

Ένα φορμάκι που του έχει μικρύνει και είναι πια πολύ στενό, μια ετικέτα που ξύνει το ευαίσθητο δερματάκι του, μπορεί να είναι πηγή σημαντικής ενόχλησης για ένα βρέφος. Απομακρύνετε οτιδήποτε θεωρείτε ότι μπορεί να το τρώει ή να το ερεθίζει.

Βγάζει δοντάκια

Η πόνοι οδοντοφυΐας είναι κάτι αληθινό και πολλά μωρά υποφέρουν μέχρι να ανατείλουν πλήρως τα πρώτα τους δοντάκια. Ανακουφίστε το κάνοντάς του μασάζ με το δάχτυλό σας ή δίνοντάς του ένα μασητικό παιχνίδι (ιδανικά, βάλτε το για λίγο στο ψυγείο πριν του το δώσετε γιατί όταν είναι παγωμένο είναι πιο αποτελεσματικό).