Print this page

Πώς θα ξέρω ότι το μωρό μου πίνει αρκετό γάλα;

Τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε εάν θηλάζετε.

Μια νέα μαμά αφιερώνει απίστευτα πολή χρόνο ασχολούμενη με τη διατροφή του μωρού της. Ιδιαίτερα για τους πρώτους μήνες της ζωής του, η καθημερινότητά της μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από τα ταΐσματα, τις βρεγμένες πάνες και το θηλασμό. Κι όπως είναι λογικό, αυτό συνοδεύεται από έφθονο άγχος. Πίνει αρκετό γάλα; Τρέφεται όσο πρέπει; Αναπτύσσεται σωστά;

Το πρόγραμμα σίτισης ενός μωρού σας διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Αλλά αν έπρεπε να διατυπώσουμε ένα γενικό κανόνα, θα λέγαμε ότι ένα βρέφος τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μπορεί να θηλάζει από 8 έως 12 φορές μέσα στο 24ωρο. 

Ωστόσο, όπως γνωρίζουν οι ειδικοί αλλά και οι μητέρες, τα μωρά δεν θηλάζουν πάντα επειδή πεινάνε. Έτσι, ένα βρέφος μπορεί να ξυπνάει για να θηλάσει πολλές φορές μέσα στη νύχτα επειδή βρίσκεται σε μια έκρηξη ανάπτυξης, αλλά και επειδή βγάζει δόντια ή απλά θέλει να είναι κοντά στη μαμά του.

Αν και είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε το πρόγραμμα με τα ταΐσματα του μωρού σας, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι δεν ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα κάθε μέρα—και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Επιπλέον, κάποιες φορές ο θηλασμός μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά κι άλλες να μοιάζει ότι διαρκεί... για πάντα.

Πώς όμως θα είστε σίγουρη ότι το μωρό πίνει αρκετό γάλα; 

Δώστε σημασία σε αυτά τα τέσσερα σημάδια που μπορούν να σας δείξουν εάν παίρνει αρκετή τροφή αλλά και πότε είναι σκόπιμο να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου.

Το μωρό σας μεγαλώνει ικανοποιητικά

Το πιο προφανές και το πρώτο που θα ελέγξει ο παιδίατρος είναι η αύξηση του βάρους του παιδιού. Ένα βρέφος που τρέφεται ικανοποιητικά θα παίρνει βάρος και θα ακολουθεί μια σταθερή καμπύλη ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής , είναι φυσιολογικό το μωρό σας να χάσει περίπου το 7% του βάρους γέννησής του μετά τη γέννηση. Αλλά από τις επόμενες 10 ημέρες έως και 2 εβδομάδες, θα πρέπει να έχει επιστρέψει στο αρχικό βάρος γέννησης και να συνεχίζει να παίρνει. Η μέση αύξηση βάρους είναι 140 έως 200 γραμμάρια την εβδομάδα, ή περίπου 450 έως 900 το μήνα, για τους πρώτους έξι μήνες. Στη συνέχεια, η αύξηση του βάρους επιβραδύνεται λίγο. Αυτό που έχει σημασία είναι η μέση ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου, γι' αυτό και δεν έχει νόημα να ζυγίζετε το μωρό σας κάθε μέρα. Όσο ακολουθεί μια σταθερή καμπύλη ανάπτυξης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πίνει αρκετό γάλα.

Το μωρό σας είναι ήρεμο και χαρούμενο ανάμεσα στα γεύματα

Αν ακούσετε ένα μωρό που θηλάζει, θα ακούσετε αυτούς τους μικρούς, χαριτωμένους ήχους που βγάζουν καθώς καταπίνουν γάλα. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι παίρνει το γάλα που χρειάζεται. Όταν τελειώσει το γεύμα του, ένα χορτάτο μωρό είτε θα αφήσει τη θηλή νυσταγμένο και θα κοιμηθεί, είτε θα σταματήσει συνειδητά να θηλάζει και θα φαίνεται ικανοποιημένο και σε εγρήγορση. Φυσικά, θα υπάρχουν πάντα φάσεις όπου το μωρό σας μπορεί να είναι γκρινιάρικο και να θέλει να μείνει στο στήθος για να χαλαρώσει, αλλά συνήθως, ένα μωρό που έχει πιει αρκετό γάλα δεν θα ξυπνήσει ούτε θα κλάψει.

Αλλάζετε πολλές πάνες

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε έναν ατελείωτο κύκλο αλλαγής πάνας και ταΐσματος, αλλά οι βρώμικες πάνες είναι καλό πράγμα όταν παρακολουθείτε τη διατροφή του μωρού σας. Το πόσες πάνες χρειάζεται να αλλάζετε διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του μωρού. Καθώς το μικρό του σώμα μεγαλώνει, αυξάνεται και η ποσότητα των ούρων που μπορούν να συγκρατήσει, αλλά γενικά, ένα μωρό έχει τουλάχιστον 4 με 6 πολύ γεμάτες, υγρές πάνες κάθε μέρα (περισσότερες αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες που γεμίζουν πιο γρήγορα). Τα κόπρανα μπορεί να είναι λίγο πιο σποραδικά καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, επομένως δεν αποτελούν την καλύτερη ένδειξη για το πόσο γάλα παίρνει το μωρό (αν και μπορεί να σας δώσει ενδείξεις για το πόσο καλά το χωνεύει). 

Το στήθος σας είναι μαλακό μετά το τάισμα

Γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα όταν μένετε πολύ ώρα χωρίς να θηλάσετε και νιώθετε το στήθος σας τόσο γεμάτο σαν να πρόκειται να ακραγεί! Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το συναίσθημα για να ελέγξετε εάν το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα. Μετά το θηλασμό, το στήθος σας θα πρέπει να είναι μαλακό. Ένα στήθος που το νιώθετε “σφιχτό” μετά το θηλασμό μπορεί να υποδηλώνει ότι το μωρό δεν το αδειάζει πλήρως και επομένως δεν παίρνει όλο το γάλα που χρειάζεται. Επιπλέον, εάν το μωρό δεν αδειάζει το στήθος από το γάλα, μπορεί να επηρεαστεί και η παροχή γάλακτος. Εάν το μωρό σταματήσει να θηλάζει και το στήθος σας είναι ακόμα σφιχτό, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε ξανά στο στήθος σας και δείτε αν θα δοκιμάσει να ξαναθηλάσει.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Εάν η διαίσθησή σας ως μαμά σάς λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι σκόπιμο να ακολουθήσετε το ένστικτό σας. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ακόμα κι αν τελικά είναι “ιδέα σας” και όλα είναι εντάξει.

Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό γάλα, αναζητήστε στη συμπεριφορά του σημάδια όπως αυτά (και αναφέρετέ τα στον παιδίατρό σας):

Είναι ληθαργικό ή πολύ νυσταγμένο. Εάν το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα, θα δείχνει κουρασμένο, καθώς δεν παίρνει επαρκείς θερμίδες.

Γκρινιάζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή δεν αδειάζει το στήθος σας. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ενός συμβούλου θηλασμού, ενδέχεται όμως και να είναι σημάδια παλινδρόμησης ή κάποιου άλλου προβλήματος που παρεμποδίζει τη σίτιση.

Οι βρεγμένες πάνες έχουν μειωθεί σε αριθμό, είναι λιγότερο γεμάτες ή τα ούρα είναι θολά και συμπυκνωμένα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το μωρό μπορεί να είναι αφυδατωμένο. Φροντίστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.