Print this page

Θηλασμός και Covid19 | Μπορεί μια γυναίκα να συνεχίζει να θηλάζει εάν κολλήσει τον ιό;

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει.

Οι μητέρες που θηλάζουν και μόλις διαπίστωσαν ότι είναι θετικές στον κορονοϊό, μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση. Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει την παρουσία της Covid 19 στο μητρικό γάλα, μια ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στα βρέφη μέσω του θηλασμού είναι χαμηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Pediatric Research, είναι ασφαλές να θηλάζει μια γυναίκα που νοσεί με Covid 19. «Η πρόσφατη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 ή η ανίχνευση του RNA του στο ανθρώπινο γάλα δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό», είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές.

Ο λόγος είναι ότι ενώ βρήκαν μικρή ποσότητα γενετικού υλικού του ιού στο μητρικό γάλα μητέρων που είχαν μολυνθεί, δεν υπήρχαν στοιχεία μολυσματικών ιικών σωματιδίων που θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε ένα μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.

 

Τι δείχνει η μελέτη

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, δείγματα μητρικού γάλακτος από 110 γυναίκες που θήλαζαν και τα ανέλυσαν για να βρουν τυχόν ίχνη του SARS-CoV-2. Από τις 110 γυναίκες, οι 65 βρέθηκαν θετικές στον Covid, οι εννέα εμφάνισαν συμπτώματα αλλά ήταν αρνητικές στον ιό και οι 36 είχαν συμπτώματα αλλά δεν έκαναν τεστ Covid.

Από τις γυναίκες που ήταν θετικές στον Covid, επτά είχαν τουλάχιστον ένα δείγμα μητρικού γάλακτος με ανιχνεύσιμα επίπεδα ιικού RNA SARS-CoV-2, ενώ τα άλλα δείγματα μητρικού γάλακτος που δόθηκαν από τις ίδιες επτά γυναίκες δεν έδειξαν στοιχεία ιικού RNA.

Για να δουν εάν το μητρικό γάλα είχε μολυσματικούς ιούς ή ιικά σωματίδια που θα μπορούσαν να περάσουν στα βρέφη, οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης στοιχεία για υπογονιδιωματικό RNA (sgRNA). Αυτός ο τύπος ιικού RNA χρησιμεύει ως γενετικός δείκτης, υποδεικνύοντας ότι ο ιός βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων του εαυτού του για να μολύνει κοντινά κύτταρα. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν στοιχεία sgRNA σε κανένα από τα δείγματα μητρικού γάλακτος.

Κατά συνέπεια, η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι οι θετικές στον ιό μητέρες μπορούν να θηλάσουν με ασφάλεια χωρίς να διακινδυνεύσουν την υγεία του παιδιού τους. Αντιθέτως, ο θηλασμός όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα παιδί από το μητρικό γάλα υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου να προσβληθεί από Covid.

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι το μητρικό γάλα από μητέρες που είτε ανάρρωσαν από τον Covid ή/και εμβολιάστηκαν μπορεί να παρέχει προσωρινή ανοσία στο θηλάζον μωρό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μητέρες που ανέρρωσαν από λοίμωξη Covid είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgA στο μητρικό γάλα. Πέρα από την ικανότητά του να προστατεύει από λοιμώξεις, τα αντισώματα IgA ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

 

Τι να κάνετε εάν έχετε Covid και θηλάζετε

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι είναι ασφαλές να δίνετε μητρικό γάλα στο παιδί σας ακόμη και όταν είστε θετική στον Covid. Επειδή όμως ο Covid μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στο παιδί σας εάν ο γονιός νοσεί

Εάν αποφασίσετε να θηλάσετε, το CDC συνιστά να φοράτε μάσκα όταν θηλάζετε ή κάθε φορά που βρίσκεστε σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα από το μωρό σας και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ πριν το θηλασμό.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να βγάζετε το γάλα με θήλαστρο και να το δίνετε σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας (που να είναι υγιές και εμβολιασμένο) να ταΐζει το μωρό -αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης του παιδιού.

Δείτε κι εδώ ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρος στα παιδιά.