Print this page

8 λόγοι να ασχοληθείτε με την κηπουρική μαζί με τα παιδιά σας

Εκτός από τον ποιοτικό χρόνο που θα περάσετε μαζί τους θα αποκομίσετε και άλλα, πολύ σημαντικά οφέλη.

Δεν έχει σημασία εάν έχετε ζείτε σε ένα σπίτι με μεγάλο κήπο ή με μικρό μπαλκόνι. Ακόμα και μερικές γλάστρες με φυτά αρκούν για να διδάξετε στα παιδιά σας μερικά πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής -και όχι μόνο. Αυτοί είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους αξίζει να αποκτήσετε μαζί με τα παιδιά ένα νέο χόμπι: την κηπουρική.

Η κηπουρική είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο

Φυτεύοντας και μαζεύοντας τη συγκομιδή σας ενθαρρύνετε τα παιδιά μπορούν να μάθουν να μετρούν, να μάθουν τα ονόματα των χρωμάτων, των φρούτων και των λαχανικών. Και φυσικά, το να γνωρίζουν πώς να καλλιεργούν τρόφιμα είναι μια δεξιότητα που θα τους βοηθήσει σε όλη τους τη ζωή.

  Τα παιδιά εξοικειώνονται με τη φύση

Η κηπουρική επιτρέπει στα παιδιά να περνούν χρόνο στη φύση, κοντά σε πεταλούδες, πασχαλίτσες, σκουλήκια, μυρμήγκια και αράχνες. Η κηπουρική επιτρέπει στα παιδιά να αισθάνονται άνετα με το χώμα, ενώ μαθαίνουν ότι η τροφή προέρχεται από τη γη και όχι από το σούπερ μάρκετ.

  Τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση ιδιοκτησίας και ευθύνης

Η κηπουρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας την ιδιοκτησία και την ευθύνη. Καλό είναι να τους προμηθευτείτε τα δικά τους εργαλεία, όπως φτυάρι, ποτιστήρι και γάντια. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να τους αναθέσετε την ευθύνη ενός μικρού ή μεγαλύτερου κομματιού γης ή μιας γλάστρας.

  Τα παιδιά που καλλιεργούν λαχανικά, τρώνε λαχανικά

Εάν το παιδί σας είναι “δύσκολο” στο φαγητό, η κηπουρική είναι μια λύση. Παρακολουθώντας τα λαχανικά και τα φρούτα να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν, αυξάνονται οι πιθανότητες να δεχτεί να τα φάει (ή έστω να δοκιμάσει).

  Μαζί δημιουργείτε μια κληρονομιά

Αν έχετε τη δυνατότητα να φυτέψετε ολόκληρα δέντρα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε μαζί με τα παιδιά σας κάτι που θα διαρκέσει μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Κάποτε θα τα βλέπουν να έχουν μεγαλώσει και θα αναπωλούν την ημέρα που τα φυτέψατε από σποράκια -ενώ οι καρποί τους θα είναι για πάντα ό,τι πιο νόστιμο έχουν δοκιμάσει.

  Η κηπουρική αυξάνει την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Η κηπουρική διδάσκει στα παιδιά ότι μπορούν πάντα να παράγουν τον πιο σημαντικό πόρο που χρειάζονται για να επιβιώσουν, την τροφή. 

  Είναι ιδανικός τρόπος για να μυηθούν τα παιδιά σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που σέβεται το περιβάλλον

Η κηπουρική διδάσκει στα παιδιά πώς να συντηρούν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και το περιβάλλον τους, αλλά και ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι άπειροι.

  Τα παιδιά εκτιμούν τις εποχές και τα εποχιακά φαγητά

Με την κηπουρική, τα παιδιά σας θα μάθουν ποια είδη λαχανικών και φρούτων αναπτύσσονται καλύτερα σε ποια εποχή. Η κηπουρική διδάσκει στα παιδιά ότι τα μήλα ωριμάζουν το φθινόπωρο, ενώ τα εσπεριδοειδή συλλέγονται καλύτερα τον χειμώνα ή την άνοιξη, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Τα παιδιά που ασχολούνται με τον κήπο καταλαβαίνουν τον ρυθμό του φαγητού και τις εποχές.