Print this page

Τα οφέλη της kid yoga

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και συναντάμε πολύ συχνά την λέξη γιόγκα. Την βρίσκουμε σε γυμναστήρια, σε ειδικά στούντιο, σε κέντρα ψυχολογίας και την ακούμε πολύ συχνά απο ενήλικες και ηλικιωμένους, μέχρι έγκυους και μαμάδες. Η Μαρία Μαγκανάρη μητέρα δύο παιδιών, είναι πιστοποιημένη δασκάλα για παιδική γιόγκα . Μας αναφέρει ότι πολλές είναι οι μαμάδες εκείνες που ξεκίνησαν γιόγκα για τον εαυτό τους,αλλά στην συνέχεια θέλησαν να συμμετάσχουν και τα παιδιά τους σε κάτι τέτοιο, αλλά είναι και πολλές και εκείνες οι μαμάδες που χωρίς να έχουν βιωματική γνώση, εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε δασκάλους γιόγκα, για να γνωρίσουν και μια άλλη δραστηριότητα.
Τι σημαίνει γιόγκα;

Μιας και γιόγκα σημαίνει ενότητα, απελευθέρωση του εαυτού μας προς ανώτερες ποιότητες ζωής και προς την χαρά και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, είναι απόλυτα φυσικό να ταιριάζει με την ανάλαφρη σκέψη των παιδιών και με την αγνή ψυχή τους.

Η παιδική γιόγκα, αφορά παιδιά ηλικίας απο 4 εώς και 9 ετών. Πρόκειται για ένα ελκυστικό παιχνίδι άσκησης και γνώσης, μέσα απο χαρούμενα τραγούδια, αναπνοές, ζωγραφική, θέατρο που κατασκευάζουν πάντα έμπειροι δάσκαλοι μαζί με τα παιδιά. Μια δραστηριότητα που προάγει την ομαδικότητα ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δεξιότητες του κάθε παιδιού.

Σε τι θα βοηθήσει;

Οι σωματικές ασκήσεις είναι απόλυτα ασφαλείς και διδάσκονται μέσα απο το παιχνίδι για να μην φανεί κουραστικό και βαρετό και αν μη τι άλλο να μην θυμίζει σχολείο. Μέσα απο τις ασκήσεις αναπνοών, τα παιδιά μαθαίνουν να αναπνέουν συνειδητά, κάτι που επιστημονικά έχει βρεθεί, ότι τα βοηθάει να αναπτύξουν καλύτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές τους εντάσεις.

Η χαλάρωση στο τέλος συνήθως του κάθε μαθήματος, είναι αυτό που αγκαλιάζει τα παιδιά. Μαθαίνουν να μένουν στην σιωπή για μερικά λεπτά και να αφήνουν τον νού τους και το σώμα τους να ταξιδέψουν σε εικόνες και συναισθηματα που θα τους μεταφέρει η «ιστορία» της χαλάρωσης. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τον νού τους και να γεμίσουν με ενέργεια.


Συνήθως δεν υπάρχουν απορίες μέσα σε ένα μάθημα παιδικής γιόγκας. Περισσότερες είναι οι απόριες για τον δάσκαλο, μας λέει η Μαρία. Τόσες αθώες αγνές και διαφορετικές ψυχές, είναι ικανές να σε γεμίσουν με ενέργεια, δύναμη και πολλές πληροφορίες!

«Εϊναι απίστευτο ότι τα παιδιά εκτελούν παιχνίδια και ασκήσεις σαν να τα γνώριζαν πάντα!» αναφέρει η Μαρία.

Μακάρι να μπορούσε η γιόγκα να εντασσόταν σαν μάθημα στα σχολεία απο τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού, για να μπορέσει ένα παιδί να αντιληφθεί απο πιο εύκολα την έννοια της ένωσης του σώματος και του πνεύματος. Το βιώνει καθημερινά, αλλά δεν το «ονομάζει».

«Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε πως έτσι και αλλιώς τα γνωρίζουμε ήδη όλα. Αν λοιπόν φροντίζαμε να διατηρήσουμε τη μνήμη μας αυτή στα σχολικά χρόνια, τότε ποιος ξέρει- ίσως ο κόσμος μας να ήταν λίγο καλύτερος», επισημάινει η Μαρία Μαγκανάρη.

Γιόγκα λοιπόν..

Ευχαριστούμε θερμά την Μαρία Μαγκανάρη

εκπαιδευτρια Hatha yoga, Kids yoga, Prenatal Yoga,

Siddhi Yoga Shala Χαιδαρι,

τ.2130271449

www.siddhiyoga.gr

Επιμέλεια: Ευαγγελία Κοκκίνου