Print this page

Αυτό είναι το δώρο που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα και πιο χαρούμενα

Είναι οικονομικό, απλό και πραγματικά πολύτιμο!

Φέτος τα Χριστούγεννα, δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε κάθε επιθυμία του παιδιού σας αγοράζοντάς του κάθε παιχνίδι που έχει δει σε κάποια διαφήμιση και έχει ζητήσει. Γιατί είναι γεγονός ότι η χαρά των γιορτών δεν  μετριέται με τον αριθμό των δώρων οιυ υπαρχουν κάτω από το δέντρο. Κάθε άλλο... Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν προσφέρουμε στα παιδιά μας υπερβολικά πολλά παιχνίδια  έχει συνήθως το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα - που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα γίνονται λιγότερο χαρούμενα.

Η Clair Lerner, ερευνήτρια που ειδικεύεται στην ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία, εξηγεί πως όταν ένα παιδί παίρνει πολλά παιχνίδια, τείνει να παίζει λιγότερο με το καθένα, ενώ η ποικιλία αποσπά την προσοχή του και δεν έχει την συγκέντρωση που απαιτείται προκειμένου η ενασχόληση με τα καινούρια του δώρα να είναι εποικοδομητική για το ίδιο. Παρόμοια αποτελέσματα είχε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Έδειξε ότι λιγότερα και καλύτερα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά να μοιράζονται περισσότερο και να συνεργάζονται καλύτερα -δύο δεξιότητες που είναι πολύτιμες για όλη τη ζωή τους. Επιπλέον, τα υπερβολικά πολλά παιχνίδια ενθαρρύνουν περισσότερο μοναχικό παιχνίδι, ενώ προκαλούν μια αίσθηση μη παραγωγικής υπερφόρτωσης.

Ποιο είναι όμως το πιο πολύτιμο από τα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας;

Όλες οι έρευνες συμφωνούν πως το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του είναι το να περάσει χρόνο μαζί του. Σε μια μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 3.000 παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών σχετίζεται άμεσα με το κατά πόσο τη συμμετοχή των γονιών στη διαμόρφωση των εμπειριών τους, παρά τον αριθμό και το είδος των παιχνιδιών ή των ηλεκτρονικών συσκευών που τους προσφέρονται. Τα παιδιά που είχαν λιγότερα παιχνίδια και καθόλου ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά οι γονείς τους περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί τους, τα πήγαν καλύτερα στο σχολείο και σε πολλούς τομείς κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, υποδηλώνοντας ότι η προσοχή των γονέων είναι καλύτερη από οποιοδήποτε παιχνίδι ή οθόνη.

Αν χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο για να σταματήσετε να αγχώνεστε για τα δώρα των Χριστουγέννων, μάθετε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ευγνωμοσύνη και η γενναιοδωρία των παιδιών αυξάνονται όταν αυτά που τους πρσφέρονται είναι όχι παιχνίδια αλλά εμπειρίες, όπως ένα οικογενειακό ταξίδι ή ακόμα και μια βόλτα. Φαίνεται πως η ευτυχία προέρχεται από εμπειρίες , όχι από αντικείμενα. Και τελικά, Η ευτυχία που προέρχεται από μια εμπειρία των παιδικών χρόνων είναι πολύ πιο σημαντική από τον φευγαλέο ενθουσιασμό των παιχνιδιών που υπάρχουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γι' αυτό, φέτος τις γιορτές, ας επικεντρωθούμε στη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.