Ένα πάρτι για το πρώτο… δοντάκι ενός μωρού ήταν αρκετό για να διχάσει το διαδίκτυο.
Η αφορμή δόθηκε όταν η εταιρεία ανθοστολισμού της Νέγκιν Μανσούρι, στην Αυστραλία, δημοσίευσε φωτογραφίες από μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε για το πρώτο δόντι του μικρού Jacob. Η διακόσμηση περιλάμβανε λουλούδια, κεριά, ένα λευκό παιδικό καρεκλάκι και μια πινακίδα με τη φράση «Jacob’s First Tooth».
Στη λεζάντα της ανάρτησης αναφερόταν πως κάθε σημαντική στιγμή στη ζωή ενός παιδιού αξίζει να γιορτάζεται.
Τα επικριτικά σχόλια δεν άργησαν
Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), όπου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Κάποιοι χρήστες χαρακτήρισαν το πάρτι υπερβολικό, σχολιάζοντας ότι «οι μαμάδες του Instagram έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο», ενώ άλλοι ειρωνεύτηκαν πως το επόμενο βήμα θα είναι μια… συναυλία σε στάδιο όταν το παιδί αποκτήσει τον πρώτο του γομφίο.
Δεν έλειψαν και όσοι υποστήριξαν ότι τα social media έχουν μετατρέψει κάθε οικογενειακή στιγμή σε περιεχόμενο προς δημοσίευση, δημιουργώντας πίεση στους νέους γονείς.
«Κάθε οικογένεια γιορτάζει με τον δικό της τρόπο»
Υπήρξαν όμως και πολλές φωνές που υπερασπίστηκαν τη μητέρα.
«Αν αυτό τους έκανε χαρούμενους και μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, γιατί να μην το γιορτάσουν;» έγραψε ένας χρήστης.
Η ίδια η διοργανώτρια της εκδήλωσης δήλωσε σε αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης ότι πιστεύει πως κάθε μικρό ή μεγάλο ορόσημο αξίζει να γιορτάζεται.
«Στο τέλος της ημέρας, αυτοί οι γονείς θέλουν απλώς να κάνουν τα παιδιά τους να νιώσουν πόσο αγαπημένα είναι», ανέφερε.
Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το πάρτι
Η συντάκτρια του Parents επισημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε την προσωπική ιστορία αυτής της οικογένειας.
Κάποιοι γονείς, για παράδειγμα, έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να αποκτήσουν παιδί ή έχουν βιώσει δύσκολες εγκυμοσύνες. Για εκείνους, ακόμη και το πρώτο δόντι μπορεί να συμβολίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό αναπτυξιακό ορόσημο.
Άλλωστε, το πρώτο χαμόγελο, τα πρώτα βήματα ή η πρώτη λέξη είναι στιγμές που πολλές οικογένειες επιλέγουν να κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους.
Μήπως τελικά κρίνουμε πολύ εύκολα τους άλλους γονείς;
Το αν ένα «πάρτι για το πρώτο δοντάκι» είναι υπερβολή ή όχι είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Το σημαντικότερο ίσως είναι να θυμόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε ποτέ τι κρύβεται πίσω από τις επιλογές μιας οικογένειας. Και όσο αυτές δεν βλάπτουν κανέναν, ίσως υπάρχει περισσότερος χώρος για κατανόηση παρά για κριτική.