Print this page

10+1 τρόποι να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει την ευφυία του

Τα βρέφη εξαρτώνται από τους γονείς τους σχεδόν για τα πάντα... ακόμα και για τα ερεθίσματα που θα επιτρέψουν στο εγκέφαλό τους να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Αυτοί είναι μερικοί απλοί, διασκεδαστικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να δώσετε ώθηση στο IQ του μωρού σας ώστε να γίνει όσο πιο έξυπνο γίνεται!

Διαβάστε του ένα βιβλίο

Όχι, δεν πρέπει να περιμένετε να μεγαλώσει λίγο για να μπορεί να εστιάζει στις εικόνες του βιβλίου ή να καταλαβαίνει τη ιστορία που του λέτε. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Απλά πάρτε το στην αγκαλιά σας και κοιτάξτε μαζί ένα βιβλίο. Ο στόχος είναι να συνδέσουν το διάβασμα με αίσθηση αγάπης και ασφάλειας. Και μια συμβουλή: έχετε υπόψη ότι στα βρέφη αρέσουν ιδιαίτερα τα βιβλία που έχουν αληθινές εικόνες.

 

Πάρτε το αγκαλιά

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι γενετικά προσδιορισμένος να αποζητά την ασφάλεια. Έτσι, το μωρό σας για να μάθει καινούρια πράγματα πρέπει να νιώθει ασφάλεια. Αυτό το αίσθημα θα το αποκτήσει μέσα από τα χάδια, την αγκαλιά και τη φωνή σας.

 

Τραγουδήστε του

Πείτε του παιδικά τραγουδάκια, τα αγαπημένα σας κομμάτια ή αυτοσχέδια δικά σας τραγούδια... Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που λέτε. Το μωρό σας λατρεύει να σας ακούει να του τραγουδάτε.

 

Κοιτάξτε το στα μάτια

Μια εβδομάδα μετά τη γέννησή του ένα μωρό μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά του, ενώ κάθε φορά που το κοιτάτε το βοηθάτε να μάθει να αναγνωρίζει τις διαφορετικές εκφράσεις που μπορεί να πάρει ένα ανθρώπινο πρόσωπο.

 

Πείτε του ιστορίες

Μιλήστε στο μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερες λέξεις έχει ακούσει ένα μωρό μέχρι την ηλικία των 3 τόσο πιο υψηλός είναι ο δείκτη ευφυίας του.

 

Χρησιμοποιήστε το σωστό τόνο στη φωνή σας

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι όταν απευθύνονται σε μωρά χρησιμοποιούν έναν απαλό τόνο και μια συχνότητα πιο ψηλή από τη συνηθισμένη. Αυτός ο τρόπος ομιλίας κάνει τα φωνήεντα να διακρίνονται πιο καθαρά ενώ είναι πιο εύκολο για το μωρό να τον μιμηθεί και γι' αυτό βοηθάει τον εγκέφαλό του να κατανοήσει καλύτερα τη μητρική γλώσσα του.

 

Μετρήστε δυνατά

Μετρήστε τα δαχτυλάκια στα χέρια και τα πόδια του. Μετρήστε τα κουκλάκια που έχει στο ράφι δίπλα στην κούνια του ή, όταν μεγαλώσει λίγο, τα κομμάτια της μπανάνας στο πιάτο του. Έτσι, το μωρό θα αρχίσει σιγά σιγά να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στα νούμερα και τα αντικείμενα.

 

Δείξτε το με το δάχτυλο

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα καινούριες λέξεις εάν κάποιος του δείχνει το συγκεκριμένο αντικείμενο ενώ την ίδια στιγμή το αναφέρει στο λόγο του.

 

Παίξτε κρυφτό

Δεν είναι μόνο πολύ διασκεδαστικό για ένα μωρό να βλέπει τη μαμά ή το μπαμπά του να εξαφανίζεται πίσω από ένα παιχνίδι ή από την παλάμη του και να εμφανίζεται ξανά... Τα διδάσκει επιπλέον τη μονιμότητα των αντικειμένων, ότι δηλαδή κάτι υπάρχει ακόμα κι όταν δεν το βλέπουμε.

 

Βγείτε βόλτα

Στο πάρκο, στο ζωολογικό κήπο, στο θέατρο, στο εμπορικό κέντρο... κάθε χώρος είναι γεμάτος καινούρια ερεθίσματα για το μωρό σας. Οτιδήποτε δείχνει ή ακούγεται διαφορετικό είναι για εκείνο ένα καινούριο «μάθημα».

 

Μιλήστε του σε μια άλλη γλώσσα

Εάν ένας από τους γονείς ή κάποιο άλλο από τα άτομα που περνούν συστηματικά αρκετό χρόνο με το μωρό τού μιλάει συχνά σε μια άλλη γλώσσα, θα το βοηθήσει όχι μόνο να εξοικειωθεί μαζί της αλλά και να μάθει να σκέφτεται σε περισσότερα από ένα επίπεδα ταυτόχρονα. 

 

Διαβάστε κι εδώ πώς μπορείτε να αυξήσετε το IQ του παιδιού σας...