Print this page
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 14:13

Πότε λήγουν τα καλλυντικά μας;

Written by
Rate this item
(0 votes)
Έχω ακόμα στο νεσεσέρ μου ένα αγαπημένο κραγιόν, αυτό που φόρεσα και στο γάμο μου, τέσσερα χρόνια πριν. Μπορώ να συνεχίσω να το φοράω ή καλύτερα όχι;

Όλες μας έχουν κάποια αγαπημένα καλλυντικά και επιπλέον, υπάρχουν τόσα μπουκαλάκια που είναι ακόμα γεμάτα, κρίμα δεν είναι να τα πετάξουμε; Κι όμως. Τα καλλυντικά μας όσο περνάει ο χρόνος μπορεί να μεταλλαχθούν σε ένα εύφορο έδαφος όπου αναπτύσσονται βακτήρια. Ιδιαίτερα όσα περιέχουν νερό, όπως τα υγρά μέικ απ, και εάν φυλάσσονται σε μέρος με υγρασία, όπως το ντουλάπι του μπάνιου, ο κίνδυνος είναι ακόμα πιο μεγάλος. Κάποια προϊόντα αναγράφουν την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, όμως τα περισσότερα δεν γράφουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε δεν πρέπει πια να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε.

Κατά κανόνα, όσα έχουν σταθερή υφή διαρκούν περισσότερο από τα υγρά (π.χ. τα μολύβια διαρκούν περισσότερο από τα αϊλάινερ) και οι βάσεις σε σκόνη περισσότερο από αυτές σε υγρή μορφή. Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπετε αλλαγές στο άρωμα, την υφή, το χρώμα και την αίσθηση του προϊόντος στο δέρμα τότε θα πρέπει να τα πετάξετε. Ας δούμε, όμως, πόση διάρκεια ζωής έχουν μερικά συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε καθημερινά όλες οι γυναίκες.

 

Μάσκαρα: Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα, οι μάσκαρα αρχίζουν να στεγνώνουν και να γίνονται πιο συμπαγείς. Ακόμα όμως κι αν η υφή της εξακολουθεί να είναι η ίδια με την πρώτη μέρα που τη χρησιμοποιήσατε, καλό θα ήταν να την πετάξετε, γιατί οποιοδήποτε προϊόν εφαρμόζεται στην περιοχή των ματιών θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι είναι καθαρό από μικρόβια.

 

Υγρό αϊλάινερ: Συνήθως διαρκούν δυο μήνες.

 

Βερνίκι νυχιών: Μετά από ένα χρόνο, τα χρώματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν και η υφή να στεγνώνει.

 

Σκιές ματιών: Είναι τα προϊόντα που συνήθως κρατάμε για περισσότερα χρόνια, επειδή δεν φαίνεται να αλλοιώνονται. Όμως καλό είναι να μην τα κρατάμε για περισσότερο από ένα χρόνο, επειδή κι αυτές απλώνονται στην περιοχή των ματιών, όπου δεν θέλουμε να ρισκάρουμε μια μόλυνση. Οι σκιές σε μορφή κρέμας διαρκούν ακόμη λιγότερο (όχι περισσότερο από εννέα μήνες μετά το άνοιγμα).

 

Μέικ απ και ρουζ σε σκόνη: Πετάξτε τα εάν διαπιστώσετε αλλαγές στην υφή ή εάν το αισθάνεστε διαφορετικά στην επιδερμίδα σας –συνήθως δεν «λήγουν» πριν τα δύο χρόνια.

 

Υγρά μέικ απ και ρουζ: Πετάξτα τα έξι μήνες μετά το πρώτο άνοιγμα –η παρουσία νερού στη σύνθεση επιτρέπει τη γρηγορότερη ανάπτυξη μικροβίων, γι’ αυτό διαρκούν λιγότερο από αυτά σε σκόνη.

 

Κραγιόν: Συνήθως κρατάνε τουλάχιστον δύο χρόνια –εκτός εάν δείτε ότι αλλοιώνεται η υφή ή το χρώμα τους. Αυτά που είναι μακράς διάρκειας χαλάνε νωρίτερα, στους 12 έως 18 μήνες, επειδή έχουν συστατικά που εξατμίζονται γρήγορα και, γ’ αυτό δείχνουν λιγότερο κρεμώδη επάνω στα χείλη μετά το πέρασμα περίπου ενός έτους.  

 

Μολύβια ματιών και χειλιών: Μπορείτε να τα κρατήσετε ένα χρόνο, αρκεί να ξύνετε κάθε τόσο τη μύτη τους.

 

Κρέμες ημέρας και σέρουμ: Προτιμήστε προϊόντα σε συσκευασία με αντλία, που είναι τα πιο ασφαλή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μικροβίων. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε έως και για ένα χρόνο. Εάν είναι σε βαζάκι, φροντίστε να την έχετε τελειώσει έξι μήνες μετά το άνοιγμα.

 

 

Read 5319 times Last modified on Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 15:18
Eleni Karagianni

Latest from Eleni Karagianni

Related items