Print this page
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 17:01

Η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας στην εγκυμοσύνη Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διακυμάνσεις στις ορμόνες προκαλούν  διάφορες αλλαγές στο σώμα και την επιδερμίδα μας.  Διαβάστε πέντε συχνά προβλήματα που μπορεί να παρατηρήσει μια έγκυος γυναίκα στο δέρμα της.

Ακμή

Τα ανδρογόνα είναι οι ορμόνες που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευθύνονται για την εμφάνιση σπυριών ή εξανθημάτων γιατί προκαλούν την φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων και την υπερέκκριση σμήγματος που σε συνδυασμό με τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής. Τα συμπτώματα αυτά έρχονται και φεύγουν ή μπορεί να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι κάνουμε: Αποφεύγουμε να καθαρίζουμε συνέχεια την επιδερμίδα γιατί αυτό θα προκαλέσει περισσότερη έκκριση σμήγματοςΑποφεύγουμε προϊόντα κατά της ακμής με συστατικά όπως τα ρετινοειδή καθώς αυτά σχετίζονται με βλαβερές επιδράσεις στο μωρό μας.Αποφεύγουμε επίσης προϊόντα με ουσίες όπως τα Α-υδροξυοξέα (AHA) ή Β-υδροξυοξέα (BHA) γιατί η χρήση τους έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια λύση είναι να χρησιμοποιούμε φυσικές αντισηπτικές ουσίες για να κατευνάσουμε τα σπυράκια ή τα εξανθήματα: αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, εκχύλισμα χαμομηλιού,  λάδι καλέντουλας είναι ιδανικά για να ηρεμήσουν το ερεθισμένο δέρμα.

Υπέρχρωση δέρματος

Οι λεγόμενες κηλίδες είναι ένα πρόβλημα επιδερμίδας που συμβαίνει στο 90%  των γυναικών. Επιπλέον ένα 50% μπορεί να αναπτύξει μέλασμα δηλαδή πανάδες. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην αύξηση της μελανίνης που προκύπτει από τις διάφορες ορμονικές διαταραχές. Τι να κάνουμε:Χρησιμοποιούμε αντηλιακά με τουλάχιστον δείκτη προστασίας 30 γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες εντείνουν το πρόβλημα. Αποφεύγουμε καλλυντικά με συνθετικό άρωμα γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή να ερεθίσουν το δέρμα μας ή ακόμα και να επιδράσουν αρνητικά στις πανάδες. Χρησιμοποιούμε καλλυντικά με αντιοξειδωτικά συστατικά που κατευνάζουν τα συμπτώματα\

Ξηροδερμία

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ξηρότητα καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Για αυτό το σύμπτωμα ευθύνονται οι ορμονικές διακυμάνσεις. Κάποιες φορές ευθύνονται για την υπερέκκριση λιπαρότητας αλλά κάποιες άλλες προκαλούν ξηρότηταΤι να κάνουμε:Δίνουμε προτεραιότητα στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και χρησιμοποιούμε καλλυντικά όπως: Βούτυρο καριτέ που έχει μη τασιενεργά στοιχεία και βιταμίνη F η οποία δίνει στην επιδερμίδα ελαστικότητα.'

Εμφάνιση κνησμού (φαγούρα)

Το αυξημένο επίπεδο ορμονών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο σε συστατικά που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα το επηρέαζαν. Στο δεύτερο  τρίμηνο η φαγούρα μπορεί να οφείλεται στην ενδοηπατική χολόσταση, ένα ηπατικό σύνδρομο που εκδηλώνεται με φαγούρα και οφείλεται στην αύξηση των χολικών αλάτων. Βρίσκουμε ποιο καλλυντικό ευθύνεται για το σύμπτωμα αυτό. Αποφεύγουμε το άρωμα και προϊόντα που περιέχουν συνθετικά αρώματαΑποφεύγουμε τα ζεστά ντους ή μπάνια γιατί  προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμαΗ επιδερμίδα μας αντιδρά ακόμα περισσότερο όταν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο γι’ αυτό φροντίζουμε πριν βγούμε να απλώνουμε μια γενναία ποσότητα αντηλιακού.

Ραγάδες

Ειδικοί λένε πως 8 στις 10 γυναίκες αποκτούν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλοί πιστεύουν πως οι ραγάδες οφείλονται στις ορμονικές διαταραχές άλλοι λένε πως είναι θέμα κληρονομικότητας.  Το καλό είναι πως με τη πάροδο του χρόνου οι ραγάδες ξεθωριάζουν. Τι να κάνουμε: Μασάζ με απαλές κινήσεις  στο υπογάστριο και στο στήθος για δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα το πρωί και το βράδυ.Προϊόντα που περιέχουν βούτυρο καριτέ,  λάδι χοχόμπα, αμυγδαλέλαιο και βιταμίνη Ε. Αποφεύγουμε ρετινοειδή και προτιμούμε καλλυντικά που περιέχουν υαλουρονικό οξύ.    

 

Read 3671 times Last modified on Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 11:25
Markella Andrikaki

Latest from Markella Andrikaki

Related items