Print this page

Εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσόρι – Τι είναι και ποια τα οφέλη του

Και πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε παίζοντας με το παιδί στο σπίτι. 

Η προσχολική εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από την εκμάθηση γραμμάτων και αριθμών. Διδάσκει επίσης στα παιδιά δεξιότητες βασικές για τη ζωή τους και τα βοηθάει να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι το σύστημα Μοντεσσόρι έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευεξίας των μαθητών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology τον Νοέμβριο του 2021, τα παιδιά που παρακολουθούν αυτού του είδους την εκπαίδευση απολαμβάνουν γενικότερη ευημερία καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως είπαν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεσή τους «η ευημερία ή το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και αισθάνονται για τη ζωή τους, είναι σημαντικοί δείκτες για την ευτυχία, την υγεία και τη μακροζωία». 

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι όσοι έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια σε ένα σχολείο με το σύστημα Μοντεσσόρι είχαν υψηλότερη ευημερία από όσους δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με αυτό, ενώ όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχε παρακολουθήσει κάποιος ένα τέτοιο σχολείο τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ευεξίας του.

 

Τι είναι στο σύστημα Μοντεσόρι

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του, το σύστημα Μοντεσόρι προάγει την αυτοδιάθεση, τη συμμετοχή σε ουσιαστικές δραστηριότητες και την κοινωνική σταθερότητα μεταξύ ομάδων μαθητών. Σε μια τυπική τάξη μοντεσοριανού σχολείου τα παιδιά επιλέγουν με τι θέλουν να ασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που τους επιτρέπει να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να βρίσκουν νόημα σε κάθε εργασία με την οποία καταπιάνονται. Οι μεγαλύτεροι μαθητές ενθαρρύνονται επίσης να βοηθούν τους μικρότερους και γενικά παίρνονται πρωτοβουλίες που ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς μέσα στην τάξη.

Άλλες βασικές αρχές του συστήματος είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού, η καλλιέργεια της αίσθησης ανεξαρτησίας του, η παροχή ελευθερίας (μέσα σε ορισμένα πλαίσια ασφάλειας) και η αλληλεπίδραση που ξεκινά από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του. Δείτε πιο αναλυτικά τις αρχές του συστήματος Μοντεσόρι εδώ.


Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το σύστημα Μοντεσόρι στο σπίτι;

Τα καλά νέα είναι πως είτε το παιδί σας θα πάει σε ένα σχολείο Μοντεσόρι είτε όχι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασκήσετε τις βασικές αρχές του συστήματος στο σπίτι, ώστε μέσα από το παιχνίδι, να το βοηθήσετε να χτίσει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του.

Τα παιχνίδια αυτής της φιλοσοφίας μπορεί να μην είναι φανταχτερά (όπως πχ ένα παιχνίδι με φωτάκια και ήχους που λειτουργεί με μπαταρία) και μπορεί να μην τραβούν τόσο εύκολα την προσοχή του παιδιού. Ωστόσο, το ενθαρρύνουν να χρησιμοποιεί τα χέρια του, να λύνουν προβλήματα και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους ώστε να το ανακαλύπτουν».

Τοποθετώντας τα παιχνίδια σε χαμηλά ράφια, το παιδί σας νιώθει ανεξάρτητο και ικανό να επιλέξει αυτό που θέλει. Επίσης, δραστηριότητες όσα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες σημαντικές για τη ζωή τους, όπως το σκούπισμα, το πλύσιμο των πιάτων, το δίπλωμα των ρούχων κ.λπ. τα βοηθούν να αισθάνονται χρήσιμα και περήφανα για τον ρόλο τους στην οικογένεια.