Print this page

Βοήθεια, το παιδί τρώει τα νύχια του! Πώς θα κόψει αυτή τη συνήθεια

Το παιδί σας μασάει τα νύχια του; Τότε ανήκει στο 50% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 χρονών που έχουν αυτό το ανθυγιεινό και αντιαισθητικό συνήθειο. Αυτές οι στρατηγικές θα το βοηθήσουν να το κόψει.

Το μάσημα νυχιών υπάγεται στη κατηγορία «αντιαισθητικά συνήθεια λόγω αμηχανίας» μαζί με το σκάλισμα της μύτης, το μάσημα των μαλλιών, το μάσημα του αντίχειρα. Μπορεί να κάνει κακό στα δόντια των παιδιών γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον οδοντίατρο σας.Πάντως στην ουσία, δεν μπορεί να  βλάψει σοβαρά τον οργανισμό και δεν συνδέεται συνήθως με κάποιο σοβαρότερο ψυχολογικό ζήτημα. Είναι κυρίως ένα κακό συνήθειο που εξοργίζει τους γονείς.  Πριν κάνετε οτιδήποτε, παίρνετε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε πότε ξεκίνησε αυτό το κακό συνήθειο και εάν προέκυψε λόγω άγχους. Αν πχ πήγε σε πιο δύσκολη τάξη στα αγγλικά ή αν απόκτησε ζωάκι για πρώτη φορά στη ζωή του.Αν είναι μόνο κακό συνήθειο, τότε:

Κόβετε καθημερινά τα νύχια και προσέχετε και τις παρανυχίδες ώστε να μειωθεί η επικίνδυνη περιοχή κάτω από το νύχι που μαζεύει βρώμα και έχετε μαζί σας ψαλίδι ή νυχοκόπτη για να είστε σε «ετοιμότητα»

Βρείτε αντικαταστάτη. Βρείτε κάτι υγιεινό με το οποίο το παιδί μπορεί να απασχολήσει τα δόντια του: μπορεί να μασουλήσει σέλερι ή καρότο σε στικάκια

Δώστε άλλο επίκεντρο προσοχής στο παιδί, με κάτι που θα απασχολήσει τα δάχτυλά του και δεν θα σκεφτεί τα νύχια του. Μπορεί να του αρέσει ένα μπαλάκι του στρες ή να χαϊδεύει «μια τυχερή πέτρα» στην τσέπη του.

Βρείτε μαζί ένα δικό σας σινιάλο όπου διακριτικά θα λέτε στο παιδί να σταματήσει να μασάει: μια λέξη, ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι. Αυτό θα το βοηθήσει και δεν θα ρεζιλέψει το παιδί όταν είστε μπροστά σε κόσμο.

Σύστημα επιβράβευσης.  Μπορεί να φτιάξετε ένα πίνακα με αυτοκόλλητα με βραβείο για κάθε μέρα που το παιδί δεν τρώει τα νύχια του και αν ακόμα δεν έχει καταφέρει να σταματήσει ολόκληρη μέρα, τότε για μικρότερα διαστήματα όπως «μέχρι το πρωινό» ή «κατά τη διάρκεια του φαγητού»

Δοκιμάστε το μανό που είναι διάφανο και πικρό αλλά ρωτείστε πριν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό να σας συμβουλεύσει ποιο να επιλέξετε για να αποφύγετε μερικά που έχουν ασετόνη ή πιπέρι καγιέν και μπορεί να βλάψουν το στόμα του παιδιού.

Υπάρχει και η λύση της φυσικής συνέπειας. Αν δηλαδή το παιδί σας μασάει τα νύχια του και προκαλεί πληγές ίσως ο πόνος τον βοηθήσει να σταματήσει.

Φυσικά πριν προχωρήσετε, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή κάποιον ειδικό.