Print this page

10 “κλασικές” συμβουλές για το μεγάλωμα των παιδιών που δεν ισχύουν πια

Καιρός να σταματήσετε να τις πιστεύετε και να τις ακολουθείτε.

Όταν κάποιος κάνει ένα παιδί ξαφνικά όλοι γύρω του φαίνεται να ξέρουν τι είναι καλύτερο για τον ίδιο και το μωρό του. Κάποιες από τις συμβουλές που θα ακούσετε από τη στιγμή που θα ανακοινώσετε ότι είστε έγκυος (είτε τις έχετε ζητήσει είτε όχι) είναι πολύτιμες. Κάποιες άλλες, όπως, αν και πολύ διαδεδομένες, έχουν αποδειχτεί αναληθείς. Σ' αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν μερικές κλασικές συμβουλές για γονείς, όπως αυτές;

Τα μωρά χρειάζονται μπάνιο κάθε μέρα

Τα μωρά δεν ιδρώνουν όσο ένας ενήλικας (κι όταν ιδρώνουν, ο ιδρώτας τους δεν είναι δύσοσμος, επομένως το καθημερινό μπάνιο δεν είναι αναγκαίο. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται μπάνιο κάθε δύο ή τρεις ημέρες -εκτός, φυσικά, αν λερωθούν. Εάν για το δικό σας μωρό το βραδινό μπανάκι είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας του που το προετοιμάζει για έναν ήρεμο ύπνο, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε, απλώς φροντίστε μετά να ενυδατώνετε την επιδερμίδα του.

Μην αφήνετε ένα μωρό που ακόμα δεν περπατάει να στέκεται όρθιο γιατί μπορεί να στραβώσουν τα πόδια του

Τα ποδαράκια του μωρού δεν θα πάθουν τίποτα εάν το αφήνετε να στέκεται και να αναπηδά στην αγκαλιά σας. Αντιθέτως, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν πώς να βρίσκουν το κέντρο βάρους τους, ενώ τους είναι και ιδιαίτερα διασκεδαστικό.

Η κλασική μουσική αυξάνει το IQ του μωρού

Η μουσική σίγουρα μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή ενός παιδιού -ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιο είδος, όπως η κλασική, μπορεί να έχει επιδράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μην παίρνετε το παιδί αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει γιατί θα κακομάθει

Τα μωρά -ιδιαίτερα σε ηλικία κάτω των 4 μηνών- δεν ξέρουν πώς να ηρεμήσουν από μόνα τους όταν νιώθουν εκνευρισμό. Χρειάζονται λοιπόν βοήθεια από τους άλλους για να νιώσουν καλύτερα. Επιπλέον, όταν οι γονείς τα παίρνουν αγκαλιά όταν κλαίνε, τα βοηθούν να μάθουν ότι θα είναι πάντα εκεί για να τα φροντίζουν.

Πρέπει να αλλάζετε την πάνα του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τα ούρα είναι αποστειρωμένα και οι σημερινές πάνες είναι τόσο απορροφητικές που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το μωρό μείνει με βρεγμένη πάνα όλη τη νύχτα. Ωστόσο, εάν εκτός από τσίσα, υπάρχουν και κακά, τότε θα πρέπει η πάνα να αλλαχθεί γιατί μπορεί να προκληθεί ουρολοίμωξη.

Τα μπιμπερό και οι πιπίλες πρέπει να αποστειρώνονται τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του μωρού

Ναι, πρέπει να αποστειρώσετε τα μπουκάλια και τις θηλές όταν τα βγάλετε για για πρώτη φορά από τη συσκευασία, αλλά μετά το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι αρκετό. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων σε κάποιο μεγάλο πρόγραμμα -αλλά κι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Εξάλλου, τα μωρά εκτίθενται σε πολύ περισσότερα μικρόβια από αυτά που υπάρχουν σε ένα καλά πλυμένο μπουκάλι ή μια πιπίλα.

Το ρυζάλευρο στο βραδινό γάλα βοηθάει το μωρό να κοιμηθεί καλύτερα

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ηλικία των 4 έως 6 μηνών μέχρι να εισάγουμε στερεές τροφές στη διατροφή του . Έρευνες δείχουν ότι τα μωρά που λαμβάνουν στερεά πριν από τους 4 μήνες κοιμούνται πιο άσχημα από τα παιδιά που τρέφονται με γάλα – και μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της πρώιμης εισαγωγής στερεών και της παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους. Διαβάστε κι εδώ άλλους 5 μύθους για τον ύπνο των μωρών.

Τα πρώτα παπούτσια του μωρού πρέπει να είναι σταθερά και με σκληρή σόλα για να προστατεύουν τα δάχτυλά τους και να διατηρούν τα πόδια τους σωστά ευθυγραμμισμένα

Τα μωρά χρησιμοποιούν τα δάχτυλα των ποδιών τους για να αποκτούν αίσθηση των επιφανειών στις οποίες περπατούν. Για το λόγο αυτό, όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους το καλύτερο είναι να περπατούν ξυπόλυτα. Για τους εξωτερικούς χώρους ή όπου δεν είναι ασφαλές το παιδί χωρίς παπούτσια, επιλέξτε ένα ζευγάρι να μαλακή αντιολισθητική σόλα και αρκετά φαρδιά μπροστά ώστε να μπορούν να κουνούν που διατηρήσετε ασφαλή τα μικροσκοπικά παπούτσια έξω, πάρτε ένα παπούτσι με καλό κράτημα στη σόλα—τα παπούτσια με σκληρή σόλα μπορεί να είναι πολύ γλιστερά.

Δε κάνει να ακουμπάτε την “πηγή”, το μαλακό μέρος στο κεφαλάκι του μωρού γιατί υπάρχει φόβος να τραυματίσετε τον εγκέφαλό του

Η πηγή είναι ένα μικρό τριγωνικό άνοιγμα στο κεφαλάκι του μωρού που καλύπτεται από δέρμα το οποίο μάλιστα πάλλεται προκαλώντας φόβο σε μερικούς γονείς. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος είναι πολύ καλά προστατευμένος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πιέζετε το σημείο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το φοβάστε. Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια το πιο πιθανό είναι να έχει κλείσει.

Εάν το μωρό βγει βόλτα όταν κάνει κρύο μπορεί να αρρωστήσει

Αν και τα βρέφη χρειάζονται βοήθεια για τη ρύθμιση της εσωτερικής του θερμοκρασίας, ο κρύος καιρός δεν μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί. Αυτό που προκαλεί τις ιώσεις είναι η επαφή με ιούς και βακτήρια.