Print this page

Πώς θα διαφυλάξετε την ψυχική υγεία του παιδιού

Όλοι οι γονείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας. Πόσα όμως κάνουμε για την ψυχική υγεία τους, που είναι εξίσου πολύτιμη;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επηρεάσει σημαντικά και με τον χειρότερο τρόπο την ψυχική υγεία όλων μας -και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. H αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που μας έχει επηρεάσει όλους. Όμως, η ψυχική υγεία είναι το θεμέλιο για οτιδήποτε θέλουμε να πετύχουμε. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να διαπρέψουν και να γίνουν το καλύτερο που μπορούν εάν αντιμετωπίζουν συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα. Έτσι, εάν θέλουμε να πετύχουν στο σχολείο, στην κοινωνική τους ζωή και στις σχέσεις τους γενικότερα πρέπει να επικεντρωθούμε και στην ψυχική τους υγεία. Αυτές οι στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε:

 

Δείξτε αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμό

Τα παιδιά έχουν σκαμπανεβάσματα -όλοι έχουμε. Κάντε τους συχνά ερωτήσεις για το πώς νιώθουν για το σχολείο, τους φίλους τους, τη ζωή. Αποφύγετε να είστε υπερβολικά αισιόδοξοι λέγοντας φράσεις όπως: "Θα τα πας περίφημα”. Αντίθετα, να είστε υποστηρικτικοί και ρεαλιστές. Ενημερώστε τους ότι κάποιες μέρες όλοι αισθανόμαστε ότι είναι πιο εύκολες κι άλλες δύσκολες, αλλά κι ότι διαθέτουν ό,τι χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις. 

 

Ακούστε το παιδί σας

Δώστε προτεραιότητα στην επικοινωνία μαζί του. Ακούστε τι το ενδιαφέρει, τι το ενοχλεί και τι φαντάζει συναρπαστικό στα μάτια του. Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές ερωτήσεις, απλά ακούστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε γρήγορα τυχόν αλλαγές στη διάθεσή του. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και 15 λεπτά αφιερωμένα στην επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το παιδί ή το σύντροφό σας κάνουν τεράστια διαφορά. Αρκεί αυτά τα λεπτά να είστε πραγματικά παρόντες.

 

Εστιάστε στα κέρδη και όχι στις απώλειες

Ακόμα και στις δυσκολίες, πάντα υπάρχει κάτι θετικό. Ακόμα και μιλώντας για την πανδημία με τα παιδιά, μην εστιάσετε στις ευκαιρίες που έχασαν στο σχολείο, για παράδειγμα, αλλά στο χρόνο που κέρδισαν μαζί σας, στο ότι έγιναν καλύτεροι στη χρήση της τεχνολογίας ή στο ότι ανακάλυψαν κάποιο νέο ενδιαφέρον ή χόμπι. Επισημάνετε αυτά τα σημαντικά μαθήματα!

 

Επαινέστε την προσπάθεια

... και όχι τους βαθμούς ή το αποτέλεσμα! Αυτό ισχύει για όλα, όχι μόνο για τις σχολικές επιδόσεις. Εάν το παιδί σας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, τότε τα πάει περίφημα! Εξηγήστε του ότι αυτό που περιμένετε από εκείνο είναι σκληρή δουλειά, εξάσκηση, καλές συνήθειες και πειθαρχία. Αυτές οι δεξιότητες είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε μορφής επιτυχίας. 

 

Επιμείνετε σε μια ρουτίνα

Οι πρωινές και βραδινές ρουτίνες είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τα μωρά αλλά ακόμη και για τους εφήβους! Δεν χρειάζεται να είστε με το ρολόι στο χέρι, αλλά ένα πρόγραμμα βοηθά τα παιδιά να ακολουθήσουν υγιεινές συνήθειες και να αποφύγουν τις καθημερινές εντάσεις μαζί σας. Οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο (ζωτικής σημασίας για τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητές τους), να χτίσουν αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία και να μειώσουν το στρες!

 

Χαλάρωση, άσκηση, καλή διατροφή και ύπνος

Εύκολο να το λες αλλά δύσκολα να το κάνεις, όμως αυτοί οι «τέσσερις πυλώνες υγείας» είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας. Δημιουργήστε διασκεδαστικές λύσεις, για παράδειγμα. κάντε ένα πρόγραμμα οικογενειακών δραστηριοτήτων για το Σαββατοκύριακο ώστε να περάσετε περισσότερο χρόνο στο ύπαιθρο ή φτιάξτε ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα γευμάτων όπως «Δευτέρες χωρίς κρέας», «Παρασκευές λαχανικών» κ.λπ.

 

Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά τους

Ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα είναι και συναισθηματικά μεγάλο φορτίο για ένα παιδί (αλλά και για εσάς). Δώστε του τη δυνατότητα να χαλαρώνει από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και φροντίστε να υπάρχουν αρκετές ώρες “χωρίς πρόγραμμα” μέσα στην ημέρα του. Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από αυτό το χρόνο για να αποσυμπιεστεί και να βαρεθεί -κάτι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή του. Διαβάστε κι εδώ γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται.