Print this page

Yoga και Μητρότητα

prenatal yoga prenatal yoga prenatal yoga
Όλες οι γυναίκες από τη στιγμή που έρχονται στη ζωή διακατέχονται από την “μητρική” ενέργεια (όλες οι γυναίκες είναι εν δυνάμει μητέρες). Στην εγκυμοσύνη αυτή η ενέργεια σωματοποιείται και η γυναίκα βιώνει αλλαγές τόσο στο σώμα της, όσο και στο πνεύμα της, στις σκέψεις της, στη διάθεσή της και πολλά άλλα.

Γιατί όμως γίνεται τόσος ντόρος για την επιλογή της yoga ως μέσο άσκησης σε αυτή τη τόσο σημαντική φάση για τη ζωή μας και όλοι σχεδόν οι γιατροί την προτείνουν (εφ' όσον δεν υπάρχουν, φυσικά, επιπλοκές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η μητέρα να ασκείται);

Μέσω της yoga πετυχαίνουμε ανακούφιση από τους πόνους που έχουμε σε πλάτη, μέση και πόδια, καλύτερη λειτουργία του φλεβικού και αγγειακού συστήματος, μειώνεται η κατακράτηση υγρών, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και τα εντερικά προβλήματα, έχουμε ποιοτικότερο ύπνο, το αδενικό- ορμονικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα επομένως ανεβαίνει η διάθεση για την εγκυμονούσα. Επίσης, διατηρεί το σώμα της δυνατό, όπως θα πρέπει να είναι για να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες του τοκετού. Τέλος, και ίσως από τα πιο σημαντικά οφέλη που έχει μια έγκυος που κάνει γιόγκα, είναι ηθικοψυχολογικά ή και υπαρξιακά. Η νέα μαμά έρχεται πιο κοντά με τον εαυτό της και με το μωρό της ( καθώς και με τη μαμά της) , συνειδητοποιεί το μεγαλείο της φύσης και της δημιουργίας και μέσα από την ήπια πρακτική της yoga και των αναπνοών δυναμώνει η prana ( ζωτική ενέργεια) και φυσικά μεταφέρεται και στο παιδί της.

Είναι πολύ σημαντικό, από τη στιγμή που θα κλείσετε το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης (μέχρι την 13η εβδομάδα αποφεύγουμε την πρακτική) κι εφ' όσον σας επιτρέψει ο γυναικολόγος σας να κάνετε yoga, να βρείτε κάποιον έμπειρο δάσκαλο που θα σας καθοδηγεί συνέχεια. Πάντα να θυμάστε ότι κάνετε yoga για τον εαυτό σας και για τη υγιή ανάπτυξη του μωρού σας οπότε εγκαταλείψετε την έντονη και με υπερβολικό ζήλο πρακτική.

Κλείνοντας, σας προτρέπω να απολαύσετε αυτή τη μοναδικά συγκλονιστική περίοδο, να κάνετε ήπια πρακτική με ασφαλή καθοδήγηση.

Συνδεθείτε με την αναπνοή σας! Ακούστε, “ αισθανθείτε” το σώμα σας! Τώρα έχετε μία αναπνοή αλλά δύο καρδιές!

Namaste

Δήμητρα Σκούρα, δασκάλα yoga, prenatal yoga

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.