Print this page

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί το θάνατο ενός κατοικίδιου

Μερικοί τρόποι να το στηρίξετε καθώς έρχεται σε επαφή με την έννοια της απώλειας.

Το να αποχαιρετίσει κανείς ένα ζωάκι που ζει δίπλα του για ένα μικρό η μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν είναι ενήλικας, είναι δύσκολο. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για ένα παιδί να δεχτεί ότι δεν θα ξαναδεί το σκυλάκι ή το γατάκι του. Όμως, επειδή είναι πιθανό να συμβεί, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να το βοηθήσουμε να διαχειριστεί την κατάσταση.

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας εάν το κατοικίδιό σας πεθαίνει

Συχνά, η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου είναι η πρώτη φορά που ένα παιδί έρχεται σε επαφή με το θάνατο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι καλή ιδέα να προετοιμάσετε το παιδί σας για την αναπόφευκτη απώλεια του κατοικίδιου πριν αυτό συμβεί. Μιλήστε του ήρεμα και με σαφήνεια. Αφήστε το να κάνει ερωτήσεις και απαντήστε με ειλικρίνεια, χρησιμοποιώντας μόνο όσες λεπτομέρειες μπορεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί, ανάλογα με την ηλικία του (λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν την οριστικότητα του θανάτου γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών).

Διαβάστε κι εδώ όσα πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε κατοικίδιο

Δώστε βάση στα συναισθήματά του

Επιτρέψτε στο παιδί να εκφράσει τη λύπη του και μην του ζητήσετε να καταπιέσει τα συναισθήματά του, λέγοντάς του για παράδειγμα “μην κλαις” γιατί αυτό απλώς θα αυξήσει το άγχος του. Αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, ο θυμός και ο φόβος είναι φυσιολογικές, υγιείς αντιδράσεις στην απώλεια. Αφήστε το παιδί να δει ότι κι εσείς λυπάστε -με αυτό τον τρόπο του δείχνετε ότι είναι οκ να νιώθει θλίψη κι ότι η στενοχώρια που αισθάνεστε όλοι είναι φυσική συνέπεια της αγάπης σας για το ζωάκι.

Ο απώτερος στόχος στη διαδικασία της θλίψης είναι τελικά να προχωρήσουμε από τη λύπη, το θυμό και το φόβο προς συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη και η αποδοχή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τυπικό χρονοδιάγραμμα για το πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία. Διαβεβαιώστε όμως το παιδί σας ότι θα είστε δίπλα του μέχρι αυτό να συμβεί (και μετά).

Μην βιοστείτε να αποκτήσετε ένα καινούριο ζωάκι

Εάν το παιδί σας είναι λίγο μεγαλύτερο (π.χ. στην σχολική ηλικία), ένας από τους χειρότερους φόβους του όταν θρηνεί την απώλεια του ζώου του είναι ότι το αγαπημένο του κατοικίδιο θα ξεχαστεί. Μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε το κατοικίδιό του με ένα καινούριο χωρίς το έχετε συζητήσει μαζί του.

Βοηθήστε το παιδί σας να τιμήσει το ζωάκι του

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας για να τιμήσετε τη μνήμη του αγαπημένου του κατοικίδιου. Ζητήστε του να ζωγραφίσει κάτι ή να γράψει ένα ποίημα, να φυτέψει ένα δέντρο ή ένα λουλούδι στη μνήμη του. Δωρίστε μαζί τα παιχνίδια και το κρεβάτι του κατοικίδιου σε ένα καταφύγιο ζώων. Το σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το παιδί θέλει να τιμήσει το κατοικίδιό του. Με την πάροδο του χρόνου, βοηθήστε το παιδί σας να επικεντρωθεί στις ευχάριστες αναμνήσεις από το κατοικίδιό του. Διηγηθείτε αστείες ιστορίες και εξηγήστε του ότι αυτή η αγάπη που μοιραστήκατε με το ζωάκι είναι κάτι για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη. Τέλος, υπενθυμίστε του ότι η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο να του πάρετε κατοικίδιο